CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale'de gerçekleşen il başkanları toplantısında konuştu. Siyasette güçlü ortak bir paydanın oluşturulmasının önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Çok ciddi bir süreçten geçtiğimizi hepimiz biliyoruz. Önemli bir badireyi atlattık. Ama hepimizin düşünmesi gereken konular var. birinci düşüneceğimiz şey bu noktaya nasıl geldik. İkinci konu bir daha böyle bir olay ile karşılaşmak için neleri yapmalıyız. Bir musibetten binlerce dersi çıkarmak zorundayız. Eğer siyaset kurumu Türkiye'de güçlü ortak bir payda oluşturmazsa gelecek açısından bu siyaset kurumu umut vermez. Aynı hatalar tekrar edilirse bedelini millet ödüyor" diye konuştu.

"TÜM SİYASAL PARTİ LİDERLERİ YENİKAPI'DA OLMALIYDI"
Tüm siyasal parti liderlerinin Yenikapı'da olması gerektiğini hepsine davet gönderilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sadece Meclis'te siyasi grubu olan partiler değil, Meclis'te grubu olmayan siyasal partilerin liderlerinin de orada olması gerekirdi. Onlara da davet gönderilmesi gerekirdi. Siyasal görüşü ne olursa olsun hepimizi buluşturmalıydı. Şu, bu parti demeden farklı düşüncelerden korkulmamalı. Demokrasi türküsünü hep birlikte söylemeliyiz" ifadelerini kullandı.

"YETKİNİN OHAL SÜRECİNİ AŞARAK KULLANILMASI PARLAMENTO'NUN DEVRE DIŞI BIRAKILMASI DEMEKTİR"
OHAL sürüecine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Kanun Hükmünde Kararname çıkarak OHAL sonrasını şekillendirmek Anayasaya, hukukun üstünlüğüne uygun değildir. OHAL dönemi ile ilgili sınırlı olarak verilen bir yetkinin OHAL sürecini aşarak kullanılması Parlamento'nun devre dışı bırakılması demektir. Asıl görev yasama organınındır" dedi.

"MİLLİ EGEMENLİĞİ TEMSİL EDEN ASIL KALP, YÜREK TBMM'DİR"
Kılıçdaroğlu, "Milli egemenliği temsil eden asıl kalp, yürek TBMM'dir. Sayın cumhurbaşkanına ve başbakana bu konuları hatırlattık. Eğer bir kurum için yeniden inşa süresi geçerli ise bunun yeri TBMM'dir" diye konuştu.

"BÜTÜN İL İLÇE BAŞKANLARINDAN İSTEĞİM, YENİKAPI MANİFESTOSUNU HERKESE ANLATACAKSINIZ"
Yenikapı manifestosunun herkese anlatılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bütün il ilçe başkanlarından isteğim, Yenikapı manifestosunu herkese anlatacaksınız kimseyi suçlamadan, eleştirilmeden. Her bir maddesi yüzde yüz doğru olan bir manifestoyu vatandaşa lokantada, parkta anlatın amaç demokrasimizi daha da güçlendirmek" dedi.

"ASKERİ SİYASETİN İÇİNE SOKARSANIZ DARBEYE KAPI ARALARSANIZ"
Kılıçdaroğlu, "Anlatacağımız ilk konu; camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmez. Allah aşkına, bu aklın gereği değil mi? Her partiden arkadaşımız camiye gidiyor. Askeri siyasetin içine sokarsanız darbeye kapı aralarsanız" dedi.

'İL SAYISINI 83'E ÇIKARALIM'
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım'a Hakkari ve Şırnak'ın taşınması kararını gözden geçirmeye çağırarak, 'Sayın Binali Yıldırım'a çok samimi çağrı yapıyorum; gelin 83 il yapalım' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale'de "CHP İl Başkanları Toplantısı"nda konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, il başkanlarından diğer partilerin il başkanlarını ziyaret etmelerini isteyerek, "Onlarla sohbet edin, çaylarını için. Uzlaşma kültürünü demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu anlatın. Biz onların görüşlerine katılmıyoruz ama onlar bizim düşmanımız değil. Bu ülkede birlikteliği sağlamanın yolu farklı düşüncelere saygıdan geçer. Bunu yaparsak ortak aklı egemen kılmayı hayata geçireceğiz. Belli konularda oturup beraber konuşabiliriz. Uzlaşma kültürünün ne kadar değerli olduğunu anlatın. Uzlaşmada amaç bu ülkede barışı ve esenliği sağlamaktır. Siyasette özeleştiriden kaçınmayacağız. Biz bu ülkeyi bu noktaya nasıl getirdik, oturup bunun özeleştirisini yapacağız. Geçmişi iyi analiz edeceksiniz, aynı hataya bir daha toplumu düşürmeyeceksiz, tarihi tekerrür ettirmeyeceksiz. Tarihi, tekerrür ettiren basiretsiz siyasilerdir, kaç darbe yaşadık, yine bir darbeyle karşı karşıyayız. Elin oğlu Mars'a araç gönderiyor, biz 21'nci yüzyılda darbeyle uğraşıyoruz' diye konuştu.

'BU YOL, YOL DEĞİLDİR'
Devlette 'liyakat' sözünü toplum gündemine getiren partinin CHP olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti, 'Birileri çok iyi bilsin, biz inançlıyız, inançlara da saygılıyız. Sınav sorularını çalacaksın, ondan sonra 'bunlar sınavı kazandı'. Bunlar kazanmadı, kazandırıldı, sızmadı, yerleştirildi. Ben devlette çalıştığımda, sıradan bir daire başkanıyken başbakanlarla oturur tartışırdım, neyin yanlış neyin doğru olduğunu söylerdim. Ama son kararı onlar verirdi. Devlette liyakatın özelliği budur, liyakat biterse devlet çöker. 'Şuraya FETÖ'cüler yerleşmiş, iyi temizledik'. Ee bir başka bakanlığa bakın, orada bir başka cemaat var. Bu yol, yol değildir. Biz kimsenin inancına müdahale etmiyoruz. Ama devlette görev almanın yolu, cemaatten, tarikattan, partiden geçmemelidir. Vatan sevgisinden, bilgiden, tecrübeden geçmelidir. Biz her koşulda ve her zaman demokrasiyi savunacağız. Bizim genel başkanlarımız darbe dönemlerinde hapse atıldı, mal varlıklarımıza ve arşivlerimize el konuldu. Darbelerden çok çektik, Türkiye 10 yıl geriye gitmiştir. Ne darbe, ne dikta tam demokrasiyi sonuna kadar savunacağız.'

'BİZE CUMHURİYETİ YANLIŞ ÖĞRETİYORLAR'
Cumhuriyetin kurucu değerlerinin önemini vurgulayan CHP lideri, 'Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine sahip çıkacağız. Bütün partilerin ortak amacı bu olmalı. Osmanlı'nın nasıl battığını Cumhuriyeti kuranlar bilirler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Rauf Orbay, nasıl battığını birebir gördüler. 'Öyle bir devlet kuralım ki bir daha batmasın, temelleri sağlam olsun' dediler, Cumhuriyeti öyle kurdular. Eğer bunları yapmasalardı, bugün Cumhuriyette kendi içinde kavgalı duruma düşebilirdi. Bu Cumhuriyetin kuruluşunda binlerce şehidin gözyaşı vardır, gazimizin alın teri vardır. Bize Cumhuriyeti yanlış öğretiyorlar. Bunun başında da Kenan Evden ve arkadaşları geliyor. Atataürk'ü en çok istismar edenlerin başında da Kenan Evren ve arkadaşları geliyor. Atatürkçülük onların söylediği gibi değildir. Yakın tarihimizi çocuklarıma gerçek anlamıyla vermek zorundayız.

'YÜZDE 1 OY ALAN PARTİNİN GENEL BAŞKANI DA MECLİS'TE OLMALI'
Parlementer sistemin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Meclis, ülkenin bütün sorunlarını çözmeye muktedirdir. Bizim parlamenter sistemimiz yaklaşık 150 yıllık tarihi bir mirastır. Bütün siyasetçilerin, bu konuda duyarlı olması lazım. En son sınavı da başarıyla vermiştir. 15 Temmuz gecesi, milletvekili arkadaşlarıma ilk talimatım şu oldu, "Derhal Meclis'e gidiniz." Meclis açık tutuldu. E başka bir sistem kurmaya gerek yok. Yeter ki biz adam gibi çalışalım, milleti birbirine düşman hale getirmeyelim. Çözeriz bütün sorunları. Parlementoda güvenlik ve istihbarat komisyonu kuruldu, hiçbir istibaratçı gelip bu komisyona bilgi vermiyor. O zaman bu komisyonu niye kurduk? Türkiye'yi darbe hukukundan arındıracağız, yüzde 10 seçim barajını darbeciler getirdi. Bunu samimi olarak darbecilere karşı olanlar temizleyecek. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı da Meclis'te olmalı' ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE MEDYA ÇAĞRISI
CHP lideri Kılıçdaroğlu, hükümete çağrı yaparak, 'Medyayı Anayasada dördüncü güç olarak kabul edecekseniz, getirin derhal yasalaştıralım. Çünkü medya halkın gözü, kulağı ve sesidir. Medya olmasaydı halk direnme hakkını kullanamayacaktı. Medyanın özgürlüğünü savunacağız. Adamına göre, partisine göre demokrasi ölmez, demokrasi bir inanma meselesidir. 'Bedeli ne olursa olsun demokrasiyi savunacağım' diyeceksiniz. Bir diğer önemli konu da laikliktir. Laiklik, bizi bir arada tutan çimentodur. Laiklik, insana ve inanca saygı demektir. FETÖ denen terör örgütü, dini istismar ettiler. Eğer Türkiye laik olmasaydı, insanlar inançlarını yaşayamazlardı. Demokrasi bir kültür işidir. Demokrasi'yi içselleştirmenin yolu eğitimden geçer. Bu işin özü, aklı kullanmaktır. Sorgulayan bir sistem olması lazım. ABD Mars'a araç gönderdi, aracın ismi 'merak.' Eğitim ile bu sorunun kalitesini yükseltmen zorundayız. Bu iflas eden eğitim sistemini yeniden yapılandırmak zorundayız.'

'BİR DEVLET 'BEN ÜLKEMİN ŞU BÖLGESİNDE GÜVENLİĞİ SAĞLAYAMIYORUM' DİYEMEZ'
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkari ve Şırnak'ın taşınması kararına ilişkin Başbakan'a çağrıda bulunarak, il sayısını 83'e çıkarmayı teklif etti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu, 'Hakkari ve Şırnak'ı güvenlik gerekçesiyle il olmaktan çıkarıyorlar. Bir devlet 'ben ülkemin şu bölgesinde güvenliği sağlayamıyorum' diyemez. Dediği andan itibaren devlet olarak, hükümet olarak bitmiştir. Şunu kabul ederim; o iki il yine kalır ama siz Yüksekova'yı ve Cizre'yi de il yaparsınız. Ama illeri taşımak, kendi vatandaşına güvenmemek demektir. Ben Hakkari'ye de Şırnak'a güveniyorum. Terörden en ağır acıyı onlar çektiler. 2 yeri il yapabilirsiniz, ama 2 yeri kapatmayın. Bir yeri il yaptıysanız geri adım atmayınız. Oranın da valisi olsun. Ama neden kapatıyoruz bütün kamu kurumlarını? Sayın Binali Yıldırım'a çok samimi çağrı yapıyorum; gelin 83 il yapalım.' 


Kaynak: Haber Merkezi