Burada bir konuşma yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 15 Temmuz’da milletin, ‘Çanakkale geçilmez’ ruhunu ‘Türkiye geçilmez’ yaptığını söyledi. 
Yenikapı mitingini dev ekrandan izleyen Çanakkaleliler, ardından demokrasi nöbetine devam etti. Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve vatandaşların katıldığı demokrasi nöbeti, coşkulu bir şekilde başladı. Burada bir konuşma yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 18 Mart’ta nasıl ki milli egemenliğe kast eden, yan bakanlara bu topraklar ‘dur’ demişse, 15 Temmuzda da adeta Çanakkale geçilmez ruhunu Türkiye geçilmez yapıldığını söyledi. Turan, “Bizim için 18 Mart neyse, 19 Mayıs neyse, 23 Nisan, onun ötesindeki aziz günler neyse 15 Temmuz da farklı bir gün değildir. Bizim milli egemenliğimize demokrasimize devletimize kast edenlere ‘dur’ dediğimiz özel bir gündür. Allah bu millete öyle kötü günler yaşatmasın. Allah bize bir daha böyle riskli anlar yaşatmasın. Ancak yaşattığı zaman da daha büyük beraberliği, daha büyük birliği beraberliği hepimize göstersin. O gün, sözüm ona iç savaş çıkaracaklardı. Sözüm ona milleti yoracaklardı, böleceklerdi. Yormak bir tarafa bizi böldüler mi? Bölebildiler mi? Tam aksine siyasi polemik yapan, zaman zaman kavga ettiğimiz, sıkıntı yaşadığımız rakiplerimizle bile kucaklaştık, bir araya geldik. Mecliste tüm partiler ortak bildiriye imza attık. Meydanlarda miting yaptık. Bu meydanda CHP’siyle, MHP’siyle AK Partisiyle hep beraber buluştuk. Dosta düşmana Türkiye’nin gücünü, bu milletin gücünü her kese göstermiş olduk. Bölmek ne daha çok birleştik. Bölmek ne daha çok bir araya geldik. Birbirimizi anladık. İnşallah bundan sonra yani 15 Temmuzdan sonra Türkiye’de siyasette bambaşka olacak. Türkiye de yatırım da eğitimde, ulaşımda sağlıkta, hangi alanda olursa olsun, çok daha beraberlik içerisinde, çok daha birbirimizi anlayarak çok daha yarınları planlayarak bambaşka bir altın sayfayı beraber açacağız inşallah. O miting dünyaya örnek bir mitingdi. O miting Türkiye’ye örnek bir mitingdi. Cumhuriyetimizin geride kalan 100 yılından sonra bambaşka bir tabloyla karşı karşıyayız. Siyasi polemiklerimiz bir tarafa, demokrasi hepimizindir. Siyasi kavgamız bir tarafa sandık hepimizdir. Siyasi polemik yaparız ancak ‘mesele vatansa bayraksa asla yan bakmayız, asla bir arada olmaktan çekinmeyiz’ dedik, bugün hepimiz bir araya geldik” dedi.

“Bu şehrin belediye başkanı da burada hemşehrilerine selam vermeliydi”
Demokrasi nöbetlerine katılmayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı da eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Turan, “Ben bu Çanakkale’nin bir evladı olarak, bu şehrin vekili olarak, AK Partinin grup başkanvekili olarak, CHP Genel Başkanı sayın Kılıçdaroğlu’na, MHP Genel Başkanı -ki ilk bizi arayıp devletimizin yanındayım diyen- sayın Bahçeli'ye ve tabi ki AK Partimizin Genel Başkanı Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Şu tabloya bakınız, vekilimiz burada, STK’larımız burada. Komutanlarımız, Valimiz, İl Müdürlerimiz, Belediye Başkanlarımız, siyasi partilerimiz, hepimiz burada. Ancak kim kızarsa kızsın, şunu söylemek hakkım diye söylüyorum; Bu akşam bu şehrin belediye başkanını burada görmek isterdim. Bu şehrin Belediye başkanı, nasıl ki HDP’nin toplantısına katılıyorsa, bu şehrin aziz vatandaşlarına hemşehrilerine bir selam verme borcu vardır. Bu şehrin, parti gözetmeksizin, bürokrat gözetmeksizin herkes buradaysa, 24 gün selam vermemiş olabilir. İşi olabilir, mazereti olabilir. Ama son toplantımıza, kendi Genel Başkanın gösterdiği nezaketi göstererek, buraya katılmasını beklerdim bir Çanakkaleli olarak. Siyasi polemikler bir yana, ama bir daha söylüyorum. HDP’nin -ki, diğer terör örgütleriyle arasına mesafe koyamayan partinin- toplantısına katılacaksın, valinin olduğu, vekilin olduğu, komutanın olduğu, STK’nın olduğu her kesin olduğu buraya katılmayacaksın. Binlerce kere yazıklar olsun diyorum. CHP İl başkanını burada beklerdim, buna hakkımız var. 25. Dönem milletvekilimizi burada beklerdim, buna hakkımız var. Bir daha diyorum, barış ağızda olmaz, yürekte olur. Demokrasi ağızda olmaz, kalpte olur. Vatan millet, bayrak sevgisi şiirde olmaza, akılda olur, izanda olur. CHP’nin İstanbul mitingine gururla gittik. MHP’nin buradaki mitingine gururla katıldım. Bundan keyif alıyoruz. Ben grup başkanvekiliyim. İmza attım. Perşembe günü, sadece İzmir’de CHP’nin mitingi var diye meclisi kapattık. Çünkü darbe hepimize karşıdır. Darbe bu millete karşıdır. Bunun partisi olmaz. Bu darbenin ekonomik kaybın, siyasi kaybın partisi olmaz” diye konuştu.

“Bürokraside size ‘Üf’ diyen karşısında beni bulur”
Çanakkale Valisi Hamza Erkal’da 24 gün boyunca demokrasi nöbetlerine katılan vatandaşlara teşekkür etti. Vali Erkal, “Burada oluşumuzun tek sebebi bu vatana sahip çıkmak için. Ve bu meydana biz, Türkiye Cumhuriyetinin özgür bir memleket olduğunun mührünü buraya çaktık. Sayenizde çaktık. 24 gün buradan ayrılmadan bu mührü her gece buraya çaktınız. O yüzden ben demiştim ya, bu meydan demokrasi akademisi meydanı. İşte bugün mezun oldunuz. Fakat Cumhurbaşkanımız çarşambaya kadar süre verdi. Biz bugün mezun olduk. Ama 3 gün de bu mezuniyet törenlerimiz devam edecek. Eğleneceğiz, geleceğiz yine bu meydanda olacağız. Ta ki yeter denene kadar. 3 gün törendeyiz, mezuniyet törenindeyiz. En kalbi duygularla selamlıyorum sizi. Siz bu memleketin gerçek sahipleriniz ve sizin hizmetkarınız olan bütün bürokrasi adına söz veriyorum ki, bundan sonra o kurumlara geldiğinizde, yürüttüğünüz en ufak işte size ‘üf’ bile denilse, karşılarında beni bulacaklar. Çünkü sizler bu memleketin gerçek sahiplerisiniz, biz de sizin hizmetkarınızız” dedi.
Konuşmaların ardından Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt, katılımcılara dua ettirdi. Demokrasi nöbeti, sabaha kadar devam edecek.


Kaynak: İHA