Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören; saygı duruşu, 3 pare saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Törene Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gelibolu 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ile Bülent Öz, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına bir konuşma yapan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü, "Bugün her anı zafer ve kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında milletin onurlu var olma mücadelesini vererek yazdığı Çanakkale destanının müstesna bir sayfasının, Anafartalar Zaferi'nin 101. yıl dönümünü kutluyoruz" dedi.
Çanakkale Savaşları'nın en önemli anlarından biri olan 10 Ağustos 1915 süngü savaşındaki Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve askerlerin başarısına değinen Ünlü, "Bir İngiliz resmi tarihçisi, Büyük Önder Atatürk'ün askeri dehasını ve Çanakkale Savaşları'na olan etkisini, 'Tarihte tek bir tümen komutanının üç ayrı olayda tatbik ettiği işlemlerin bir muharebenin gelişiminde böyle büyük bir etki yarattığı ve hatta tüm bir seferi ve milletin kaderini etkilediği çok nadirdir' sözüyle ifade etmiştir" diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kısa bir konuşma yaparak Osmanlı Meclisi Ayan ve Meclisi Mebusan'da geçen bir konuşmadan alıntı yaptı. 18 kişilik bir heyetin Anafartalar Zaferi sonrası Çanakkale cephesini ziyaret ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, Kütahya mebusu Abdullah Azmi beyin 16 Kasım 1916'da mecliste söz alarak konuşma yaptığını ifade etti.
Abdullah Azmi beyin cephede gördüklerini ve yaşadıklarını diğer mebuslara aktardığını kaydeden Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında, "Bu 18 kişilik heyetin başında olan Kütahya mebusu Abdullah Azmi efendi, Osmanlı Meclisine böyle bir konuşma yapar. Cephede gezer, buradaki çalışmaları ve yapılanları görür, Mustafa Kemal'in dehasını görür, çalışkanlığını görür. Olaylara ne kadar vakıf olduğunu öğrenir. Savaş bitmeden bu savaşın kazanılacağını Osmanlı Meclisine anlatır. Çok şehidimiz var biliyoruz. Onlara şükran borçluyuz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu güzel ülkede onların onurunu korumak ve Cumhuriyetimizi görkemli bir demokrasiyle taçlandırma hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.
Çanakkale Valisi Hamza Erkal, "Bilesiniz ki çeliğin inançlı göğüslere mağlup olduğu yerdesiniz. Özgürlüğe bilenen ve kazanacağına inan insanların yaşadığı kutlu bir mekandasınız. Bugün, bu toprakları ziyarete gelenler, bilesiniz ki yüz binlerce şehidin kanının döküldüğü bu toprakların vatan sözcüğünün eş anlamlısıdır. Özveri ve kardeşlik kelimelerinin tam karşılığıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün yıldız olduğu mekandır. 101 yıl önce var olma kaygısı kelimenin tam anlamıyla kaderimiz iken bu yurttan bizleri silmek için her yolu deneyen itilaf devletleri bütün güçlerini birleştirip saldırıya geçmişken varı yoğu ne varsa hepsini ortaya koyan Anadolu bütün dünyaya var olacağını ispat edecek ya da yok olup gidecekti" diye konuştu.
Daha sonra, Çanakkale Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosu tarafından Anafartalar Muharebesi ve süngü hücumu canlandırıldı. Törende, Çanakkale Valisi Erkal, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Anafartalar Zaferi Anı Defteri'ni imzaladı.


Kaynak: İHA