Bazı kentlerde ortaya çıkan ıspanaktan zehirlenme iddialarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,  üreticilerin ve tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği noktalara dikkat çekti. Yaşanan tedirginlikten ötürü vatandaş halk pazarında Çanakkale’de ıspanak tezgâhlarından uzaklaştı. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 7 liradan satılan ıspanak bu hafta 3 liralara kadar gerilese de fazla alıcı bulamadı.
 
196 vatandaşın zehirlendiği vakalar İstanbul ile sınırlı kalmayıp Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli illerinde de görülmesi üzerine bakanlık harekete geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “Ispanaklardan yabani otları ayırın ve iyi yıkayıp öyle tüketin” uyarısında bulundu. Yaşanan olayın ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de ıspanağa karşı tedirgin bir süreç başladı. Pazar tezgahlarında ıspanağın fiyatının gerilemesine rağmen, pazarcıların elinde kaldı.
 
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da
üreticilerin ve tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği noktalara dikkat çekti. Çanakkale’de bu tür vakaların görülmediğini anımsatan Başkan İsmail Kaya, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, olayın tespit çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Kaya, şu anda zehirlenmenin nedeninin kesinleşmediğini de söyleyerek, zirai ilaç kalıntısı olmamasını umduklarını vurguladı. Kaya, yaptığı açıklamada, “İstanbul’da, Kocaeli’nde ve Tekirdağ’da bildiğimiz kadar bu vakalara rastlanmış. Türkiye’nin her yerinde olabilir. İyi irdelenmesi ve araştırılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu tohumdan mı geliyor herhangi bir ilaç kalıntısından kaynaklı mı oluyor yoksa bakanın da söylediği gibi bir zehirli bir otun bitkiye sarması ve hasat edilirken güzel temizlenmeden tezgâha koyulması neticesinde insanlarda zehirlenme olduğu kanısına varıldığını tespit ettiklerini söylediler. Ama tespitin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“KAFALARIMIZDA SORU İŞARETİ YARATTI”
“O zehirli ottan kaynaklanıyor olabilir ama aynı sıkıntının Tekirdağ’da, Kocaeli’nde, Edirne’de değişik kentlerde cereyan etmesi aslında kafalarımızda soru işareti yarattı” diyen Başkan Kaya, “Acaba ıspanağa atılan herhangi bir ilacın kalıntısının mı kaldığı veya tohumla alakalı bir sıkıntının mı olduğu gibi. Sonuçta yeşil aksamı olan bir sebzeden bahsediyoruz. İnşallah düşündüğümüz gibi değil, bakanının açıklamalarının doğru olduğunu düşünüyoruz ve öyle olmasını arzu ediyoruz. Umarım başka bir sebepten dolayı değildir. Çünkü sağlıkla alakalı bir durum olduğu için her şeyi de tedirgin etti. Aslında buradan çıkartmamız gereken dersler var. Bu olaydan da üreticinin ne kadar önemli olduğunu, üreticinin ne kadar hayatımızın içinde olduğunu anlamış oluyoruz aslında. Üreticilerimizin de çok dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Üreticinin en ufak yapmış olduğu bir hata ne sonuçlara sebep veriyor. Burada en büyük iş üreticilerimize düşüyor. Aman diyoruz dikkat etsinler. Daha dikkatli davransınlar. Ispanağın yanında başka bir otun tezgaha çıkması ve bilmeyen kişiler tarafından pişirilip yenmesi neticesinde basında gördüğümüz olaylarla karşılaşıldı. Olmamasını temenni ediyoruz. Biz de gerekli duyurularımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“KARŞILAŞILMADI DEMEK KARŞILAŞILMAYACAK ANLAMINA GELMİYOR“
Kaya, “Bu olay basında görüldüğünden beri araştırıyoruz Çanakkale’de şu anda böyle bir vakaya rastlanılmadı. Rastlanılmasın diye üreticilerimizi sosyal medya ve mesaj yoluyla uyarıyoruz. Daha iyi temizlensin diye uyarıyoruz çünkü tarladan toplanan ürünlerin iyi temizlenmesi gerekiyor. Böyle yabancı, zehirli otların araya karışması bu tarzda olaylarla neticeleniyor. Olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Çanakkale’de böyle bir olaya karşılaşılmadı ama karşılaşılmadı demek karşılaşılmayacak anlamına gelmiyor. Üreticilerimizin bu konuda çok özveriyle ürettikleri ürünü tezgâha çıkarırken iyi kontrol etmeleri çok önemli” dedi.
 
“BÜTÜN ÜRÜNLERİ ÜRETİRKEN ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”
“Üreticimizin bütün ürünleri üretirken çok dikkatli olması gerekiyor” diyen Kaya, şunları vurguladı:  “Birçok yeşillik tüketiyoruz. Marulundan tutun da dereotuna kadar maydanozuna kadar… Ne kadar yeşillik varsa hepsi bunların yetişme alanları ıspanakla aynı. Benzer alanlarda yetişiyor. Dolayısıyla benzer şekilde temizleniyor ve tezgaha konuyor. Ispanakta olan bu olay diğer ürünlerimizde de olabilir. Üreticinin çok dikkatli olması gerekiyor. Özellikle hastalığın olduğu bölgelerdeki üreticilerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Bir ottan kaynaklı bir durum söz konusuyla bu saydığım bütün yeşil aksamlı ne kadar ürün varsa yeşil soğandan maydanoza kadar bu sıkıntı olabilir. Üreticilerin bu konuda üzerine ciddi iş düşüyor. Çok dikkatli olmalılar, tüketicilerin rahat bir şekilde tüketmeleri çok önemli.”
 
“TANIMADIĞIMIZ ÜRÜNLERİ ALMAMAMIZ GEREK”
Başkan Kaya, son olarak vatandaşların tezgâhlarda bilmediği sebzeleri almamaları gerektiğinin altını çizerek, şu uyarılarda bulundu: “Soğuk tüketen de ne yediğini, ne aldığını bilmesi gerekiyor. Ispanak aldıysa bunu ikinci-üçüncü kez yıkayıp sofraya koymadan önce ıspanak olmayan ürünleri ayıklaması çok önemli. ne verirlerse ben bunu pişiririm, yemeğime koyarım anlayışı olmaması gerekiyor. Pazardan, marketlerden ve manavlardan tanımadığımız ürünleri almamamız gerektiğini düşünüyorum. Bunu temizlerken de eğer ki aldığımız ürünlerin içerisinde yabancı tanımadığımız otlar varsa temizleyip çöpe atmamız gerektiğini düşünüyorum.”
 
FİYATI DÜŞSE DE TERCİH EDİLMEDİ
Geçtiğimiz günlerde yaşanan ıspanak zehirlenmelerinin ardından vatandaşlar yaşadıkları tedirginlikten ötürü Çanakkale’de ıspanak tezgâhlarından uzaklaştı. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 7 liradan satılan ıspanak bu hafta 3 liralara kadar gerilemesine rağmen, vatandaşların tedirginliği üstünden atmasına yetmedi. İlerleyen günlerde yapılacak olan açıklamalar ile birlikte ıspanağın satışlarında değişim olacağı bekleniyor.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN