Çanakkale Savaşı'nda üstlendiği hayati rol ile Türk Ulusu ve Dünya savaş tarihi üzerinde de önemli izler bırakan Nusret Mayın Gemisi'nin Gölcük Tersanesi Komutanlığı tarafından aslına uygun birebir modeli olarak inşa edilen TCG Nusret Müze Gemisi, Gelibolu’nun Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında ziyarete açılacak.

 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Çanakkale Boğaz Komutanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, TCG Nusret’in 26 Kasım 2019 salı günü 10.00-12.00 ve 14.00-18.00 saatleri arasında Gelibolu şehir iskelesinde halkın ve öğrencilerin ziyaretine açılacağı duyuruldu.
 
DENİZ ZAFERİ’NİN KAZANILMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI
Nusret mayın gemisi Çanakkale Savaşında tesis ettiği mayın hatları ile 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol oynadı. Yüzbaşı Hakkı Bey komutasındaki Nusret mayın gemisi, 8 Mart 1915 sabahı büyük bir gizlilik içerisinde Erenköy Koyu önlerinde sahile paralel olarak 26 mayın dökerek, yeni bir mayın hattı meydana getirdi. 18 Mart 1915 sabahı saat 10.00’dan itibaren Müttefik Donanması, Boğazı zorlamaya başladı. Türk kıyı bataryalarından açılan topçu ateşi sonucu manevra yapma ihtiyacını hisseden Müttefik Donanmaya ait gemiler, Nusret mayın gemisi tarafından dökülen mayınlara çarpmış, İngiliz Donanmasına ait Ocean ve Irresistible zırhlıları ile Fransız Donanmasına ait Bouvet zırhlısı battı. Ayrıca Müttefik Donanma’ya ait Gaulois, Suffren, Inflexible zırhlıları ağır hasar almış, birçok zırhlı da çeşitli yaralar aldı. Çanakkale’yi denizden geçemeyen İngiliz ve Fransızlar, 25 Nisan 1915 tarihinde karaya asker çıkartarak 20 Ocak 1916 tarihine kadar sürecek olan kara harekatını başlattılar. Deniz harp tarihinin unutulmazları arasındaki şerefli yerini alan Nusret mayın gemisi, 1955 yılında hizmet dışına çıkarıldı. 2003 yılında Tarsus Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılarak, Tarsus’ta Çanakkale Parkı’na yerleştirilen gemi, 27 Aralık 2003 tarihinden itibaren müze olarak hizmet veriyor. Nusret Mayın gemisi birebir modeli olarak Gölcük Tersanesi Komutanlığında inşa edilen ve 9 Ekim 2009 tarihinde hizmete giren TCG Nusret Müze Gemisi, 18 Mart 2011 tarihinde, destan yazarak abideleştiği Çanakkale Boğazı sularında ikinci tarihi görevine başladı. Tam boyu 38.791 metre, genişliği 6. 367 metre, sürati 12 knot olan Nusret Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde ziyaretçilerini ağırlıyor.
 
İsmail ŞEN