Toplantıya Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde görevli ve aynı zamanda Türkiye Süne koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, Bornova Zirai Mücadele Müdürlüğü yetkilisi Ekrem Kaya, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünde görevli Fatih Güleç, Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Mühendis Ömer Yıldız, Mühendis Vedat Sel, Biga Ticaret Borsası Genel Sekreteri Halil Erol Genel Sekreter Yrd. İbrahim Sütçü, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Genel Sekreter Sevcan Elver, Laboratuar Sorumlusu Fatih Doğu, Kalite Akreditasyon sorumlusu Gözde Kartal  katıldı.
 
Türkiye Süne koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan öncelikle Türkiye’deki süne ile mücadele çalışmalarından bahsederek İç Anadolu ve Trakya bölgesinde ekilen çeşitler, kalite kriterleri ve süne emgi oranları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Özkan Süne mücadelesi ile ilgili olarak 5,7 milyon dekarda kimyasal mücadele yapıldığını, 6000 örnek üzerinde yapılan incelemede mücadele yapılan alanlarda 0,66 mücadele dış alanlarda 0,81 ilaçlama kararı alınıp çiftçinin ilaçlamadığı yerlerde % 2,5 emgi oranı olduğunu belirtti.   TMO’nun Türkiye genelinde 2,5 milyon ton alım yaptığını Çanakkale’de ise 17-18 bin ton alım gerçekleştiğini ifade etti.
 
Bornova Zirai Mücadele Müdürlüğü yetkilisi Ekrem Kaya Çanakkale’de süne mücadelesinde yapılan çalışmalar ile ilgili olarak bilgiler verdi. Ekrem Kaya Bu yılın ekstrem bir yıl olduğunu hava sıcaklığının birden artış gösterdiğini bir çok zararlı böcek popülasyonunun biyolojik olarak erken gelişmesine bağlı olarak arttığını ve zararsız böceklerin bile zararlı hale geldiğini belirtti. Sünede 2015 yılına oranla 3-5 kat artış görüldüğünü ve geçen yıla oranla ekim alanının azalarak 819 bin dekar alanda ekim yapıldığını belirtti. Kaya Önceki yıllara oranla parazitlenmede düşüş görüldüğünü 819.bin dekarın 441 bin dekarının riskli bölge olarak belirlendiğini 394 bin dekar alan da mücadele yapıldığını belirtti. Çanakkale’de 305 örnek üzerinde yapılan çalışmada mücadele içi emgi oranının binde 5 olduğu mücadele dışı %1,8 olarak tespit edildiği ifade etti.
 
Biga Ticaret Borsası Genel Sekreteri Halil Erol Borsada bugüne kadar 1500 ton buğdayın işlem gördüğünü 250 adet numune üzerinden laboratuar analizlerinin yapıldığını belirterek numunelerin ortalama kalite kriterleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Halil Erol bu yıl çok fazla çeşitte buğday ekiminin gerçekleştirildiğini bu nedenle verimin geçen yıla göre farklılık gösterdiğini söyledi.
Çanakkale Ticaret Borsası merkez laboratuarlarında ve Gelibolu irtibat bürosu laboratuarlarında toplamda 760 numune üzerinden yapılan analizler ve kalite özellikleri ile ilgili olarak Çanakkale Ticaret Borsası Laboratuvar sorumlusu Fatih Doğu tarafından detaylı bilgiler verildi.
 
Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel il müdürlüğü olarak süne mücadelesi ile ilgili ciddi anlamda yoğun emek verdiklerini, Türkiye genelinde 2.128 uzmanın sahada çalıştığını bunların 86 tanesinin Çanakkale bölgesinde çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
 
Toplantı ile ilgili değerlendirme yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen yapılan değerlendirmeler sonucunda extrem bir yıl olmasına rağmen, ülke genelinde kuraklık, don, süne, kımıl zararlısı ve arpa cüceliği gibi kalite kriterlerini olumsuz etkileyen etmenlere rağmen özellikle bölgemizde süne mücadelesinde başarılı bir yıl geçirildiğini, süne ve kımıl açısından bölgemizde sorun bulunmadığını, iyi bir tablonun ortaya çıktığını belirtti.
 
Başkan Kaya Üzen başta Bakanlık olmak üzere, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bu konuda çok ciddi anlamda çalışmalar yaptığını, gerek Biga Ticaret Borsası ile ve Gerekse Çanakkale Ticaret Borsası ile her zaman yakın iş birliği içerisinde bulunduğunu belirtti.
 
Çanakkale Ticaret Borsası olarak hububat sektör kurulu üyelerimiz adına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz yetkililerine teşekkür ederek, işbirliğimizin güçlenerek devam edeceğini vurguladı.
 


Kaynak: Haber Merkezi