Öğrenciler ‘yaya öncelikli trafik’ uygulamasına dikkatleri çekmek için yaya geçitlerinde araçların kontrolü geçişini sağladı.
2018 yılında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74' üncü maddesinde yapılan değişiklik ile ‘sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar’ hükmünün getirilmesinin ardından 2019 yılı ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ ilan edilmişti. Bu nedenle yıl boyunca İç İşleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda devletin tüm unsurlarıyla konunun takipçisi ve nöbette olduğunu göstermek amacıyla okullar başta olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşları hizmet binalarının önünde ve diğer yaya geçişlerinde ‘Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz’ sloganıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.
Çanakkale’de protokolün de katılımıyla 18 Mart İlkokulu’nun önündeki yaya geçinde düzenlenen farkındalık etkinliğinde ‘Yaya Geçidi Nöbetçileri’ olan öğrenciler, ellerinde pankartlar ile hazır bulundu. Etkinliğe, Çanakkale Vali Yardımcıları Celil Ateşoğlu ve Cezmi Batuk, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, polis memurları ve öğretmenler katıldı.
 
Yapılan farkındalık etkinliğe ile ilgili bilgi veren Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Erdal Musaoğlu, “Kara Yolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ışıksız yaya ve okul geçitlerinde araç sürücülerinin yayalara ilk geçiş hakları vermeleriyle ilgili bir tasarrufta bulunuldu. Bunun üzerinde 2019 yılından itibaren Türkiye genelinde 6 Şubat’ta Yaya önceliğiyle ilgili ilk etkinlik yapıldı. ‘Öncelik Yayanın Öncelik Hayatın’ sloganıyla bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyanın ikinci ayağı olarak farkındalık etkinliği kapsamında yine 81 ilimizde 13.00 ile 15.00 saatleri arasında bu farkındalık etkinliğini biz de burada gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
“270 ARAÇ SÜRÜCÜSÜNE YAKLAŞIK 130 BİN LİRA CEZAİ İŞLEM UYGULANDI”
“Şu an il merkezimizde 16 noktada, ilçelerimizle birlikte 47 noktada 400 personelimizle birlikte, yine ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileriyle birlikte farkındalık etkinliğini yürütüyoruz” diyen Musaoğlu, ”Amacımız yaya güvenliğini sağlamak, önceliğin yayalarda olduğunu insanlara anlatmak. Bununla ilgili yıl boyunca gerek bilgilendirme, gerekse denetim çalışmalarımıza da devam edecek. Bazı günlerde bilgilendirme bazı günlerde denetimler ve akabinde ceza uygulaması şeklinde faaliyetlerimiz devam ediyor. Şu ana kadar bu konuda 270 araç sürücüsüne yaklaşık 130 bin lira tutarında cezai işlem uygulandı. Hem bilgilendirme, hem denetleme çalışmalarımız da devam edecek” şeklinde konuştu.
 
Uygulamada öğrenciler ‘yaya öncelikli trafik’ pankartlarını tutarken Yaya Geçidi Nöbetçileri olan öğrenciler ise ellerindeki ‘geç’ ve ‘dur’ yazan pankartlar ile yaya geçidinden geçenler için trafiği denetledi. Etkinlikte bulunan polis memurlar ve öğretmenler ise ellerindeki broşürleri duran araç şoförlerine dağıtarak, bilgilendirme sağladı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN