Aralıklarla yağmurun etkili olduğu Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde ilginç bir görüntü ortaya çıktı. Kısa süreli sağanak yağışın ardından gökyüzünün çok bulutlu olduğu o anlarda güneşin ortaya çıkmasıyla, Çanakkale Boğazı’nda Lapseki iskelesi yakınlarında gökkuşağı belirdi. Denizde başlayıp karada biten gökkuşağını üzerinde kısa bir süre sonra ise ikinci bir gökkuşağı daha ortaya çıktı.
Muhteşem bir renk cümbüşü yaratan doğa olayını çıplak gözle fırsatı bulan Lapsekililer, hemen telefonlarına sarıldı. Gökyüzünde pek sık rastlanmayan o anları vatandaşlar cep telefonları kameralarıyla kaydetmeyi ihmal etmedi. Çifte gökkuşağı bir süre sonra kayboldu.

ÇİFTE GÖKKUŞAĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Çanakkale Boğazı’nda yağmur sonrası görülen çifte gökkuşağı o anlara tanıklık edenlerde farklı bir merak da uyandırdı. Peki nasıl oldu da gökyüzünde iki tane birden gökkuşağı aynı anda ortaya çıktı. Daha önce de haberlerimizde yer verdiğimi ve edindiğimiz bilgilere göre: bu durum tamamen optik bir olay ve ışığın kırılmasıyla oluşuyor. Gökkuşağının çemberlerinin merkezine bakış doğrultusunda yağmur damlaları var. Damlaların içinde ışığın iki kez kırılması nedeniyle, iki gökkuşağı oluşabiliyor. Aslında her zaman iki tane gökkuşağı oluyor ama böyle net görünmüyor.

İsmail ŞEN