Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale Kent Konseyi’nde gerçekleşen yönetim kurulu seçimlerde başkanlık görevine seçilen Evren Kızoğlu, yeni dönemde konseyin yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kızoğlu, Kent Konseyi’nde değişikler yaşanacağını ve Kent Konseyini ekonomik bir kaynak olarak görenlerin bu algısını değiştireceklerine vurgu yaptı.
 
Cevaptpaşa Mahallesi muhtarı ve veren Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, konsey seçim süreci ve seçimin ardından konseyin çalışma faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kent Konseyi Başkanı Kızoğlu, “2014 seçimleri ile Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı oldum.  Kısa bir süre sonra da Kent Konseyi Mahalle Meclisimiz açıldı. Çalışmaların içerisinde yer aldım.  Benim kent konseyi adaylık sürecim aslında iki yıl önce başladı.  Ben hem ikili görüşmeler ile hem de ilgili kurumlar ile böyle bir niyetim olduğunu paylaştım.  Artık seçim takvimi belli olunca da atağa geçtim. Muhtarlığın bana kazandırdığı bir tecrübe var. Biz ayrımsız her vatandaşı eşit değerlendirip, sorunu gidermek için hizmet sunarız.  Çanakkale Kent Konseyi Başkanlığı’na aday olma sürecim için ‘Çanakkale olarak yorulduk’ değerlendirmesini yapıyorum.  Benim ayrımsız ve tarafsız bir duruşum var. Kent Konseyi’nin daha kucaklayıcı olarak geniş bir tabana yayılması için doğru isim olduğuma inanıyorum.   Kenti seviyorum. Sevdiğim kentin geleceğine iz bırakmak istiyorum. Kent Konseyi tüm sorunların çözüm ve tespitinde ortaklaşmayı gerektirir. Her kesimin fikirlerine değer vermekle başarı sağlayabiliriz. Kentin sorunları, geleceği ortak, çözümlerinde de akılcı ve bilime dayalı ortak hareket etmek gerekir” diye konuştu.
 
“ÇANAKKALELİNİN GÖRÜŞ VE FİKİRLERİNE YER VERECEĞİZ”
 “Kent Konseyleri halkın karar alma aşamalarında, gelecek geniş görüşlülük projelerinde sürece katkı sağlamaları, görüş ev düşüncelerini ifade etmeleri için bir ara kurum” diyen Kızoğlu, “Biz yapılmasını istediklerimizi rapor halinde ilgilere sunuyoruz.  Konuyla ilgili kurumlar ne kadar hızlı sürede sunulan çözümü harekete geçirirse, Çanakkale’ye kazandırmış oluyoruz” diye anlattı. Ayrıca başkanlık sürecinde konseyde birçok değişme yaşanacağını söyleyen Kızoğlu, “Biz tabana yayılacak ve Çanakkalelinin görüş ve fikirlerine yer vereceğiz.  Mahalle forumları bize çok yön gösterecek. Halkın sorunu ve talebi ile birebir temas etmiş olacağız ve katılımcılığı arttıracağız. Kent Konseyi, ele geçirilecek bir yapı değil, dikkate alınacak bir yapıdır. Belli kesimlerin güdümünde hareket edecek değil de Çanakkale ile ilgili bir adım atacak olanlar Kent Konseyi bu konuda ne düşünür diye, merak edip danışacakları bir yerdir.  Kurumlar, yerel yönetim ve vatandaşı bir araya getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
 
“KENT KONSEYİ İŞİ YAPAN DEĞİL, YAPACAK OLANLARA DESTEK OLAN OLMALIDIR”
Başkan Evren Kızoğlu, yapacakları çalışmalar hakkında, “Daha önce çok başarılı çalışmalar yapıldı, herkese çok teşekkür ederiz ama yeni dönemde sıfırdan başlamaya niyetliyiz. Gönüllülük eğitimlerimiz yeniden başlayacak. Kent Konseyleri ile sivil toplum kuruluşlarının kaynaşmasını sağlayacağız.   Kent Konseyini ekonomik bir kaynak olarak görenlerin bu algısını değiştireceğiz. Kent Konseyi projelerin ekonomik kaynağı değildir. Destek vermemiz mümkün ama esas olan bu işbirliklerinde kent konseylerinin nerede duracağı konusunda sivil toplum kuruluşlarına anlatmak.  Biz fikir kulübü gibi çalışmalıyız. Proje eğitimleri bu anlamda önemli. Eksik gördüğümüz kısımları tamamlayacağız.  Eğitimi verip geri çekilmeyeceğiz, projenin hayata geçiş aşamasında da yanlarında olacağız. Kent Konseyi işi yapan değil, yapacak olanlara destek olan olmalıdır” diye düşüncelerini paylaştı.
 
“ORTAK SORUN, ORTAK ÇÖZÜM YOLUNDA İLERLEMEYİZ”
“Birçok projemiz var, ilgili dernekleri ziyaret edeceğiz.  En büyük projemiz tabana yayılmak. Hem sivil toplum kuruluşları hem de Çanakkale halkı ile kucaklaşmayı sağlamamız lazım” diyerek projelerini ise şu şekilde anlattı: “Farklı fikirlerin yansımalarını muhakkak buraya almalıyız. Buna yaptığımız zaman arkası gelecektir.   Depremle ilgili projelerimiz olacak.  Depremle ilgili AFAD, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi ile bir proje düşünüyoruz. Biz mahallemizde afet gönülleri diyerek bir proje yapmış, uzun saatler süren uygulamalı ve sertifikalı eğitimler vermiştik.  Bunu Çanakkale geneline yaymak istiyoruz. Çanakkale’de atılması gereken adımları birlikte planlayacağız. Ortak sorun, ortak çözüm yolunda ilerlemeyiz.”
 
“SİYASET ÜSTÜ BİRLİKTELİK SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”
Kızoğlu, çözüm noktasında ise siyaset üstü birliktelik sağlamak zorunda olduklarını vurgulayarak, “Beni tanıyan herkes bilir. Benimle ilgili belli algılar vardır ama başkan seçildiğim andan itibaren siyasi kimliğimi rafa kaldırdım.  Tarafsız ve konuya odaklı hareket ediyorum. Genel Kurul’daki konuşmamda da söyledim, yorulduk dedim. Biri sağa çekiyor, biri sola çekiyor. Sorun ortada kalıyor. Çözüm noktasında siyaset üstü birliktelik sağlamak zorundayız. Kepez Kent Konseyi ile tanıştık, genel kurullarına da gittim.  Çanakkale’deki kurulmuş tüm kent konseyleri ile temaslarımız olacak. Kurulmamış olan belediyeler ile de görüşmeler yapacağız. Çan Bayramiç, Ayvacık, Lâpseki gibi yerlerde kent konseyi yok.  Belediye olan yerlerde kent konseyleri kurulmalı, bu gerekli.  Sonrasında Çanakkale geneli ile Çanakkale Kent Konseyleri Birliği Platformu kurup,  genel sorunlar ile ilgili ortak açıklama ve raporlamalar yapmalıyız” şeklinde anlattı.
 
“İKİ ETKİNLİK YAPTIM AMA ÇANAKKALE’YE KATKISI OLDU DEMELİYİM”
“Biz çok iş yapmak derdinde değiliz. Önemli olan katılımı artırmak” diyen Kızoğlu, şunları söyledi: ”Kent Konseyi çok çalıştı, çok iş yaptı değil, sürdürülebilir ve kamu yararı olan işler yapmak önemli. Ben iki yıl boyunca 30 etkinlik düzenledim değil, iki etkinlik yaptım ama Çanakkale’ye katkısı oldu demeliyim. Çocuk Meclisi ve Gençlik Meclisi’miz şu anda askıda bekliyor. Onların tekrar işlevsel hale gelmesi için çalışmalar başlatacağız. Çalışma yönergeleri var ama faaliyetlerini yönetmelik ve yönergeye uygun sürdürmedikleri için askıya alındılar.  O süreçleri tekrar gözden geçireceğiz.  Daha önce açılmaya çalışıldı ama farklı gruplar ve siyasi algılar işin içerisine girince kurban edildi aslında. Burası bir üniversite kenti. Gençlerin birçok sorun ve talebi var. Bunlarla ilgili çalışabilecek bir meclis varken askıya alındı. Kadın Meclisi, Çevre Meclisi,  Engelli Meclisi, Spor Meclisi ve Kültür Sanat Meclisi’miz aktif bir şekilde çalışıyor. Krizi fırsata çevireceğiz.  Mahalle meclislerimiz çalışmaya devam ediyor. Genel olarak kendi mahallelerinde toplanmalarını isteyeceğiz. Böylece halk ile de iletişim içerisinde olacaklar. Farkındalık artacak ve daha iyi olacaktır. Fiziki alana sahipken yapılan toplantılardan mahalleliler haberdar olamıyordu.  Mahallelilerin görüş ve önerilerinin de alınacağı masalar da oluşturulacak. Toplantılara ilgili sivil toplum kuruluşları ve dernekler de davet edilecek.”
 
Dilvin ALTIKARDEŞ