Nusret 2019 Mayın Harbi Davet Tatbikatı hakkında Mayın Filosu Komutanlığı tarafından TCG Nusret Gemi’sinde basın bilgilendirilmesinde bulunuldu. 4 Ekim’de başlayan tatbikatların 20 Ekim’e kadar Çanakkale ve Saroz Körfezi’nde devam edeceği bilgisi paylaşıldı.
 
Nusret 2019 Mayın Harbi Davet Tatbikatı hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın açıklamasına Çanakkale  Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Mayın Filo Komutanı Tuğ Amiral Baybars Küçükatay ve tatbikatta görev alacak askeri erkan katıldı.
 
“KARŞILIKLI İŞ BİRLİĞİ VE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİĞİ GELİŞTİRMEK”
Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Baybars Küçükatay, yaptığı açıklamada, “4-20 Ekim tarihleri arasında icra edilecek Nusret 2019 Davet Tatbikatı katılan birliklerin mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, Türk Deniz Kuvvetleriyle dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek adına her yıl mayın harbine yönelik bir davet tatbikatıdır. Nusret Davet Tatbikatı adını Nusret Mayın Gemisinden almaktadır. Nusret Mayın Gemisi 7-8 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’na 26 mayın dökmüş Birinci Dünya Savaşı’nda kaderini değiştirmiştir. Bu hareket halen Belçika’da ki NATO Mayın Harbi mükemmeliyet merkezinde örnek mayın döküş harekâtı olarak öğretilmektedir” dedi.
 
“Türkiye’nin en sahipliğinde Saroz Körfezinde icra edecek Nusret 2019 Davet Tatbikatı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı tarafından planlanmış olup, tarafımca sevk ve idare edilecektir” diyen Küçükatay, ”Tatbikata NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu 2 unsurlarından İtalya’ya ait bir komuta kontrol gemisiyle İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan’dan 4 mayın avlama gemisi, Romanya’dan bir yardımcı sınıf gemisi, ABD, Belçika, Romanya’dan üç patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi katılacaktır. Tatbikata Türkiye’den Mayın filosu komutanı, 2. Arama/Tarama Filotillası Komodoru, 1 komuta kontrol gemisi, 1 karakol botu, Sahil güvenlik komutanlığından 2 sahil güvenlik botu, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2 görev uçuşu F16, Mayın döküş uçağı, su altı savunma görev timi katılacaktır. Ayrıca Tatbikata Bulgaristan, Gürcistan, Katar, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Malezya, Pakistan, Romanya’dan toplam 62 gözlemci ve 5 karargâh subayı da yer alacaktır” bilgisini verdi.
 
“MAYIN HARBİ DALGIÇLARI VE İNSANSIZ SU ARAÇLARI İLE ETKİSİZ HALE GETİRİLECEKTİR”
Tuğamiral Küçükatay, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Dost ve müttefik ülkelerin yakın ilgisi ve katılımı Nusret 2019 Davet tatbikatının karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliğinin katkısının ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Tatbikat Mayın Filosu Komutanlığınca TCG Bayraktar sancak gemisinden sevk ve idare edilecektir. Tatbikat mayın döküş, mayın karşı tedbirleri, liman ziyaretlerini de içerecek şekilde 4 saha icra edilecektir. Birinci safhada kuvvet entegrasyonu ve liman eğitimleri verilecektir. İkinci safhada komut ve havadan su üstünden mayın döküş hareketi gerçekleştirilecektir. 3’ncü safhada ise mayın karşı tedbiri hareketi ve tatbikat değerlendirme toplantısı yapılacaktır. Bu safhada tatbikatın ikinci safhanda dökülen eğitim mayınları, mayın avlama gemileri sonarları ile tespit edilecek. Mayın harbi dalgıçları ve insansız su araçları ile teşhis edilerek etkisiz hale getirilecektir. Safha süresince otonom su altı araçları tespit ve teşhis maksadıyla etkinlikle kullanılacaktır. Mayın karşı tedbirleri hareketi yanı sıra gemilerimize önemli tehdit teşkil eden asimetrik unsurlar ve hava hedeflerine karşı kuvvet koruma eğitimleri de icra edilecektir. Dördüncü safha Çanakkale liman ziyaretleri kapsamında sosyal ve kültürel faaliyetler yapılacaktır. Tatbikat 20 Ekim Pazar günü sona erecektir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN