Cumhuriyet Bayramı törenine Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başta olmak üzere, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, vali yardımcıları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muharip gaziler, öğrenciler ve ellerinde Türk bayraklarıyla binlerce Çanakkaleli katıldı.
 
Tören, Vali Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yaya olarak törene katılan gaziler, askerler, öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının okunmasıyla devam etti.
 
“İNŞALLAH CUMHURİYETİMİZİ DAHA NİCE YILLARA, ÇOK DAHA GÜÇLÜ, ÇOK DAHA MÜREFFEH BİR ŞEKİLDE TAŞIYACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhuriyet Bayramı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Aziz Milletim… Ülkemizin 81 vilayeti ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını tebrik ediyorum. Tarihimizin bu önemli dönüm noktasının sevincini bizimle paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin ilanının 96’ncı yıldönümü kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bir asırlık şanlı geçmişe sahip İstiklal Harbimizin zafere ulaşmasında ve yeni devletimizin kuruluşunda vazife üstlenen kahramanlarımızı saygıyla yad ediyorum. Türkiye, bağımsızlık mücadelesini en başından en sonuna kadar milli iradenin temsilcisi olan Meclisi eliyle yürütmüş bir ülkedir. Önümüzdeki yıl 100’üncü yıldönümünü kutlayacağımız Büyük Millet Meclis’imizden bugüne kadar ülkemizin kalkınması, güçlenmesi, ileriye gitmesi için çalışmış tüm milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Bin yıldır, dünyanın en gözde, üzerinde en çok mücadele yürütülen coğrafyasında yaşamamızın bedelini canlarıyla ödeyen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Millet ve devlet olarak, varlığımızı ve geleceğimizi korumak amacıyla son yıllarda yine tarihi bir mücadelenin içindeyiz. Terör örgütlerinin saldırılarından 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar yaşadığımız tüm hadiseler, bu tarihi mücadelenin tezahürleridir. Suriye’de yürüttüğümüz Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve son olarak Barış Pınarı Harekatları da, yine bu mücadelenin birer parçasıdır. Bundan bir asır önce başlattığımız ve yeni devletimiz Cumhuriyetimizi kurarak taçlandırdığımız İstiklal Harbimizin bir benzerini, farklı görüntüler ve yöntemlerle veriyoruz. Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik her türlü oyun, her türlü fitne sergileniyor. Sınırlarımızın güvenliğinden ekonomimize kadar egemenliğimizi hedef alan çok yönlü saldırılar kesintisiz sürüyor. Türkiye, kadim tarihi birikimi, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan Cumhuriyet birikimi ile tüm bu sorunların üstesinden gelebilecek güce, imkana, kararlılığa sahiptir. Nitekim, ülkemizin önünde kurulan tüm tuzakları, Allah’ın yardımı, milletimizin desteğiyle birer birer bozarak bugünlere geldik. İçinden geçtiğimiz bu önemli süreci de Cumhuriyetimizi bizlere miras olarak bırakanların vizyonuna uygun şekilde başarıyla neticelendireceğimize yürekten inanıyorum. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırarak, bizden sonraki nesillere 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilme fırsatı vereceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde taşıyacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Bu duygularla bir kez daha Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96’ncı yıldönümünü tebrik ediyorum. Kalın sağlıcakla…”
 
“BU AZİZ MİLLETE BIRAKILMIŞ EN BÜYÜK MİRAS VE VAZGEÇİLMEZ BİR DEĞERDİR CUMHURİYET”
Öğrenciler tarafından şiir okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Vali Orhan Tavlı gerçekleştirdi.  Cumhuriyet Bayramı’nı hep birlikte büyük bir coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşadığımızı kaydeden Vali Orhan Tavlı konuşmasında şunları söyledi; “Şahlanışın mekanı, şehitler diyarının evlatlar, saygı değer Çanakkaleliler, saygı değer şehit ailelerimiz ve çok kıymetli gazilerimiz, yarınımız, umudumuz sevgi çocuklar, güçlü ve büyük Türkiye’nin yılmaz bekçileri olan, göz bebeğimiz sevgili gençler ve onları yetiştiren değerli anneler, babalar ve öğretmenlerimiz, bekamızın teminatı, kahramanlık timsali Mehmetçiklerimiz ve güvenlik kuvvetlerimiz, milli birlik ve bağımsızlık ülküsünü birlikte yüklendiğimiz değerli kamu görevlileri; bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yazılan Kurtuluş destanının gururunu, Cumhuriyet Bayramı’nı hep birlikte büyük bir coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşıyor, yarının umudumuz, sevgili çocuklarımızın, gençlerimizin ve sizlerin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor, en kalbi duygularımla sizleri saygıyla selamlıyorum. Bu anlamı günde öncelikle binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca her dem yeniden doğuşlara ve şanlı yürüyüşleri imza atmış olan başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere, şanlı ecdadımızı kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği, özgürlüğümüzün nişanesi olan al bayrağımızın dalgalanması ve devletimizin bekası uğruna mücadele eden şanlı ecdadımız kahramanlık destanlarına bir yenisini daha ekleyerek, Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış ve 96 yıl önce bugün bu büyük zaferi Cumhuriyetimizle taçlandırmıştır. Cumhuriyet vatan topraklarını savunarak, bağımsızlığını canı pahasına korumak için işgalcilere karşı onur savaşı veren bir milletin küllerinden yeniden doğuşudur. Muhteşeme bir bağımsızlık mücadelesinin sonucu kazanılan büyük bir zaferdir Cumhuriyet. Halkın iradesiyle seçilmiş Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek, bu aziz millete bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir Cumhuriyet. Cumhuriyetimiz bugün 96 yaşına girerken ülkemiz; eğitim, sağlık, ekonomi, bilim, sanat, kültür, ulaştırma başta olmak üzere tüm alanlarda önemli mesafeler kat etmiştir. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırma başarısı gösteren ülkemiz köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizde ve dünyada önemli bir yere sahip olmuştur. Bugün dünyanın sayılı büyük ekonomileri arasında yer almayı başaran ülkemiz, gücünü milletimizin ortak iradesinden alarak, 2023 hedeflerine doğru kutlu yürüyüşünü emin adımlarla sürdürmektedir. Aziz şehitlerimizin kanlarıyla ve milletimizin büyük fedakarlıklarıyla kurulan Türk milletinin ortak eseri Cumhuriyetimizi, sonsuza kadar yaşatmak hepimizin en önemli görevi ve sorumluluğudur.”
 
“KAHRAMAN MEHMETÇİĞİMİZ YİNE DESTANLAR YAZMAKTADIR”
Vali Tavlı şöyle devam etti; “Çağın gerektirdiği yenilikleri, büyük kalkınma hamlelerini kısa sürede gerçekleştiren ve halkıyla bütünleşerek muhasır medeniyet yolunda kararlı adımlarla ilerleyen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bağımsızlık ve toprak bütünlüğünden taviz vermeden; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet inancıyla şanlı Türk bayrağını dalgalandırmanın gurur ve onurunu yaşamaya devam etmektedir, sonsuza kadar devam edecektir. Tarihi şanlı zaferlerle dolu aziz Türk milleti bir asır önce Çanakkale’de, Çanakkale ruhuyla ağaya kalkarak, eşsiz bir destan yazarak esareti asla kabul etmeyeceğini tüm dünyaya duyurmuştur. Tarihte olduğu gibi bugünde istiklalimiz ve istikbalimiz söz konusu olduğunda kahraman ordumuz, kahraman Mehmetçiğimiz yine destanlar yazmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Hareketi’nde olduğu gibi Barış Pınarı Harekatı’nda da hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasını engellemek, milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirebilmek için görevde olan şanlı ordumuzun, kahraman Mehmetçiğimizin cenabı Allah’ım yar ve yardımcısı olsun, Çanakkale’den selam olsun. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman silah arkadaşlarını, şanlı tarihimizin ölümsüz sembolleri olan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Büyük Türk milletinin ve saygıdeğer Çanakkalelilerin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, saygılarımı sunuyorum.” 
 
Vali Tavlı’nın konuşması ardından Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Gençlik Spor Kulübü halk oyunları ekibi gösterileri sergilendi. Ayrıca Troya Halk Dansları Festivali’ne katılmak üzere Çanakkale’ye gelen Romanya ekibi ile Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ekibi tarafından da Karadeniz yöresi oyunları performansı sahnelendi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi geçit töreni sonrasında Çanakkale Boğazında, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Deniz Polisi botları ve Kıyı Emniyeti'ne ait römorkörlerinin yaptığı su gösterisiyle son buldu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN