Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya;  Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, İl Genel Meclis Üyesi İsmail Gürses, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Akgül, Geyikli Kooperatif Başkanı Tayfur Can, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ toplantıda yaptığı konuşmada; tarımsal üretimin zor, uğraşı isteyen, meşakkatli bir sektör olduğunu bildirdi. Bitkisel üretimde en yüksek verimi elde edebilmek, en ekonomik şekilde üretim yapabilmek ve birim alandan en yüksek geliri elde edebilmek için uyulması gereken bazı kurallar olduğunu ifade eden Karadağ şöyle konuştu; “Yetiştiricilikte yapmamız gereken işlemler vardır. Bunlardan bir tanesi de münavebeli ekim, diğer adıyla ekim nöbetine uyarak yetiştiricilik yapmaktır. Tarım arazilerinde uzun yıllar aynı bitkinin yetiştirilmesi ile toprak yapısı bozulmakta, erozyon zararları artmakta, toprak verimliliğinde genel bir azalma görülmekte, belirli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar katlamalı olarak çoğalmaktadır. Toprağın verimliliğini korumak için, ekim nöbeti uygulanması bir zorunluluktur. Ekim nöbeti uygulanması ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilmekte, toprakta organik madde arttırılmakta, daha fazla su tutması sağlanmakta, toprağın verimliliği yükseltilmekte, yabancı otlar ve hastalık zararlılarla mücadele etkinliği artırılmaktadır. Bu amaçla Bakanlığımız; ‘2018 üretim yılından başlamak üzere, çeltik ve örtüaltı üretimler hariç olmak üzere bir parsele üç yıl süreyle arka arkaya aynı tek yıllık bitki ekilirse, üçüncü üretim sezonu için destekleme ödemeleri yapılmaz’ hükmü ile 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirmiştir. Aynı tarlada; 2018 ve 2019 üretim yıllarında aynı ürünü yetiştirmiş olan ve 2020 üretim sezonunda da aynı ürünü yetiştirmeyi planlayan üreticiler, tebliğin ilgili maddeleri gereğince hem mazot/gübre desteğinden hem de varsa fark ödemesi desteklemeleri gibi diğer bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaklar. Üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları, bitkisel üretim desteklemelerden faydalanabilmeleri, aynı zamanda daha yüksek verim elde edebilmeleri için ekim nöbetine uymaları gerekmektedir. Bu konuda tüm üreticilerimizi uyaralım, bilgilendirelim.”
 
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ’ın konuşmasının ardından, sonra Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel tarafından bitkisel üretim desteklemeleri, havza bazlı destekleme modeli ile bir sunum gerçekleştirildi. Milli Tarım Destekleme modeli kriterlerini aktaran Egesel, ‘Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ kapsamında Çanakkale’de desteklenen ürünler ile ilgili de bilgilendirmede bulundu. Egesel 2019 yılı mazot ve gübre desteklerini anlatarak, “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünler havzası dışında yetiştirilmesi durumunda mazot gübre ve fark ödemesi desteği ödenmeyecek. Bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretimde destekleme alınamayacak” dedi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin de toplantıda; ‘Ekim Nöbeti ve Ekim Nöbeti Sistemleri’ konulu sunum gerçekleştirdi.
 
TARIMSAL DESTEKLERDEN YARARLANMAK İÇİN MÜNAVEBE ŞARTI
Diğer yandan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarımsal desteklerden yararlanmak için münavebe konusunda çiftçileri uyararak şu açıklamayı da yaptı; “Tarım ürünlerinin yeterli, kaliteli ve uygun maliyetlerde üretimi; tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamalarla mümkündür. Sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etmek, doğaya zarar vermemek şartıyla gelecek nesilleri korumak, kimyasal maddelerin zararlarının insan, çevre ve hayvanlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerden korunmak amacıyla;  Bakanlığımızca Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğe göre ‘2018 üretim yılından başlamak üzere, örtüaltı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretim için bu Tebliğde belirtilen destekleme ödemeleri yapılmaz’ hükmü ile 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirilmiştir. Söz konusu Tebliğ hükümlerine göre 2018 ve 2019 yıllarında aynı ürünü yetiştirmiş / yetiştirecek olan ve 2020 üretim sezonunda da aynı ürünü yetiştirmeyi planlayan üreticilerimiz, hem mazot/gübre desteğinden hem de varsa fark ödemesi desteklemeleri gibi diğer bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaklardır.  Bu nedenle değerli üreticilerimizin desteklemelerden faydalanabilmeleri için 2019 üretim yılında ana ürününü hasat ettikten sonra yöre ekolojisine uygun, vejetasyon süreleri kısa baklagiller ya da buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin karışımlarını ekmeleri ve bu ekilişlerini Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydettirmeleri gerekmektedir.”
 
EKİM NÖBETİ NEDİR?
Ekim nöbeti (münavebe veya rotasyon) çoklu üretim sistemlerinin farklı bir uygulama sahasıdır. Ekim nöbeti, aynı tarım alanı üzerinde farklı türlerden kültür bitkilerinin düzenli aralıklarla arka arkaya yetiştirilmesidir. Buğday hasadından sonra ayçiçeği, ayçiçeği hasadından sonra soya veya soya hasadından sonra şekerpancarı yetiştirilmesi gibi…
 
İsmail ŞEN