Bisiklet kullanımının artması için farkındalık oluşturmak istenilen etkinliğin detaylarını Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Çanakkale Sorumlusu Ece Evcin anlattı.
 
2013’te Sema Gür tarafından ortaya atılan ve Pınar Pinzuti ile birlikte koordine edilerek, ilk önce tüm Türkiye’ye ardından dünyaya yayılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bu sene yine Dünya Otomobilsiz Kentler Günü olan 22 Eylül’de düzenlenecek. Türkiye’de 7.kez düzenlenecek olan etkinlik, Çanakkale’de ise 3.kez gerçekleşerek, sokakları renklendirecek.
 
“BU BİR TABAN HAREKETİ, BU GÜLÜMSEYEN BİR EYLEM”
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Çanakkale Sorumlusu Ece Evcin, etkinlik hakkında bilgi vererek, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun amaçlarından bahsetti. Evcin, “Hayatın giderek zorlaştığı, vicdanların köreldiği, kadının, çocuğun ve doğanın en ağır şiddeti yaşadığı bu dönemde, tüm acılara inat çığ gibi büyüyen bir kadın hareketi Süslü Kadınlar Bisiklet Turu. Yılda bir kez istediğimiz gibi giyinmek, hatta abartmak, birlikte olmak, bisiklete binmek, gülümsemek suç değil. Bir arada olup, birçok kadının bisiklete binmesini sağlamak amacımız. Dünyanın en pahalı benzinini kullandığımız bu ülkede, sürdürülebilir ulaşım seçeneklerinin en güzelini, en güzel şekilde göstermek için 22 Eylül’de yollarda olacağız. Bisiklet yollarının iyileştirilmesini ve çoğaltılmasını, abartılı giyinerek ve çok olarak göstermek niyetindeyiz. Kadının bir araya gelerek, ne kadar güçlü olabildiğini göstermek için bu turu yapıyoruz. Her yaştan, her farklı fikirden insanın bir araya gelerek ortamı koklamanın güzelliğini göstermek için orada olacağız. 80 yaşındaki kadınlar, mülteci kadınlar, hastalıklar geçirmiş kadınlar ve birçok sivil toplum örgütü bizimle birlikte olacak. Anneler, çocuklar bizimle olacak. Yine erkekleri de davet ediyoruz ama geri planda ve formayla değil. Biz nasıl şık geliyorsak onları da şık giyimle bekliyoruz. Sürüş boyunca bize destek olarak, fotoğraflarımızı çekerek yanımızda olurlarsa mutlu oluruz. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, özellikle kadınların, ulaşım aracı olan bisikletle sokağa çıkmasına sebep olan bir tur. Bu bir taban hareketi, bu gülümseyen bir eylem. 7.yılımızda 32 yurtdışı şehri daha eklendi. Toplam 120 şehre ulaştık ve bu şehirlerin arasında bizi en heyecanlandıran da Tahran oldu” bilgisini verdi.
 
“ŞİMDİ DAHA YENİ BAŞLIYORUZ”
Evcin, bu etkinliğin bir gün ile kalmaması gerektiğini, bisiklet kullanımının yıl içerisinde yapılacak olan etkinlikler ve kurslar ile farkındalık sağlanmaya devam edilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Bu turu organize etmek çok kolay. İnsanlara bir şekilde, sosyal medyayla, anlatarak bir şekilde ulaşıyorsunuz. İlk sene 200 kadar, ikinci sene ise 300 kadar kadını tura davet etmeyi başardım ama marifet buna devam etmek ve sürdürülebilir hale getirmek. Bütün yetkililerin dikkatini çekmek ve belediyenin dikkatini çekip bunu bir yıla yayacak şekilde adımlar atmaktı. Bu sene belediye başkanımızla görüştük ve kendimizi ifade etme imkanı bulduk. İsteğimiz, özellikle kadınlara bisiklet eğitimi vermek, trafiğe çıkarmak ve trafikte farkındalık yaratmak. Geçtiğimiz iki sene boyunca yaptığımız bu tur ile yavaş yavaş tırmanmaya başladık ve şimdi daha yeni başlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“DJ EŞLİĞİNDE ŞARKILARLA COŞACAĞIZ”
Geçen sene müzik eşliğinde düzenlenen bisiklet turunun bu sene de devam edeceğini belirten Ece Evcin, “Bu sene DJ eşliğinde şarkılarla coşacağız. Ama ilk etapta bizim çok güzel bir hayalimiz var. Hep beraber aynı hareketlerle dans edeceğiz, herkes katılabilecek, kolay hareketler olacak. Ayrıca bisiklet yolunda da bir çılgınlık yapacağız, hostesler gibi burası bisiklet yolu hareketleri çalışacağız ve insanlara farkındalık paylaşmak adına. Birçok fotoğraf çekimi olacak. Turun rotası bu sene biraz farklı. Güzergah aynı fakat bu sefer ters olacak. Dönüş yolunda İnönü köprüsünden geçiyorduk ve çok yorulmuş oluyorduk. Bu sene önce İnönü Köprüsü’nden geçeceğiz. Emniyetimiz, valiliğimiz bize her türlü desteği veriyor. Polis memurlar bizi pamuklara sarıyor, son derece dikkatliler. Bu sene sadece biraz daha yavaş gidip, turdaki kopmalara engel olmak ve bu sene çok daha fazla sayıya ulaşmak istiyoruz” dedi.
 
SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU MANİFESTOSU
Bisiklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini, o da yetmezmiş gibi süslü püslü bindiğini göstermek için Otomobilsiz Kentler Gününde her yıl bisikletli kadınlar yollarda olacak.
Tura Katılım Koşulları; kadın olmak, süslü olmak, bisiklete sahip olmak, en fazla 10 km hızla ilerlemek ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallamak.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN