Çanakkale Savaşları sırasında, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nda Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26. Alay, 3. Tabur, 10. Bölük, 1. Takım Komutanı Yahya Çavuş’un Ezine ilçesinde kendi adını taşıdığı köyündeki doğup büyüdüğü evi müze haline getirilecek.
 
25 Nisan 1915 sabahı Çanakkale Cephesi'nde Seddülbahir Köyü yakınlarındaki Ertuğrul koyuna düşman askerlerinin yaptığı çıkarma sonucu Bölük Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Bey'in ağır yaralanması sonucu en kıdemli erbaşı olarak komutayı eline alan Yahya Çavuş,  işgal güçlerine ağır kayıplar verdirerek çıkarmanın başarısız olmasını sağlamıştı. Dünya tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı’nın kahramanlarından Ezineli Yahya Çavuş’un hatırasını yaşatmak için harekete geçildi. AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ezineli Yahya Çavuş’un doğup büyüdüğü evin müze olacağını müjdesini verdi. Turan, “Yahya Çavuş’ a karşı vefa borcu olarak ve aynı zamanda bir turizm imkanı olarak kazandırılmasını görev biliyoruz” dedi.
 
Ezine ilçesini ziyaret eden AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Özel İdare Genel Sekreteri Abdullah Köklü, ilçeye bağlı Yahya Çavuş Köyü’ne de uğramadan geçmediler. Köyde bulunan Yahya Çavuş’un evini gezen heyet, ardından köy kahvesinde vatandaşlar ile buluştular. Burada açıklamalarda bulunan Vekil Turan, “Bugün eski adıyla Koçeli şimdi ki adıyla Yahya Çavuş Köyü’müzdeyiz. Bölgemizin kıymetli değerlerinden bir tanesini kendi bağrında, topraklarında barındırıyor. Balkan Savaşı’nın kahramanlarından, ardından Balkan Savaşı’ndaki tecrübesini, deneyimini Çanakkale Savaşı’nda değerlendirerek büyük kahramanlıklar yazan Yahya Çavuş’un doğduğu, büyüdüğü ev ve köy. Yahya Çavuş bu köylü. Şu arkamızda gördüğünüz evde doğmuş ve orada büyümüş. Ardından büyük kahramanlıklar yapmış. Hem Balkan Savaşında, hem de Çanakkale Savaşında ve Çanakkale’de Eceabat bölgesinde şehit olarak ruhunu teslim etmiş” diye bilgi verdi.
 
“BURANIN BİR EV, BİR MÜZE HALİNDE DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
“Bizler de köy muhtarımız, valimiz, özel idaremiz ile görüşerek bu şu an kullanılan evin kamulaştırılarak bölgemize bir Yahya Çavuş’ a karşı vefa borcu olarak ve aynı zamanda bir turizm imkanı olarak kazandırılmasını görev biliyoruz” diyen Turan, “Süreci başlattık. Bununla ilgili il genel meclisimiz kararı aldı ve kamulaştırma süreci başladı. İlgililerimiz Yahya Çavuş’un torunlarıyla görüşmeler yaptı, onların bu konudaki karşılıklı değerlendirmeleri alındı. İnşallah bu saatten sonra adım adım süreci takip edeceğiz. Özellikle güzel bir projeyle beraber köyümüze katkı sağlaması için Yahya Çavuş’un hatırasını canlandırmak için adımlar atacağız. Buranın bir ev, bir müze halinde değerlendirilmesini istiyoruz. Biz bu işleri yaparken devlet millet kaynaşmasını önemsiyoruz. Bizler alt yapıyı hazırlayacağız. Bölgenin kendi insanları, ekonomik imkanı iyi olan insanları bir araya gelecekler ve restorasyonu onlar yapacaklar. Yani izinler, kamulaştırma, aileyle görüşülme, proje bizim ama ardından yapılacak olan restorasyon yapılanmaları da bölgedeki zengin iş adamları inşallah yapacaklar. Sonuç olarak kısa süreç içerisinde hem köyümüzün adının Türkiye’ye duyurulması hem de bu evin Yahya Çavuş’a ait bir mekan haline gelmesi için adım atacağız” şeklinde konuştu.
 
“BİNLERCE AKİF SEVENİ BAYRAMİÇ’E O MÜZEYE GİDİYOR”
Daha önce benzer çalışmaları yaptıklarını söyleyen Turan, “Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu, büyüdüğü evin çökmüş olduğunu görüp arkasından benzer çalışmalar yapıp bir müze evi olmasını sağlamıştık. Şu an binlerce Akif seveni Bayramiç’e o müzeye gidiyor. Benzer bir hatıranın da burada olmasını ümit ediyoruz. İnşallah gecikmeden tüm paydaşlar, tüm taraflar kendi üzerine düşeni yerine getirir ve bu güzel Yahya Çavuş köyümüzün bir isim hakkı tekrar gündeme gelmiş olur. Ben bu adımların hayırlı olmasını ümit ediyor, emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
 
EZİNELİ YAHYA ÇAVUŞ
Ezine ilçesi Koçali köyünde 1887 yılında dünyaya gelen Yahya Çavuş, Balkan Savaşları'nda Osmanlı Ordusunda görev alarak, Birinci Dünya Savaşı sırasında seferberlik ilan edildiğinde tekrar cepheye gitti. Çanakkale Cephesi'nde 9. Tümen'e bağlı 26. Alay, 3. Tabur, 10. Bölük, 1. Takım Komutanı olan Yahya Çavuş, işgal güçlerinin çıkarma yapması ihtimaline karşı bağlı olduğu alayın Seddülbahir'i savunmakla görevlendirilmesi üzerine bu bölgede görev aldı. İşgal güçlerinin 25 Nisan 1915 sabahı 5 ayrı noktaya çıkarma yapmaya başlamasının ardından bunlardan biri olan Ertuğrul koyunda göğüs göğse yaşanan muharebede, 10. Bölük Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Bey'in ağır bir yara alması ve savaş dışı kalması ile bölüğün en kıdemli erbaşı olan Yahya Çavuş komutayı eline aldı. Yahya Çavuş tecrübesiyle, bölüğüne gösterdiği hedefin ateş altına alınması emrini verdi. Yahya Çavuş komutasındaki Türk askeri, işgal güçlerine ağır kayıplar verdirdi ve çıkarmanın başarısız olmasını sağladı. Ertuğrul Koyu Harekatı'nın ikinci günü Yahya Çavuş bacağından yara almasına rağmen hayatta kalarak geri çekilmeyi başardı ve Kirte köyü yakınındaki 26. Alay Karargahı'na ulaştı. Tedavisinin ardından yeniden muharebe alanın dönen Yahya Çavuş, 4 Haziran 1915'te yapılan 3. Kirte Muharebeleri'nde süngü taarruzu esnasında ağır bir yara alıp hastaneye kaldırılmasının ertesi günü şehit oldu. Ertuğrul Koyu'ndaki harekatta şehit olan askerler anısına bu bölgeye sonraki yıllarda bir şehitlik yapılarak Yahya Çavuş'un adı verildi.
 
Ersan KÜÇÜKKURU