31 Mart yerel seçimlerinde güven tazeleyerek Cevatpaşa Mahallesi Muhtarlığına yeniden seçilen Evren Kızoğlu, Kent Konseyi’nin yeni başkanı oldu. Avukat Ali Aydın Çalıdağ, Yusuf Eroğlu ve Evren Kızoğlu’nun aday olduğu Çanakkale Kent Konseyi Seçimli Genel Kurulu, Belediye Çalışanları Eğitim Sosyal Tesisinde gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulda geçtiğimiz dönem başkanı Engin Kandemir konuşma yaptı. Başkanlığı döneminde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler vere ve yapılan genel kurulun hayırlı olması dileklerini ileten Kandemir, “Makam ve mevki çok önemli değildir ama insanın makamında kimseyi kırmadan, şehri ötekileştirmeden herkese aynı mesafede davranabilmesi çok önemlidir. Biz kendi dönemimizde çalışmalarımız bu şekilde gerçekleştirmeye çalıştık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.  
Gene Kurul daha sonra Divan Kurulu’nun oluşturmasıyla devam etti. Gerçekleştirilen oylama sonrası divan başkanlığına Nadide Altın seçilirken, diğer divan üyeleri Fatma Erdoğan ve Aysel Uzun oldu. Daha sonra gündeme geçilerek, adaylar tek tek kürsüye gelip konuşmalarını gerçekleştirdi. Av. Ali Aydın Çalıdağ, Kent Konseyi’nde öncelikle grupların ve bireylerinin temsiliyetinin önemli olduğunu öncelikle bununla ilgili çalışmalar yapmayı hedeflediklerini söyledi. Çalıdağ, “Aktif olmayan iki tane meclisimiz var; çocuk meclisi ve gençlik meclisi. Bu meclisler çeşitli nedenlerden dolayı askıya alındı. Bunların çalışabilirliğini sağlayacak yönerge değişiklikleriyle bu meclisleri tekrar aktif hale getirmek istiyoruz. Engelli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, büyüklerimiz için belediye ve valiliğin desteğiyle yaşamlarını kolaylaştıracak hazırlıkların yapılmasını sağlamak en büyük hedeflerimizden. Mahalle meclisleri şuanda farklı nedenlerle fiziksel olarak kapatıldı. Onların da içlerinde bulundukları mahallelere daha iyi temas edebilmesi için mahallelerin içlerinde olmasını sağlamak gibi bir hedefimiz var. Çanakkale, birçok yönden çok iyi imkanlara sahip bir şehir. Burada çok ciddi kültür imkanımız var, aynı zamanda çok güzel bir coğrafyamız var. Bunları turizm için, spor için ve kültürel faaliyetler için aktif hale getirmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Tarihinde çok ciddi kültürleri ağırlamış olan bu şehrin hızla bir etnografya müzesine sahip olması için hem STK’lar olarak hem de çalışmalarını ilgili birimlere aktararak bu eksikliği kapatmak, hedeflerimizden bir tanesi. Çanakkale kentine hedefler, roller biçiliyor. Bunların içinde çevresel zararlarının olduğu düşünülen hedefler de var. Biz, bunların alternatifini turizm, tarımsal üretim, sporda daha aktif hale gelmek olduğunu düşünüyoruz. Bunlarla ilgili görüştüğümüz STK temsilcileri çeşitli önerilerde bulundular, bunları da notlarımız arasına aldık. Tabi ki onların çalışmasıyla bunları aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Bu yola çıkarken bağımsız, birleştirici, üretken, katılımcı ve etki bir Kent Konseyi hedefimiz vardı. Bu olursa, sivil halk ve STKlar, kendilerinin nasıl yönetilmesini istediğini yetkililere, genel idareye ve merkezi idarenin temsilcilerine anlatabilirler diye düşünüyorum” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Evren Kızoğlu, 2014 yılı yerel seçimleriyle birlikte Cevatpaşa Mahalle Muhtarı olduktan kısa bir süre sonra da Mahalle Meclisinin açıldığını ve Kent Konseyi ile tanıştığını ifade ederek şunları söyledi; “Genel Kurullarına katıldım, tematik mahalle meclislerinin toplantılarına katıldım, çalışma gruplarında yer aldım ve araştırmalar yaparak tanımaya, öğrenmeye çalıştım. Ortak akıl ve bilimi referans alan, sorunlar karşısında çözümde birleşmeyi, geniş tabanlı, yüksek katılımlı, sorgulayan bir yapı oluşturabilmek ve kentin geleceğine dair projeler üretebilmek için Çanakkale Kent Konseyi Başkanlığına aday oldum.  Çanakkale Kent Konseyi, kentin hak ve hukukunu koruyan, hemşericilik bilincini geliştiren Çanakkale kültüründen gelen hoş görü ve saygı anlayışıyla yönetimlere katılımı ve denetimi sağlayacak bağımsız mekanizmalar geliştirmelidir. Bununla birlikte açlık ve yoksullukla mücadele, sağlıklı yaşamların güvence altına alınması, cinsiyet eşitliği, kesintisiz ve sürdürülebilir ekonomik büyüme, üretken istihdam ve insana yakışır işlerin desteklenmesi, iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele, ormanların sürdürülebilir yönetimi, bioçeşitlilik kayıplarının önlenmesi, şehirlerin güvenli ve dayanıklı sürdürülebilir hale getirilmesi gibi örnekleyebileceğim, ülkemizin de tarafı olduğu sürdürülebilir kalkınma hedefleri ışığında katılımcı, demokratik ve şeffaf bir yapı olmalıdır. Çanakkale Kent Konseyi çatısı altında farklı fikirler, sürece zenginlik katmalı, güçlendirmeli, ortak geleceğimize yön vermelidir. Siyaset üzeri birliktelikler oluşmalıdır. Barışın ve özgürlüklerin kenti Çanakkale, ödüller almış huzurlu bir kenttir. Geçmişte olduğu gibi bugünden sonra da STK’ları, odaları, sendikaları, kurumları ve yerel yönetimi ile bu başarını devamı için destek veren çalışmalar sürdürmek niyetindeyiz. Ayrışmaktan, kutuplaşmaktan yorulduk. Sorunlarımız, geleceğimiz için ortak aklı ve bilimi kullanmalı, çözümde birleşmeliyiz. Kent Konseyimizin genel ve yerel karar organlarıyla ilişkilerini güçlendirmek zorundayız. Bu alanda en önemlisi kentliyi, sivil toplumu Kent Konseyi’nden, amaçlarından ve çalışmalarından haberdar etmeli, bunlara ortak etmeliyiz. Böylelikle tabandan gelen görüş, öneri ve projeleri bu kademelerden alacağımız güç ile kısa sürede hayata geçirebilir, karar alma süreçlerine katkı sunabiliriz. Seçimin Çanakkale için hayırlı olmasını diliyorum, her biri birbirinden değerli iki aday için de başarılar diliyorum. Kazanan Çanakkale olsun.”
Son olarak konuşan Yusuf Eroğlu ise;  Çanakkale’nin tarihi, doğası ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak istediğini dile getirerek, “Ben, özellikle derneklere ağırlık vermek istiyorum. Dernekler yalnızca oy kullanan bir dernek olmayacak, katkı sunacak ve onların katılımını sağlayacağız. Engellilerimizin, kadınlarımızın, çocuklarımızın daha iyi şartlarda yaşaması için çaba göstereceğiz. Burada kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Burası siyaset üstü bir makamdır. Ben, burada ben değil de biz olarak konuşmak istiyorum. Çünkü bir ekip anlayışı içerisinde çalışmak istiyoruz. Bu memleket için hayırlı olan ne ise, fikir ne olursa olsun onların yanında olacağız” dedi.

SEÇİMİN KAZANININ İKİNCİ TURDA BELLİ OLDU
Vali adına 1 temsilci, belediye başkanı ile birlikte valiliğe bağlı 10 kurumun temsilcisi, 7 mahalle muhtarı, 9 siyasi parti temsilcisi, 2 ÇOMÜ temsilcisi, 6 noter, 20 meslek odasından temsilci, 38 sendika temsilcisi,  225 dernek, 6 vakıf temsilcisi, 31 çalışma grubundan temsilcisi toplam 368 temsilci oy kullandığı seçimli Genel Kurul’un 1. turunda Evren Kızoğlu 143, Ali Aydın Çalıdağ 78, Yusuf Eroğlu ise 90 oy aldı. 3 oy geçersiz sayıldı. İlk turda 3’te 2 çoğunluğu hiçbir aday sağlanamazken ikinci tura geçildi. Adaylardan Ali Aydın Çalıdağ’ın adaylıktan çekildiği genel kurulun ikinci turunda 204 oy alan Evren Kızoğlu kazanan isim oldu. Kent Konseyi yeni Yürütme Kurulu Üyeleri, Fatma Çalışkan,  Kahraman Uzan, İlhan Atıcı,  Hülya Dağhan, Emel Yelkenci, Ufuk Şılak, Özkan Vural, Ümit Özyayla, Müşerref Pehlivan’dan oluştu.

BU SEÇİMİN KAYBEDENİ YOK
Seçimi kazanan Kızoğlu zafer konuşmasında şunları söyledi;  “Desteklerinizden dolayı hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Seçim çalışmalarımız sona erdi. Önemli olan Kent Konseyi’nin kentimize faydalı işler yapmasıdır. Hepinizin desteğine ihtiyacımız olacak. Genel Kurullarımız var, tematik meclislerimiz var, çalışma gruplarımız var. Bu seçimin kaybedeni yok. Sayın Av. Ali Aydın Çalıdağ ve Sayın Yusuf Eroğlu ile yarışmaktan onur duydum. Her ikisi de çok saygın ve duyarlı bir yarış sağladılar, bu ortamı yarattılar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum iyi ki varlar, iyi ki bu yarışı birlikte götürdük. Öncelikli olarak çözümde birleşmeyi, Çanakkale’nin sorunlarını el birliği ile ele almayı hedefliyoruz. Yerel ve genel idarenin karar organlarının bu konuda bizlere desteği olacaktır. Çanakkale’miz için hayırlı olsun.”

Ersan KÜÇÜKKURU