Lapseki ilçesinde son yıllarda üretimi artan Trabzon hurması meyvesi vatandaşlar daha çok görecek. Şeftali sezonunun bitmesine yakın Trabzon Hurması’nın yetişmesinin üreticinin aktif satışı açısından önemli olduğunu söyleyen Yeniceköy Muhtarı ve meyve üreticisi Ali Balta, ”Şeftalinin bitmesine yakın Trabzon hurmasının yetişmesi, üretici açısından oldukça çok isabetli oluyor. Ayrıca şeftaliye yetiştirme döneminde 5 veya 6 kez ilaç atılıyor ama Trabzon hurmasına sadece iki kez ilaç attığın zaman üzerinden meyve toplayabiliyoruz. Fiyatlar da bu yıl oldukça iyiydi. Kilosu 2 TL ve 3 TL’den aldılar. Daha ne olsun! Dediğim gibi Trabzon hurması dikimi her yıl artıyor. Köyümüzden bu yıl 100- 150 ton kadar ürün çıktı Allah bereket versin” açıklamasında bulundu.
 
“BÖYLE DEVAM EDERSE ŞEFTALİYE RAKİP OLACAK”
Lapseki Ziraat odası başkanı İsmail Sevim ise Trabzon hurmasının dikim kaydının her yıl katlanarak arttığını belirterek, “Odamıza kayıtlı bin 500, 2 bin dönüm kadar alanda dikim var. Üreticimizin ilgisini çekmesinin başlıca nedeni ise; şeftali sezonu bitiyor ve üreticimizin de işi bitiyor. Bir anlamda boşluğa geliyor. En önemlisi de yıl boyunca en fazla iki defa ilaç atıyor üreticimiz. Gelecek yıllarda böyle devam ederse şeftaliye rakip olacak bir meyve durumuna gelecek. Trabzon hurması bu yıl bazı Avrupa ülkeleri Rusya başta olmak üzere ihraç oldu” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRETİCİYE EK GELİR KAYNAĞI OLMUŞTUR”
Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan de meyve ile ilgili olarak görüşlerini paylaşarak, şunları söyledi: “Lapseki ilçe merkez ve köylerinde bahçe bitkileri yetiştiriciliği bakımından yüksek üretime sahip. Bölgede şeftali, nektarin ağırlıklı olmak üzere bahçe bitkileri yetiştiriciliği adına ihracat hacminin ve üretimin her yıl artış gösterdiği ilçe Lapseki. Bölgede şeftali ve nektarin adına ağırlıklı olarak Rusya’ya ihraç edilen şeftali üretiminde söz sahibidir. Yetiştiricilik bitki besleme ve verim parametrelerinde her geçen gün artış olmaktadır. Üretilen şeftalinin lezzet, tat ve aromatik bileşenlerinin yüksek olduğu ve tüketici ilgisini çektiği gözlemlenmiştir. Son yıllarda geç şeftali hasatından sonra üreticiye can suyu niteliği taşıyan Trabzon hurması dikiminde artış olduğu görülmüştür. Şeftali hasatının bittiği bu dönemde Trabzon hurmasının ön plana çıkması üreticiye ek gelir kaynağı olmuştur. Trabzon hurmasının hasatı, hastalık zararlı mücadelesi ve muhafazası diğer meyvelere göre daha kolay olduğundan üreticilerimiz tarafından tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir. Üreticilerimiz bakım besleme ve her türlü konuda İlçe Tarım Müdürlüğümüzden destek almaktadırlar. Her zaman üreticilerimizin yanında olduğumuzu bilmenizi isterim.”
 
İsmail ŞEN