Çanakkale Destanını yazan kahramanların anısına 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılan Şehitler Abidesi 59 yaşına girdi.

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı ve Türk askerinin zaferini dünya tarihine altına harflerle yazdırdığı Gelibolu Yarımadası’nın en çok ziyaret edilen ana ziyaret noktası olan Eski Hisarlık Tepe mevkiinde yer alan Şehitler Abidesi, ziyarete açılalı tamı tamına 59 yıl oldu.

Açılan bir yarışma sonucu 37 proje arasından Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip’in seçilen projesi Şehitler Abidesi’nin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atıldı. İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihi ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Savaşlarında şehit düşen tüm askerlerimizi simgeleyen ve onların anısını yaşatan bir anıt olan abidenin açılmasının üzerinden 59 yıl geçti. Mimarı Doğan Erginbaş’ın kendi ifadesiyle; tüm coğrafyalardan gelen şehitlerimizin toplu bir şekilde göğe yükselişini temsil eden Şehitler Abidesi’nin ayaklarının üzerinde muharebe anlarını yansıtan kabartma rölyefler yer alır.
Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda; “Mimar Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Mühendis Ertuğrul Barla’nın imzalarını taşıyan Çanakkale Şehitler Abidesi 625 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve kaidesinden itibaren yüksekliği 41.70 metredir. Abidesi’nin dört sütunu arasındaki mesafe 10 metre ve her ayağın ebadı da 7.5x7.5 metredir. Tavanına mozaikten şanlı Türk bayrağı işlenmiş olan Abidenin dört ayağında, sekiz rölyef bulunmaktadır. Rölyeflerin denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmaktadır” ifadelerine yer verildi.

İsmail ŞEN