Çanakkale’de geçtiğimiz ay içerisinde bir buçuk ve bir yaşında iki kız çocuğunun badem ve havuç yutması sonrası gerçekleştirilen operasyonlarda akciğere kaçan cisimler rijit bronkoskopi yöntemi ile ameliyatsız çıkartıldı.
 
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde badem yiyen kız çocuğunu, nefes alamayınca anne ve babası Bayramiç Devlet Hastanesi'ne götürdü. 2 yaşındaki çocuk ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. 10 kişilik ekip tarafından bir saat süren 'Bronkoskopi' yöntemiyle yapılan operasyon ile akciğerdeki badem parçası çıkarıldı. Yine geçtiğimiz ay içerisinde bir çocuğun yuttu havuç da üniversite hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla çıkartılabildi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Timuçin Alar son zamanlarda sık karşılaştığı 3 yaş altı çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu ile ilgili ailelere uyarılarda bulundu.
 
Doç. Dr. Timuçin Alar; “Bu ay içerisinde bir buçuk ve bir yaşında iki kız çocuğu hastamız badem ve havuç yutmasına bağlı olarak hastanemize başvurdu. Gerekli tetkikler sonucu Akciğerine kaçan cisimleri (badem) rijit bronkoskopi yöntemi ile ameliyatsız çıkarttık. Burada emeği geçen Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerine yoğun çalışmalarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yabancı cisim aspirasyonunun en sık olduğu yaş grubu 1 ile 3 yaş arası çocuklardır. Bu yaş grubu çocuklar çevrelerindeki objeleri sıklıkla ağızlarına alırlar, ağızlarında yiyecek ya da başka bir cisim varken konuşurlar, koşarlar, gülerler veya ağlarlar. Hava yollarına en sık kaçan maddeler oyuncaklar ve yiyeceklerdir. Özellikle bu yaş grubundaki çocuklara kuruyemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz) verilmemesini öneriyoruz. Çekirdekli meyveler  (karpuz, nar) çiğ sebze meyve (havuç, salatalık gibi) verilirken dikkat edilmelidir. Oyun oynarken ya da yemek yerken aniden başlayan öksürük, öğürme, boğulma, nefes alamama, morarma, hırıltılı solunum  hava yoluna yabancı bir cisim kaçmasının belirtisi olabilir. Böyle durumlarda ailelerin en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz. Eğer bu cisimler hava yolunda uzun süre kalırsa geri dönüşümsüz akciğer hasarlarına (bronşiektazi, harap olmuş akciğer) sebep olabilir” dedi.
 
İsmail ŞEN