Birçok ses, renk ve emeği bir arada bulunduran Çanakkale Altın Eller El Sanatları Festivali’nin açılışı İskele Meydanı’nda gerçekleşti. 29 Eylül’e kadar sanatseverlere kapılarının açık olacağı festivalde ahşap oyuncaktan ebruli sanatına, tahta baskıdan saz sanatına kadar birçok el sanatı ürünleri sergileniyor.
 
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 35 sanatçının yer aldığı Çanakkale Altın Eller El Sanatları Festivali’nin açılışı protokol, sanatçılar ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti. Açılış törenine, Vali Orhan Tavlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Osman Zeki Coşar, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, sivil toplum örgüt temsilcileri ve sanatçılar katıldı. Program, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçı, Halk Ozanı Hüseyin Karabulut’un sazı çalması ile başladı. Sanatçı Karabulut, milli değerler hakkında söyledikleri büyük alkış aldı. Saz performansının ardından konuşmalar yapıldı.
 
“SON DERECE ÖNEMLİ BİR FESTİVAL”

Festivalin açılış törenine katılan Kültürel Etkinlikler ve Uygulamalar Daire Başkanı Serkan Erkmen, “Tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkan ve yurdun müdafaası için şehitlik mertebesine koşarak giden vatan evlatlarının destan yazdığı bir il olan Çanakkale ilimizde gerçekleştirilen Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz. Bakanlığım ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bir selam da Ankara’dan iletmek istiyorum. Geleneksel Altın Eller Festivali’nin yaygınlaşmasında büyük emek sarf eden ve bu konuya çok önem veren Araştırma ve Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Okan İbiş gelemediler ama selamlarını özellikle iletmemi istediler size. İçeride çok güzel bir festival var. Hepinizin bir an önce görmesini istiyorum. Geleneksel El Sanatları Festivali kadim kültürümüzün izlenmesi için, sanatçılarımızın desteklenmesi için bu konudaki toplumsal farkındalığın arttırılması için son derece önemli bir festival. Bu festivalleri yıllardır gerçekleştiriyoruz. Çünkü hepimizin bildiği gibi bir kültürün yaşatılmasındaki temel şart o kültürün uygulayacağını ve yaşatıcılığını yaşatmak. Biz bu kapsamda bakanlık olarak sanatçı tanıtım kartı uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Halk kültürümüzün çeşitli alanlarında sanatını icra eden sanatçıları bakanlık olarak akredite ediyoruz adeta. Bugün burada katılım sağlayan sanatçılarımız da yine bu sanatçılarımız arasında. Toplamda 4 bin 169 sanatçı bugüne kadar bakanlığımız dâhilinde. Kültürel miraslarımızı insanlığın ortak mirası görüyoruz. Bugün göreceğiniz bazı el sanatları UNESCO tarafından İnsanlığın Ortak Mirası ilan edildi. Bu festivale katılan başta sanatçılarımız olmak üzere bize ev sahipliği yapan Çanakkale Valiliği’ne, festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
Ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, “Gerçekten bu kültürel değerleri yaşatmak bizim için çok önemli ve az evvel söz sanatçısı ustamız sözleriyle bizlere gerçekten çok güzel seslendi. Şimdi de el işleri ile bizlere seslenecek sanatçılarımız bizlere festivalde eserlerini sergiliyorlar. Bu organizasyonda emekleri geçen Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Çanakkale Valiliğimize, Çanakkale İl Özel İdaremize ve tüm paydaş kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından protokol ve sanatçılar festivalin açılışını kurdele kesim töreni ile gerçekleştirdi. Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki protokol üyeleri, stantları gezerek yapılan sanat ile ilgili bilgi aldı. Ebruli sanatını icra eden sanatçı ile birlikte deneme yapan Vali Tavlı, yaptığı ebru çalışmasının kağıdını alarak sanatçı ile beraber fotoğraf çektirdi. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN