Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Conkbayırı’nda düzenlenen törene Gelibolu 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ile vatandaşlar katıldı.
Çanakkale Valiliği, 2’nci Kolordu Komutanlığı, Avustralya heyetlerinin Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törende; şehitler anısına saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.
Törende, TSK adına konuşma yapan 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü, her anı zafer ve kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında milletin onurlu var olma mücadelesini vererek yazdığı Çanakkale Destanı’nın müstesna bir sayfasının, Anafartalar Zaferi'nin 101. yılının kutlandığını söyledi.
Törene katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Osmanlı Meclisi Ayan ve Meclisi Mebusan üyelerinden oluşan 18 kişilik bir heyetin Anafartalar Zaferi'nden sonra Çanakkale cephesini ziyaret ettiklerini söyledi.
Bu ziyarette amaçlarının milletin minnettarlığını Çanakkale kahramanlarına tebliğ etmek olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, yapılan ziyaretle ilgili olarak Kütahya mebusu Abdullah Azmi beyin 16 Kasım 1916'da mecliste söz olarak konuşma yaptığını anlattı.
Abdullah Azmi beyin cephede gördüklerini ve yaşadıklarını diğer mebuslara aktardığını kaydeden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu 18 kişilik heyetin başında olan Kütahya mebusu Abdullah Azmi efendi, Osmanlı Meclisine böyle bir konuşma yapar. Cephede gezer, buradaki çalışmaları ve yapılanları görür, Mustafa Kemal'in dehasını görür, çalışkanlığını görür. Olaylara ne kadar vakıf olduğunu öğrenir. Savaş bitmeden bu savaşın kazanılacağını Osmanlı Meclisine anlatır. Çok şehidimiz var biliyoruz. Onlara şükran borçluyuz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu güzel ülkede onların onurunu korumak ve Cumhuriyetimizi görkemli bir demokrasiyle taçlandırma hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Çanakkale Valisi Hamza Erkal da, “Çeliğin iman dolu göğüslere mağlup olduğu yerdir. Özgürlüğe bilenen ve kazanacağına inanan insanların yaşadığı kutlu bir mekandasınız. Bugür bu toprakları ziyarete gelenler, bilesiniz ki binlerce şehidin kanını döküldüğü bu topraklar vatan sözcüğünün eş anlamlısıdır. Özveri ve kardeşlik kelimelerinin tam karşılığıdır. Herkes bilir ki bu topraklarda yürütülen mücadele, birlik ve dirliğin manasıdır. Çanakkale ve özellikle Anafartalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı yerdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün yıldız olduğu mekandır”

TARİHİ ZAFERİ TEKRAR YAŞATTILAR
Tören, 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerlerin tarihteki son süngü hücumu olan Anafartalar Muharebeleri'ni canlandırmasıyla devam etti. Mustafa Kemal rolünü Abdülkadir Katra’nın üstlendiği canlandırmada; Conkbayırı’nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğüs cebindeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesine ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesi sahnelerine de yer verildi.
Tören sonunda Çanakkale Valisi Erkal,  CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Anafartalar Zaferi Anı Defteri’ni imzaladı.
ANAFARTALAR’I DA GEÇEMEDİLER
Çanakkale Savaşları sırasında, ihtilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu’ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası’nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, kuzeydeki Anafartalar’da yeni bir cephe açmış ve Conkbayırı’nı ele geçirmişti. Ancak 10 Ağustos 1915’de Mustafa Kemal’in emriyle başlatılan süngü hücumuyla, düşman geri püskürtülmüş ve ihtilaf devletlerinin Anafartalar’dan Gelibolu Yarımadası’nı geçme ümitleri sona ermişti.
CHP’DEN ŞEHİTLER ABİDESİNDE TÖREN
Conkbayırındaki Anafartalar Zaferi kutlama törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir sonraki durağı Şehitler Abidesi oldu. Partisi tarafından burada düzenlenen tören CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şehitler Abidesi yanındaki Atatürk Anıtına CHP çelengi ile başladı. Baygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Daha sonra Kılıçdaroğlu, Şehitler Abidesine kadar yürüyerek burada bulunan partililer ile toplu fotoğraf çekildi. Sonrasında Şehitler Abidesindeki sembolik şehitliğe geçerek, şehit mezarlarına karanfil bırakan Kılıçdaroğlu, son olarak meçhul asker mezarına karanfil bıraktı. Ardından bir imam tarafından yaptırılan duaya eşlik etti. Şehitlik ziyareti sırasında partililerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Kılıçdaroğlu, alanda yürümekte güçlük çekti. Daha sonra da Alçıtepe’de köylüler ile buluşan Kılıçdaoğlu, bir süre sohbet ettikten sonra Yarımada’dan ayrıldı.


Kaynak: Haber Merkezi