Marmara Denizi beşik gibi sallanmaya devam ediyor!
5,8’LİK DEPREM KORKUTTU
 
Marmara Denizi’nde Salı günü oluşan 4,6 büyüklüğünde bir depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Son olarak dün öğle saatlerinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Çanakkale’de de hissedilen deprem İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ili salladı.
 
Salı günü saat 11:00'de merkez üssü Marmara Denizi olan merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasındaki bir noktada meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin artçıları sürüyor. İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ ve Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde ve ilçeye bağlı belde ile köylerde de hissedilen ve büyük paniğe neden olan depremin ardından önceki gün olduğu dibi önceki gün de sabah saatlerinde büyüklüğü artan bir deprem daha kaydedildi. Marmara Denizi’nde Çarşamba gün saat 16:07’de 3,4 büyüklüğünde,  yerin 13,8 kilometre altında kaydedilen deprem tedirgin emişti. Dün ise (Perşembe) sabah saat 10:32’de aynı bölgede 3,7 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, merkez üssü yine Marmara Denizi’nde İstanbul Silivri açıklarındaki sarsıntı yerin 8,7 kilometre altında kaydedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, depremin büyüklüğünü 3,6 olarak açıklarken, merkez üssünün Marmara Denizi’nde İstanbul Silivri açıkları olduğunu ve yerin 7,78 kilometre altında yaşandığını verilerine yansıttı. Bunların dışına aynı bölgede büyüklükleri 2,0 ile 3,0 arasında değişen artçılar da aralıklarla kaydedildi.
 
5,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA
Salı günü oluşan sarsıntının ardından büyüklüklerinin azaldığı düşünülürken, dün öğle saatlerinde ise Marmara Denizi’nde bu kez 5,8 büyüklüğünde bir deprem oluştu. Saat 13:59’da merkez üssü Marmara Denizi olan merkezinin İstanbul Silivri açıklarında şiddeti bir deprem yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı depremin büyüklüğünü 5,8 olarak açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ilk olarak 6,0 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü daha sonra 5,7 olarak güncelledi. Büyük sarsıntı İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ ve Çanakkale’de hissedilirken büyük paniğe neden oldu. Deprem sonrası İstanbul’da okullar tatil edildi. Deprem Çanakkale’de en çok Gelibolu ilçesinin Marmara Denizi’ne yakın bölgelerinde hissedildi. Gelibolu’da Evreşe ve Kavak beldeleri ile ilçe merkezinde sarsıntı panik yarattı. Yine Eceabat ilçesi depremi en çok hisseden yerlerden birisi oldu.
 
“FAYIN DERİNE DOĞRU KIRILMAYA DEVAM ETTİĞİNİ GÖRÜYORUZ”
Marmara Denizinde İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Fayın derine doğru kırılmaya devam ettiğini görüyoruz” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Marmara Denizi’ndeki depremin ardından yaptığı değerlendirmede, “ 5.8 büyüklükteki depremden sonra büyüklükleri 3 ile 4.4 arasında değişen 5 adet artçı deprem oldu. Artçılar devem ediyor. İzliyoruz. Son iki günde olan depremlerden 4.6 büyüklükte olanı 5,6km derinlikte oldu. 5,8 büyüklükteki deprem ise 7 km derinlikte. Orta Marmara’da olan tüm depremleri incelediğimizde fayın derine doğru kırılmaya devam ettiğini görüyoruz” dedi.
 
MARMARA’DAKİ DEPREMİN ÇANAKKALE’YE ETKİSİ
Perinçek şöyle devam etti; “Şunu net olarak söyleyeyim; Marmara’daki deprem Çanakkale’ye herhangi bir şekilde etkisi olmaz. Çünkü o farklı bir fay, benim deprem beklediğim Karabiga, Çan, Bayramiç hattı farklı bir fay. Bunların direk birbirine etkisi yok, bir birini tetiklemez. Ama Çan’daki fayı ayrı olarak düşünmek lazım. Yani bugün orada bir deprem olursa bu İstanbul depreminden dolayı olan bir deprem değildir. 282 yıldır o alanda 7’den büyük deprem olmuyor. Dolayısıyla biriken bir enerji var, bir gerilim var. Çan olayı bu nedenle ayrı bir olay. Marmara’daki o fayların veya depremlerden direk, doğrudan etkilenmesi mümkün değil. İstanbul’a olacak depremin Çanakkale’ye yıkıcı etkisi olabilir ama Çan’daki beklediğim depremi tetiklemez. Onu demek istiyorum. Mesela, diyelim ki bu 5.8 çıktı 7 oldu; Orta Marmara’da kısa bir fay üzerinde bu depremler oluyor 4.6’da, 5.8’de. Ama o fayın hemen yakınındaki diğer yakınındaki fayları tetikleyebilir. Çan’daki fayı tetiklemez ama hemen yakınındaki diğer fayları tetikleyebilir. Dolayısıyla  bu fayda değil ama yakınındaki fayları tetikler ve 7 büyüklüğündeki bir deprem olursa Çanakkale’de çok net söylüyorum. Biz üstelik de alüvyon üzerindeyiz, yıkılır bazı binalar.”
 
“FAY HER AN KIRILABİLİR”
Prof. Dr. Perinçek, Karabiga-Çan- Bayramiç hattındaki faya dikkat çekerek, “Sürekli söylüyorum, yaklaşık 1.5 senedir tekrarlıyorum. Karabiga’dan Çan’a oradan da Bayramiç’e doğru uzanan bir fay zonu var. Bu fay zonu üzerinde282 yıldır 7 ve 7’den büyük deprem olmuyor. Biz genellikle jeologlar, 250 yıl veya 275 yıl geçtikten sonra o alanda deprem bekleriz. Bu istatistik olarak bilinen bir şey. Kesin bir zaman vermemiz mümkün değil.  Çan’daki deprem yarında olabilir ama 2 ile 5 sene sonrada olabilir. Orada yeterince enerji birikti, orası gerildi iyice. Fay her an kırılabilir” dedi.
 
Perinçek son olarak, “Marmara depremiyle ilgili dikkatimi çeken bir konu var; 4.6 büyüklüğündeki deprem 5.5 kilometre derinlikte oldu. Bu deprem ise 7 kilometre derinliğinde oldu. Aradaki ufak depremleri dikkate aldığımda fay derine doğru kırılmaya devam ediyor. Onu gözlüyorum. Bu daha çok bilimsel bir sonuç ama fay derine doğru net bir şekilde kırılmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
 
Dilvin ALTIKARDEŞ