Depremin yıkıcı etkilerini yavaş yavaş bölgeden silmek için çalışan AFAD, depremzede çocuklar için toplu afet konutlarının inşa edildiği bölgede spor alanı planlıyor. Yeni yaşam alanlarında içlerinde park, spor alanı, sosyal ve kültürel tesisler bulunan, yaklaşık 110 bin metrekare sosyal tesis ve park alanı ayrılarak, çok sayıda çocuk parkı, oyun ve spor alanı olacağı bilgisi paylaşıldı.
 
“36 KÖYÜMÜZDE ÇOK SAYIDA KONUT AĞIR HASAR GÖRMÜŞTÜ”
AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz “6 Şubat’ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Ayvacık ve Ezine ilçelerindeki 36 köyümüzde çok sayıda konut ağır hasar görmüştü. Depremzede vatandaşlarımızın sosyal hayata daha çabuk adapte olmaları için iyileştirme sürecine hızlı bir şekilde başlamış, vatandaşlarımızın acil barınma ihtiyacını karşılamak üzere ilk etapta çadır kentler kurmuş, hemen ardından ise şartlar ve ihtiyaçlar dâhilinde konteyner kentler kurarak afetzedelerimizi konteynerlere yerleştirmiştik. Bölgede yaşayan afetzedelerimiz için afet konutlarının yapımına vakit geçirmeden AFAD Başkanlığımız tarafından TOKİ kanalıyla başlanmış, kısa süre içinde 245 afet konutu teslim edilmişti” ifadelerini kullandı.  
 
“DEPREM ÇOK DAHA ŞİDDETLİ TRAVMA YARATIR”
Afetzede çocukları düzenli olarak ziyaret ederek, sosyal hayata adapte olabilmeleri adına çalışmalar yürütüyor. Sosyal tesis ve parkların çocuklar için önemli olduğunu belirten Yılmaz, “Bilindiği üzere deprem her yaş grubu için ciddi bir travmadır. Ancak, yaşananlara anlam vermekte zorlanan çocuklar için ise deprem çok daha şiddetli travma yaratır. AFAD olarak, Ayvacık’ta meydana gelen depremden etkilenen afetzede çocuklarımızın yaşadıkları travmayı bir an önce atlatabilmeleri ve normal hayata daha çabuk adapte olabilmeleri için de çalışmalar yaptık. Ayrıca, bölgede depremden etkilenen engelli vatandaşlarımız ve çocuklarımız için ilgili diğer kurumlarımızla birlikte Engelli Destek Programı kapsamında projeler yaptık ve uyguladık. Bu bağlamda, iyileştirme çalışmaları kapsamında bölgede I, II ve III etapta yapılan ve yapımı devam eden yeni yaşam alanlarında içlerinde park, spor alanı, sosyal ve kültürel tesisler bulunan yaklaşık 110 bin metrekare sosyal tesis ve park alanı ayrıldı. Bu alanlarda yaklaşık 76 bin metrekare büyüklüğünde ihtiyaca binaen çok sayıda çocuk parkı, oyun ve spor alanı planlandı. Depremin ardından sık sık afet konutları yapılan yeni yaşam alanlarını ziyaret ediyor, bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceliyor, çocuk parklarına ve oyun alanlarına da giderek afetzede çocuklarımızla vakit geçiriyorum. Onların depremin travmasını atlattıklarını ve normal yaşantılarına döndüklerini görmek bizlerin en büyük mutluluğu oluyor” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN