“Yeşilin her tonuyla toprağa hayat, canlılara nefes olacak”
 
Tüm Türkiye’deki 81 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen fidan dikim etkinliği, Çanakkale’de Kemel Köyü’nde gerçekleştirildi. Protokolün katılımıyla düzenlenen etkinlikte ‘Geleceğe Nefes’ sloganı eşliğinde fidanlar toprakla buluştu.
 
Kemel Köyü yakınlarında belirlenen arazide gerçekleşen fidan dikim etkinliğinde, sadece bu lokasyonda 10 fidan katılımcılar tarafından toprağa ekildi. Çanakkale genelinde 41 ayrı lokasyonda 205 fidanın toprakla buluşacağı etkinlik Vali Orhan Tavlı’nın katılımı ile gerçekleştirildi. Fidan dikim etkinliğine, Vali Orhan Tavlı’nın yanı sıra, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Levent Kerim Uça, Orman Bölge İl Müdürü Enver Demirci, askeri erkan, Çanakkale kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve birçok vatandaş katıldı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, TEMA Vakfı, Türk Kızılayı, Jandarma ekipleri, kurum çalışanları ve kolej öğrencileri gibi birçok grubun 7’den 70’e yer aldığı etkinlik alanında prokolün yerini alması ile birlikte saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, açılış konuşmasını yaparak, “Geleceğe nefes sloganıyla gerçekleştirilecek olan bu büyük organizasyona  Çanakkale ili olarak biz de 41 ayrı lokasyonda, 205 bin fidan dikerek katılmaktayız. İçinde bulunduğumuz bu lokasyon 8 bin kızılçam, 2 bin adet selvi olmak üzere toplam 10 bin adet fidanı toprakla buluşturacağız. Bugünün fidanlarını yarına nefes olması dileğiyle gerçekleştireceğimiz bu etkinliği ülkemize, ilimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
Ardından kürsüye gelen AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, 10 Kasım Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıldönümü olması nedeniyle saygılarını sunarak konuşmasına başladı. İskenderoğlu, “10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81.yıldönümü vesilesi ile saygı ve minnetle anarak başlamak istiyorum. Bizler bugün bu kadar rahat bu ülkede yaşıyorsak, biliyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, gazilerimizin ve şehitlerimizin sayesinde. Hepsini minnetle yad ediyorum” dedi.
 
“EYLEM HAKKIMIZI TOPRAKLA FİDANLARIMIZI BULUŞTURARAK KULLANIYORUZ”

İskenderoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti daha ileriye gitsin diye, bizler çağdaş medeniyet seviyesine daha rahat ulaşabilelim diye birçok çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Eğitimden sağlığa, ekonomiye, bilime, doğa ve çevre için yaptığımız çalışmalar aslında ülkemizi bir adım daha öteye götürmek için. 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği Genelgesi sayın cumhurbaşkanımızın ülkemiz için yaptığı bence en güzel çalışmalardan biri. Çünkü biliyoruz ki 11 milyon fidanı 11 Kasım’da hep beraber, 3 saat içinde toprakla buluşturacağız. Bizler nefes alabilmek için, sadece kendimiz için değil, yıllar sonrasında bu ağaçların altında tavşanlar, kaplumbağalar, birçok canlı yaşayabilsin diye aslında bugün hep beraber bir amaç için buradayız. Ağaç dikmek ne bir siyaset, ne bir görüş. Her şeyden önce bu ülkede birliği ve beraberliği ve aldığımız nefes. Bazıları eylem hakkını başka şekilde kullanırken, biz eylem hakkımızı toprakla fidanlarımızı buluşturarak kullanıyoruz. İstiyoruz ki, yıllar sonra da bugün yüzde 52’si orman olan Çanakkale’miz yenilenen fidanları ile gençliğimize, çocuklarımıza aynı şekilde yeşil bir Çanakkale olarak kalsın” şeklinde konuştu.
 
“SON 17 YILDA DÜNYADA İLK ÜÇ ARASINDAYIZ”
“ ‘Geleceğe Nefes’ projesi sayın müdürümün de anlattığı gibi, 81 ilde eşzamanlı gerçekleşiyor ve 2 bin 23 noktada bütün Türkiye aynı saatte ağaç dikeceğiz diyen İskenderoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Üç saat içerisinde 11 milyon fidanı geleceğe nefes olarak bırakacağız. Çanakkale’de 205 bin hedefimiz varken, çok mutluyuz ki 228 bin 93 ağaç sahiplenildi ve şu anda hedefimiz yüzde 111’lerde. Türkiye’de ise bu hedef yüzde 124’lere ulaştı. Özellikle ‘Kıyamet koparken bile elinizde bir fidan varsa önce onu dikin’ diyen bir peygamberin ümmeti olarak biz bunun bilinci içindeyiz. Bugün 41 ayrı lokasyonda Çanakkale’de, bulunduğumuz yerde 10 bin ağaç Çanakkale genelinde ise 205 bin ağaç hedefimizde faydalı olacağız. Çanakkale ayrı bir cennet. Türkiye nadir bir ülke. Ağaçlandırmada son 17 yılda dünyada ilk üç arasındayız. Bunu gururla söylüyorum. Ağaçlandırma, erozyonla mücadele, mera ıslahı ve özel ağaçlandırma alanlarıyla 2003 yılından, 17 yılda hiç durmadan çalıştık. 17 yılda 5.3 milyon hektar ormancılık faaliyetimizi gerçekleştirdik ve 4.5 milyar fidan diktik. 2023’e kadar hedefimizde 7 milyar hektar ağaçlandırma alanı oluşturmak. Her zaman şunu söylüyoruz ki ülkemiz için en iyisini yapmak için durmak yok, yola devam.”
 
“ORMANLARIMIZ BİR ÜLKENİN EN BÜYÜK ZENGİNLİK KAYNAKLARIDIR”
Etkinliğin başlamasından önce Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Tavlı, "Ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, yeşil dokusunun gelişmesine katkıda bulunmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak ve toplumun çevreye olan duyarlılığına katkı sağlamak amacıyla saygıdeğer cumhurbaşkanımızın himayelerinde daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek 11 milyon fidan dikimi etkinliğimize hoş geldiniz. Ormanlarımız bir ülkenin akciğerleri en büyük zenginlik kaynaklarıdır. Ormanlarımız yaşam kaynağımızı oluşturan ve bize her şeyi sağlayan toprağın bekçileridir. Diğer taraftan yaşamımızı değerli kılan, yaban hayatının da yegane koruyucusudur. Yurdumuzun süsü, güzelliği ve bereketidir. Bizim için orman hava gibi su gibi ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynakların en başında gelmektedir” ifadelerini kullandı.
 
“ORMANLAR ÇANAKKALE’MİZİN YÜZDE 52’SİNİ OLUŞTURMAKTADIR”
“Çanakkale’miz orman varlıkları açısından zengin olan illerimiz arasındadır” diyen Tavlı, “İlimizde yaklaşık 522 bin orman hektarı olup, bu alan Çanakkale’mizin yüzde 52’sini oluşturmaktadır. Çanakkale’mizde var olan orman varlığımızın arttırılması için her yıl 3 milyon fidan orman bölge müdürlüğü tarafından üretilmekte ve bu fidanlar toprakla buluşturulmaktadır. Bugün de hep birlikte, tüm Türkiye 11 milyon fidan dikimi etkinliği çerçevesinde geleceğe nefes olmak için Çanakkale’mizde 41 ayrı lokasyonda 205 binden fazla fidanı toprakla buluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızca ilimizde orman ağaçlandırmasının yanında köylerimizde gelir getirici ağaçlandırma, yol kenarı ağaçlandırması, mesire yerleri, bal ormanları gibi faaliyetler yapılmakta. Ülkemiz genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji, enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ormanlarımızı koruyan çevre kirliliğini önleyen israfı engelleyen insanlarımıza bu bilinci kazandıracak çalışmalara öncelik verilmektedir. İlimizde hayata geçen projelerin tabiata saygılı, çevreye duyarlı projeler olmasına her zaman dikkat edilmektedir. Dünya çapında ses getiren 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyol projesinin en önemli aşamalarından birisi doğaya saygılı, çevreci bir proje olmasıdır. Projenin bölgeye, çevreye, doğaya ve insana etkileri göz önünde bulundurularak tarihi alanlara da zarar vermemek için saha çalışmaları yapılmış ve güzergahta bulunabilecek tarih ve kültür varlıklarının korunması sağlanmıştır. Ayrıca deniz suyu ve sualtı yaşamındaki biyoçeşitliliği korumak amacıyla gereken her türlü önlem alınmaktadır. Bölgemizin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak olan, modern ve prestijli bir üretim merkezi olarak planlanan Çanakkale Ezine Gıda Organize Sanayi Bölgesi yapılacak modern arıtma tesisleri ile hem istihdama katkı sağlayacak hem de çevre dostu bir proje olarak Çanakkale’mize ivme kazandıracaktır. Çanakkale’mizin daha yeşil bir kent olması hedefiyle, ülkemizde ve bölge genelinde çevre ve orman bilincinin gelişmesine katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesine bundan sonra da devam edilecektir” diye belirtti.
 
“ORMAN SEVGİSİNİ AŞILAMAK HEPİMİZİN GÖREVİ VE SORUMLULUĞUDUR”
Tavlı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Dünya yaşamı için vazgeçilmez, canlılar için hayati öneme sahip ormanlarımız bizim en önemli doğal zenginlik kaynağımızdır. Gelecek nesillere, doğal miras olarak bırakacağımız doğamıza, ekonomiye, bizlere büyük katkıları olan ormanlarımızı korumak, geliştirmek, ağaç dikerek yeni orman alanları oluşturmak ve gelecek nesillere erken yaşlarda ağaç, orman sevgisini aşılamak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Sayın cumhurbaşkanımızın 11 Kasım gününü Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan etmesiyle birlikte bu anlamlı gün kapsamında her yıl dikilecek olan fidanlar, orman sahamızın ve ağaç servetimizin daha da artmasına önemli katkılar sağlayacak, yeşilin her tonuyla toprağa hayat, canlılara nefes olacak ve geleceğe en büyük miras olarak kalacaktır. Bugün dikeceğimiz 205 bin adet fidanın Çanakkale’mize, ülkemize, milletimize hayırlı ve geleceğe nefes olmasını diliyorum.”
 
Konuşmaların ardından saatler 11.11’i göstermesi ile beraber fidan dikim işlemi başladı. Vali Tavlı ve Milletvekili İskenderoğlu, beraberinde kurum müdürleri ile birlikte fidan dikmeye başladılar. Vali Tavlı, fidan dikmek üzere alana gelen grupları gezerek, yardımda bulundu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN