Özellikle palamut bekleyen balıkçılar, bu sene hayal kırıklığına uğradı. Palamudun bu sene olmayacağını söyleyen Balıkçı Tuncay Dinç, havaların sıcak gitmesi, iklim değişikliği yüzünden palamudun bu sene neredeyse hiç olmayacağını söyledi.
 
Balık halinde tezgahı olan Balıkçı Tuncay Dinç, balık fiyatlarını değerlendirerek, palamut balığının akıbeti hakkında bilgi verdi. Dinç, “Sezon yeni açıldığı için bunlar Karadeniz hamsisi. İstanbul’dan geliyor. Az olduğu için Çanakkale’de pahalı oluyor. Marmara hamsisi ucuz oluyor ama lezzet bakımından Karadeniz hamsisi. Sardalyada ise geçen haftalara göre düşüş yaşandı. 25-30 lira seyreden sardalya 20 liraya düştü. 10-15 gün sonra 15-10 liraya düşer” dedi.
 
Bazı balık tezgâhlarında sardalyanın 10 lira olmasının nedenini açıklayan Dinç, “Fiyatlarının farklı olmasının nedeni örneğin balık ince oluyor. Bu Yeniköy veya Saroz balığı oluyor. Bu tarafın balığı yağ oranını kaybetmiyor. 10 liraya satılan balık daha yağsız oluyor. O yüzden bu fark oluyor” şeklinde anlattı.
 
“Şuanda mevsimi olduğu için en çok sardalya satılıyor” diyen Dinç, “10-15 gün sonra hamsi bollaşırsa hamsi olacak. Palamut balığını bu sene unutmamız lazım. Havaların sıcak gitmesi, iklim değişikliği yüzünden. Palamut soğuk olduğu zaman, kış balığı olduğu için, bir sene yapıyor iki sene yapmıyor. O biraz değişiyor. Çinakop, istavrit, hamsi, lüferi bekliyoruz şu an” dedi. 
 
“ORKİNOS BALIĞINI PALAMUT DİYE SATIYORLAR”
Balıkçı Murat Sevinç de palamut bu sene olsa bile çok yüksek fiyatlarda satılacağını söyledi. Sevinç, “Bol bereket bir palamut bekliyorduk ama kılçığını dahi bulamıyoruz. Gelse de düşük fiyatla gelmeyecek, yüksek fiyatlara gelecek. Vatandaşları da buradan bilgilendirelim; orkinos balığını palamut diye satıyorlar. Palamudun vermiş olduğu lezzeti asla ve asla vermez. Birbirlerine çok benziyorlar. Çok dikkat edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
 
Sevinç, “Şuanda sardalya çok güzel. 20-25 gün daha sardalya yeme şansları var ızgara olarak. Av yasağı kalktı, daha çok çeşit olması lazım. Fakat gel gelelim çinokop çıkmadı, palamut çıkmadı, lüfer çıkmadı, sarıkanat, mırmır çıkmadı. Kupa balığı çok yok. Sadece şuanda çupra, levrek, sardalya, istavrit ve arada da hamsi geliyor”  dedi.
 
Sevinç ayrıca bazı tezgâhlarda sardalyanın 10 liraya satılmasını şu şekilde değerlendirdi: “Onlar sürümden kazanıyorlar. Biz 5 kasa sardalya alıyorsak bize 180 liraya geliyorsa onlar 15 kasa alıyor fiyatı düşüyor. Sürümden kazanıyorlar, farklı bir şey yok. “
 
Tezgahlardaki diğer balıkların ise kilo fiyatları şu şekilde; çupra 35 lira, levrek 35 lira, kupa 20 lira, barbun 70 lira, hamsi 25-30 lira, sardalya 20 lira.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN