Esnaf sanatkara kullandırılan kooperatif kredilerinde iyileştirmeler yapılarak, banka komisyonları binde 20’den binde 5'e düşürüldü. Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, yüzde 1.5 indirime tekabül eden bu rakamın esnaf açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
 
TESKOMB tarafından Antalya'da gerçekleştirilen, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TESKOMB Genel Başkanı A. Kadir Akgül, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Halk Bankası yetkilileri ve kooperatif başkanlarının katılımıyla gerçekleşen ve 4 gün süren istişare ve eğitim toplantısında esnafın lehine görüşmeler yapılarak önemli kararlar alındı. Toplantının ardından esnafı sevindirecek bir gelişme uygulamaya konularak, Esnaf sanatkara kullandırılan kooperatif kredilerinde iyileştirmeler yapıldı. Esnaf kredi vadeleri 5 yıla çıkarılırken, ödeme vadeleri 3 ve 6 aylık periyotlara yükseltildi. Halk Bankası'ndan yeni kredi kullanacak olanlar için kooperatif kredilerinde yıllık binde 20 olan banka komisyonu binde 5'e düşürüldü.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, kredilerde yapılan iyileştirmelerle alakalı değerlendirmelerde bulundu. Ejder; “Kredilerle ilgili 23.10.2019 itibari ile değişen maddeleri şu; banka komisyonları binde 2 idi, dolayısıyla 0.5 yani yüzde yarıma düşmüş oldu. Oradan ortaklarımızın 1,5 yüzde bin 500 lira gibi tasarrufları oluyor. Sayın bakanımıza buradan teşekkürler ediyoruz. Vadeler 4 yıla çekilmişti, 5 yıla çıkarıldı. Eski haline çekilmiş oldu. Yılbaşına kadar da bir zaman istedi Sayın Ticaret Bakanımız. Genel başkanımızın da burada komisyonları var, yılbaşına kadar bir çalışma yapılacak faizler eski haline döndürülecek gibi bir söz verdi. Eski hali de 0,5’ti. İnşallah tekrar oraları görürüz, esnafımız da bu kredilerden faydalanır. Kredi limiti ise 200 bin TL tavan fiyatı olarak belirlendi” dedi. Ejder, yüzde 1.5 indirime tekabül eden bu rakamın esnaf açısından çok önemli olduğunu bildirdi.
 
KREDİ ALDIKTAN SONRA İŞLETMELERİNİ KAPATANLARI UYARDI
Başkan Ejder, kredi aldıktan sonra işletmelerini kapatanlar olduğunu belirterek, “Biz para veren kurum değiliz. Bizim kredimiz işletme kredisi. Şunu da ifade edeyim; bazı arkadaşlarımız bizden kredi aldıktan sonra işletmelerini kapatıyorlar, kredileri devam ediyor. Onlara büyük bir faiz uygulaması yapılacak. Oda kaydını, vergi kaydını kapatıyor, kredisi devam ediyor. ‘Ben bunu gününde ödüyorum, teminatım, kefilim var’ diyor. Öyle bir şey olmaz. Biz işletmeye krediyi veriyoruz, bireysel kredi vermiyoruz. O zaman yoldan geçen her vatandaşa biz kredi verelim. Esnafın bir özelliği kalmıyor ki böyle kredi alınca. O zaman sıradan vatandaş gelsin, ben kredi istiyorum desin biz de verelim. Böyle bir durum yok. Bizim şartlarımızı yerine getirecek. Bu arkadaşlar haksız yere devletin parasını kullanmış oluyor. Her hafta toplantı yapıyoruz, inceliyoruz. Oda kaydına, vergi kaydına bakıyoruz, puanına bakıyoruz, onay bekleyen arkadaşlarımı var. Reddedilirse bunların gerekçeleri de var. Biz de kendilerine söylüyoruz. Neticede burası önemli bir kuruluş, buraya sahip çıkmalarını istiyorum.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN