Japon Deprem Uzmanı ve Mimar Yoshinori Moriwaki, Türkiye Deprem Gerçeği konulu söyleyişi gerçekleştirmek amacıyla Muğla’nın Fethiye ilçesine geldi. Söyleşide Çanakkale Köprüsü ile ilgili düşüncelerini de aktaran Moriwaki, “2023 yılında Çanakkale'de, ara mesafesi 2023 metre olmak üzere dünyada birinciliği artık Japonya, Türkiye'ye teslim edecek” dedi.
 
Muğla'nın Fethiye ilçesinde “Türkiye Deprem Gerçeği” adlı söyleşide konuşan Japon Deprem Uzmanı ve Mimar Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'nin yüzde 97’si deprem riski taşıyor" diyerek uyarıda bulundu.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin konuşmacı olarak yer aldığı “Türkiye Deprem Gerçeği” adlı söyleşi gerçekleşti.


“BU SİZLER İÇİN ÇOK GURUR VERİCİ BİR ŞEY”
Dünyanın en uzun asma köprüsünün inşasını gerçekleştiren Moriwaki, Çanakkale’de yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili olarak ise "Akashi Boğaz Köprüsü 1991 metreyle dünyanın en uzun asma köprüsü. Osmangazi Köprüsü 1550 metreyle dünyada dördüncü. 2023 sizin için önemli bir yıl, Cumhuriyetin yüzüncü yılı. 2023 yılında Çanakkale'de, ara mesafesi 2023 metre olmak üzere dünyada birinciliği artık Japonya, Türkiye'ye teslim edecek. Bu sizler için çok gurur verici bir şey, dünyada en uzun asma köprü sizde olacak" açıklamasında bulundu.
 
DÜNYADA DEPREM SAYISI SIRALAMASINDA TÜRKİYE 6’NCI SIRADA
Deprem Uzmanı Moriwaki, Türkiye topraklarının yüzde 97’sinin deprem riski taşıdığını belirtti. Deprem konusunda Türkiye ve Japonya’ya ilişkin kıyaslamalar yapan Moriwaki, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin yarısı kadar bir alana sahip Japonya’nın Türkiye’nin 2 katı nüfusa sahip olduğunu kaydetti. Bu nedenle Japonya’da gökdelen yapmanın zorunluluğuna dikkati çeken Moriwaki, Türkiye’de son yıllarda sayısı hızla artan gökdelenlere ise bir anlam veremediğini söyledi.
 
Dünyada deprem sayısı sıralamasında Japonya’nın 4’üncü, Türkiye’nin ise 6’ncı sırada yer aldığını anlatan Moriwaki, depremde meydana gelen ölü sayısı bakımından Japonya’nın sıralamanın 7’nci sırasına gerilediğini, Türkiye’nin ise 3’üncü sıraya yükseldiğini kaydetti. Türkiye açısından son derece olumsuz bu tablonun inşa edilen yapıların yetersizliğinden kaynakladığını vurguladı.


 


Kaynak: İHA