Çanakkale Güç Birliği Platformu tarafından düzenlenen bunama hastalığı (demans) ile ilgili seminere Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Handan Özışık Işın Kahraman konuşmacı olarak katıldı.

Bir otelde gerçekleşen seminerde Prof. Dr. Handan Özışık Işın Kahraman tarafından katılımcılara bunama hastalığı ile ilgili bilgiler verildi. Hastalıkla başa çıkmanın yollarının anlatıldığı seminere Çanakkale Güç Birliği Platformu üyeleri ile vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çanakkale Güç Birliği Platformu Derneği Başkanı Nadide Altın, seminere ilişkin yaptığı açıklamada; “Çanakkale Güç Birliği Platformu Derneği olarak 2 yıldan beri her ay kadınlarımızı bilinçlendirici, onlara öğretici, eğitici seminerler düzenliyoruz. Çağımızın hastalığı olan demans, hızla yayılıyor. Hastalar bir şey hissetmiyor ama aileleri bakımları konusunda çok sıkıntılar oluyor. O sıkıntıları ne kadar azaltabiliriz. Acaba yanlış teşhisler olabiliyor mu? O konuda Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Handan Özışık Işın Kahraman geçen yılda bu semineri yapmıştı. Bu yılda 2’ncisini yaptık” şeklinde konuştu.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Handan Özışık Işın Kahraman, bunamanın bir beyin hastalığı olduğunu söyleyerek, “Yeni bilgilerin öğrenilmesinde, beyinde kayıt edilmesinde ve eski bilgilerin hatırlanmasında sorun olması yanında sıklıkla kişilik ve davranış sorunları da gelişir. Bunamanın en sık bilinen nedeni Alzheimer Hastalığıdır. Ancak hafıza sorunları pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bazen B12 vitamininin düşük olması, bazen bir beyin damarında tıkanma, bazen ise kafayı çarpma sonucu gelişen kanamalardan sonra bunama gelişir. Yaşlı hastalarda en önemli sorunlardan biri ise genel anestezi altında büyük bir ameliyat sonrası bunama bulgularının ortaya çıkması veya var olan ufak tefek unutkanlıkların şiddetinin artmasıdır. Unutkanlığı başlayan bir kişide en önemlisi yapılacak tetkiklerle bu unutkanlığın tedavi edilebilir unutkanlık grubu içinde olup olmadığının belirlenmesidir. Bazen basit birkaç kan tahlili unutkanlığın nedenini ortaya koyabilir. Örneğin B12 vitamini eksikliği gibi. Bu vitaminin yerine konulması hafıza sorunlarını da iyileştirir. Alzheimer Hastalığı ise bunamaların yüzde 50 ile yüzde 80’den sorumludur. Yaş ilerledikçe Alzheimer Hastalığı gelişme riski artmaktadır. Örneğin 65-69 yaşlarında Alzheimer Hastalığı sıklığı yüzde 0.4 iken 90 yaş dolayında bu sıklık yüzde %10’lara çıkar. 65 yaşından sonra her beş yılda bir sıklık iki katına çıkar. Nedeni tam bilinmez ancak beyin hücrelerinde anormal maddelerin birikimi sonucu bu hücrelerin erken ölümü olur. Bunun sonucunda hastalarda yeni bilgiler öğrenilemez ve mevcut bilgilerde yıllar içinde hatırlanamaz olur. Hasta önce yeni tanıştığı kişilerin isimlerini öğrenemez iken ilerleyen yıllarda torunlarının, çocuklarının ve hatta eşinin adını da unutur. Evinin yolunu bulamaz, ev içinde odaları karıştırabilir. Hesap yapma yeteneği azalır ve sonra hesap yapamaz olur. Ayrıca değişik düzeylerde konuşma sorunları gelişir. Önce kelime bulma güçlüğü ile başlayıp sonrasında konuşmanın durmasına kadar gidebilir. Bunama teşhisi hasta yakınlarından alınan bilgi, hastanın nörolojik muayene bulguları, hastaya uygulanan hafıza testleri ile yapılan bazı beyin görüntüleme çalışmaları, kan tetkikleri gibi laboratuvar testlerinin birlikte değerlendirilmesi ile konur. Bunama ilaçla tedavi edilir ve hastanın teşhis konulduktan sonra ki yaşamı boyunca ilaç kullanması gerekebilir. Şeker hastalığı, kan yağlarının yüksek olması, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları gibi eşlik eden hastalıklar mutlaka iyi tedavi edilmelidir. Çünkü bu hastalıklar beyin beslenmesini etkileyerek ek sinir hücresi ölümlerine neden olur ve hastanın unutkanlığının daha hızlı seyretmesi sonucunu doğurur. Alzheimer hastalığı sinsi başlayan bir hastalıktır” dedi.

Gülçin AKIN