Düzenlen Cumhuriyet Bayramı resepsiyona Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kerem Levent Uça, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman,  İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, İYİ Parti İl Başkanı Selahaddin Yıldızlar, şehit ve gazi yakınları, Çanakkale merkez mahalle ve köy muhtarları, işadamları, huzurevi sakinleri, başarılı sporcular ve aileleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, engelliler katıldı.
 
Düzenlenen resepsiyonda Vali Orhan Tavlı, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada,  “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96’ncı yıldönümünü cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı Çanakkale’de sizlerle birlikte gururla kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Cumhuriyet Bayramı kabul törenine teşriflerinizden dolayı Çanakkale Valisi olarak sizlere en derin saygı ve hürmetlerimi sunuyorum” diyerek sözlerine başladı.
 
“ÇANAKKALE CUMHURİYETİN ÖN SÖZÜ, SON SÖZÜ VE ÖZÜDÜR”
Tavlı, “104 yıl önce yeryüzünün en onurlu mücadelesini veren Çanakkale, 57’nci Alay, Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş, binlerce isimsiz kahramanlarımız ve on binlerce şehidimiz ve gazilerimizle şanlı bir zafer kazanarak, tarihe adını aziz Türk milletinin yüce Türk devletinin adını kazımıştır. Çanakkale’miz 1915’ten 1923’e oradan da 2023’e uzanan anlamı bir köprüdür. Çanakkale Cumhuriyetin ön sözü, son sözü ve özüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Çanakkale’de, aziz Türk Milleti kendisine vurulmak istenen esaret zincirini kırmış ve şanlı tarihimizde yeni bir sayfa açmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu saygıdeğer Atatürk ‘ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla 7’den 70’e Türk milletini katılımıyla kurtuluş mücadelesini başlatmış ve bunun sonucunda dünyada eşi, benzeri bulunmayan büyük bir zafere imza atılmıştır. Yeniden dirilişimizin simgesi olan cumhuriyetimizin ilanıyla egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinin olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği cumhuriyet aziz Türk milletine bırakılmış en büyük mirastır” ifadelerini kullandı.
 
“KAHRAMAN MEHMETÇİĞİMİZE BİR KEZ DAHA SELAM OLSUN”
“Bin yıldır dünyanın en gözde, üzerinde en çok mücadele edilen coğrafyasında yaşamanın bedelini ödemekteyiz” diyen Vali Tavlı, “Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik her türlü oyun ve fitne sergilenmekte, sınırlarımızın güvenliğine ekonomimize kadar egemenliğimizi hedef alan saldırılar yapılmaktadır. Terör örgütlerinin saldırılarından 15 Temmuz hain işgal girişimine yaşadığımız tüm olaylar bize göstermektedir ki millet ve devlet olarak varlığımızı ve geleceğimizi korumak amacıyla yine tarihi bir mücadele içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kahraman ordumuzun şanlı ordumuz kahraman Mehmetçiğimizin yürüttüğü Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve son olarak Barış Pınarı Harekâtları da bu mücadelemizin birer parçasıdır. Çanakkale’den Barış Pınarı Harekâtına şanlı ordumuza, kahraman Mehmetçiğimize bir kez daha selam olsun” şeklinde konuştu.
 
“CUMHURİYETİMİZİ DAHA NİCE YILLARA ÇOK DAHA GÜÇLÜ TAŞIYACAĞIZ”
Vali Orhan Tavlı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Ülkemiz kadim tarihi birikimi, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan cumhuriyet birikimi ile tüm bu sorunların üstesinden gelebilecek güce, imkâna, kararlılığa sahiptir. Aziz Türk milleti içinden geçtiği bu önemli süreçte cumhuriyeti bizlere miras olarak bırakanların gösterdiği hedeflere uygun olarak üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirerek ülkemizin 2023 hedeflerine ulaştırarak bizden sonraki nesillerimize 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilme fırsatını hep birlikte göreceğiz.  Cumhuriyetimizi daha nice yıllara çok daha güçlü taşıyacağız. Cumhuriyetimizin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman silah arkadaşlarını kanlarıyla bu toprakları vatan yapan bütün aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, aziz hatıralarının önünde saygıyla eğiliyorum. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı olan 2023’te daha güçlü, daha büyük olma bir ülke olacağımıza inançla cumhuriyetimizin 96’nci yıldönümünü kutluyor sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
 
Resepsiyonda konulara müzik eşliğinde ikramlar sunuldu. Konuşmaların ardından konuklar ellerinde Türk bayrakları ile marşlar söyledi. Marşlar ile birlikte ise cumhuriyetin ilanının 96.yıldönümüne özel pasta kesilmesi ile tören sona erdi.
 
Gülçin AKIN