Tarihe Saygı Projesi kapsamında, Kültür Bakanlığı kaynaklarıyla ihalesi Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılan Çimpe Kalesi Kazı, Sondaj ve Temizlik Çalışması tamamlandı.
 
Çalışma sırasında, tabya içerisini kaplamış çalılar ve otlar temizlendi. Bu temizliğin yanı sıra kazı ve sondaj çalışmaları yapılarak, yay şeklinde planlanmış tabyanın tamamı açığa çıkartıldı. Özellikle içine girilemeyecek durumda olan hendek temizlendikten sonra yapım tekniği anlaşılabilmiştir.
 
Ayrıca bu çalışmalar, Gelibolu Yarımadası gezi güzergahını genişletecek, turizmin yarımadanın tamamına yayılmasını sağlanması planlanmakta.
 
Çanakkale İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada İl Özel İdaresi olarak tarihi ve turistik açıdan çok önemli olan, Tarihe Saygı Projeleri'ne katkılarının devam edeceği belirtildi.
 
Çimpe Kalesi Hakkında:
 
Çimpe Kalesi Hakkında
Çimpe Kalesi, 14. yüzyılın ortalarında Osmanlı Ordusu tarafından fethedilen, Balkan topraklarının güneydoğu kesiminde Gelibolu Yarımadası’nda yer alan bir kaledir. 1352 yılında Osmanlı tarafından fethedilmiştir. 14. yüzyıl ortalarında Osmanlı Türklerinin Çimpe Kalesi’ni alarak Rumeli'ye geçişi Balkanlar'ın tarihinde oldukça önemli bir dönüm noktası olmuştur. Belgelerde kalenin adı “Cinbi”, “Çinpi” olarak da geçer.
 
Rumeli’de yerleşme, İstanbul'un Fethi gibi, tarihte yeni bir dönem açan bir olaydır. Sultan Orhan’ın büyük oğlu Süleyman Paşa’nın gayretiyle, Osmanlılar, 1352’de ilkin Tsympe (Türkçede Cinbi) Kalesi’ni ele geçirmişler, iki yıl sonra, büyük stratejik önemdeki Gelibolu’yu işgal etmiş ve beş yıl içinde Trakya’nın güney bölgesini fethederek, Anadolu’dan asker ve halk getirip yerleştirmişler; böylece kısa zamanda Avrupa yakasında güçlü bir köprü-başı kurmuşlardır. Bu köprü-başı, Osmanlıların Avrupa’da Viyana önlerine kadar yayılan imparatorluklarının başlangıcıdır. 1329-1344 yıllarında İzmir’den donanması ile Trakya’ya deniz seferleri yapan Aydınoğlu Umur Bey, Balkan fetihlerini hazırlayan ilk büyük gazi beydir. 1357-59 yılları içinde Anadolu’dan Rumeli’ye göç devam edecek, Rumeli ucu güçlenecektir. Orhan’ın Süleyman için Bolayır’da yaptırdığı imarete ait 1360 tarihli vakfiyede bu bölgede Türkçe adlar taşıyan birçok köy ve çiftliğin kurulmuş olduğunu görüyoruz.
 
Bazı tarihçiler ve tarih kaynakları, Orhan Bey'in oğlu Süleyman Paşa'nın Edirne'yi kuşatan Bulgar ve Sırp kuvvetlerini bozarak Doğu Roma'ya yardım etmesi sonucunda kalenin hediye edildiği belirtilmiştir. Bu olay ile Osmanlı Devleti ilk kez Rumeli yakasında bir kale almıştır. Orhan Bey Çimpe Kalesi'ni Balkanlar'da askerî üs olarak kullanmıştır.
 


Kaynak: Haber Merkezi