ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Eğitim Fakültesi’ndeki ilk kayıt töreninde Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretim üyeler, üniversite personeli ile kayıt için gelen öğrenciler ve aileleri yer aldı.
 
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk olarak Eğitim Fakültesi Dekanı Salih Zeki Genç konuştu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin öğretmen okulları kökeninden gelen bir mirasın üzerinden eğitimini başarısını günümüze de devam ettirdiğini ifade ederek; “16 Mart 1848’den bugüne 170 yıllık öğretmen yetiştirme sürecinde Çanakkale, 50 yıllık öğretmen yetiştirme tecrübesine sahiptir. 1870’li yıllarda Anafartalar Yerleşkesi ile başlayan bu serüven, 1992 yılındaki Üniversitemizin kurucu fakültesi olması ile devam etmiştir. Ülkemizin önde gelen öğretmen yetiştiren kurumların arasında haklı bir gurura sahip olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Anafartalar yerleşkesinde bugüne kadar geçen çeyrek asırda,  20 binin üzerine öğretmen adayını eğitim camiasına kazandırmıştır. Fakültemizde bugün, 8 bölüm, 15’i örgün 2’si ikinci öğretim olarak eğitim veren 17 tane aktif öğretmenlik programı, 19 profesör, 36 doçent, 60 doktor öğretim üyesi, 44 öğretim görevlisi ve 21 Araştırma görevlisi olmak üzere toplam 180 öğretim elemanı ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürmektedir.  3 Bin 800 lisans öğrencisine sahip olan fakültemizde aynı zamanda 550 öğretmen adayına da formasyon eğitimi vermektedir. Bu yıl kayıt olacak öğrencilerimiz de dahil toplam 3 Bin 800 öğrencimize hizmet sunacağız. Geçtiğimiz yıllarda Üniversitemizde alınan bir kararla Anafartalar yerleşkesinde eskiyen binaların yenilenme çalışmalarına başlandı ve yeni binamız tamamlandı. 2018-2019 ikinci eğitim öğretim yılında eğitime başladığımız binamızda, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Güz dönemi itibari ile  tam kapasiteli hizmet vermiş olacağız.  On binlerce Öğretmem mezun etmiş Anafartalar yerleşkesindeki Eğitim Fakültesi, tüm imkanlarıyla Anadolu’nun dört bir tarafında  ülkenin aydınlık geleceğini inşa eden yeni öğretmenler yetiştirmeye devam edecektir” dedi.
 
“ÜLKELERİN KALKINMASINDA, GELİŞMESİNDE ÜNİVERSİTELERİN ÖNEMLİ BİR ROLÜ VARDIR”
Daha sonra kürsüye gelen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise;  “Üniversitemiz 1992 yılından itibaren yüksek eğitimde yerini almış, önemli üniversitelerimizden bir tanesidir. Hızlı bir şekilde büyüyen güzel bir üniversite. Bu üniversitenin çok daha iyi yerlere gelmesi için hep birlikte bütün STK’larımız, yerel birimlerimiz, valiliğimiz, belediyemizle birlikte desteklerinizi daha da fazla bekliyoruz. İlk göreve geldiğimiz günden itibaren bir iddiada bulunduk. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Biliyorsunuz YÖK’ün son yıllarda uluslararalılaşma, kalite ve benzeri alanlarda araştırma üniversiteleriyle ilgili önemli çalışmaları var. Ülkemizin laik olduğu yere gelebilmesinde üniversitelerin önemli bir yeri vardır. Bilimin temeli araştırma. İlk ve ortaöğretim çok çok önemli ama bilimsel araştırmalar, faaliyetler üniversitelerden yürütülür. Ülkelerin kalkınmasında, gelişmesinde üniversitelerin önemli bir rolü vardır. Biz üniversitelerin bu rolünü Çanakkale Üniversitesinde en güzel şekilde yerine getirmeye kararlıyız. Asla boş vaktimiz yoktur. İstanbul Üniversitesi’nde yaklaşık 36-37 yıldır hizmet verdim. Tecrübelerimizi buraya da aktarmaya niyetliyiz. Bu üniversitede önemli potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirip Onsekiz Mart Üniversitesi’ni laik olduğu en güzel yere yerleştirme konusunda kararlıyız. Bu kararı mı gerçekleştirmeye azimliyim. Bütün dekanlarımızla, akademik kurullarımızı yaptık. Hiç kimseye iyi tatiller demedim. Hocanın tatili olmaz. Denizde bile yüzerken proje düşünün, makale düşünün, araştırma düşünün diye bütün hocalarımıza tavsiyelerde bulunduk. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi aynı zamanda öğrenci odaklı bir üniversite olacaktır. Anneler, babalar öğrencileri bizler emanet etti. Bu emaneti en güzel şekilde yerine getirmek bizim boynumuzun borcudur. Öğrenciler den bizim arzumuz. Çanakkale’nin güzel imkanını araştırmaya, çalışmaya yönetmemiz lazım” diye konuştu.
“ÇANAKKALELİ OLMANIN TÜRKİYE DEMEK OLDUĞUNU ÖĞRENDİM”
Bir zamanlar öğrencisi olduğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine geliş sürecine değinerek konuşma yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “1915’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının vatan olarak hediye ettiği bu topraklarda Çanakkaleli olmanın Türkiye demek olduğunu öğrendim. Buraya okumaya geldiğim Çanakkale’ye sevdalandım. Burada evlendim ve Allah nasip etti ve bugün Çanakkale’yi Meclis’te temsil ediyorum. Ben bir ÇOMÜ’lüyüm ve ÇOMÜ’lü olmaktan gurur duyuyorum. Yeni gelen öğrenci kardeşlerime öncelikle hoş geldiniz demek istiyorum. Bilin ki burada her şeyden önce sizleri sevgi ile kucaklayacak Çanakkaleli ağabeylerinizi, ablalarınız olacak” ifadelerini kullandı.
 “ÇOMÜ GÖZ DOLDURAN VE TERCİH EDİLEN EN BAŞARILI ÜNİVERSİTELER ARASINDA”
Kayıt töreninde son olarak konuşan Vali Orhan Tavlı ise şunları söyledi; “Çanakkale ruhunun doğduğu, Çanakkale destanının yazıldığı topraklara, Çanakkale’mize hoş geldiniz. Türkiye’nin en güzel üniversitelerin başında gelen On Sekiz Mart Üniversitemizi tercih eden bütün öğrencilerimizi öncelikle tebrik ediyorum. Sevgili öğrencilerimizi yetiştiren, üniversite hayatına hazırlayan velilerimizi kutluyorum. Yeni kayıt döneminin üniversitemize, sevgili öğrencilerimize, rektörümüze çok kıymetli hocalarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Üniversitemiz bünyesinde hızla artan fakülte, meslek yüksekokulları öğrenci sayısıyla bölgemizde ve ülkemizde göz dolduran ve tercih edilen en başarılı üniversiteler arasında. Rektör hocamız yeni bir hedef belirledi. Hem araştırma üniversitesi, hem dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlemekte. Vatanımız ve bağımsızlık aşkıyla tarihi altın harflerle nakşedilen destansı mücadelenin verildiği Çanakkale, bağımsızlığımızın da sembolü olan önemli bir şehir. Tarihi, doğası ve kültürel zenginlikleriyle göz dolduran ilimizin değerlerine değer katan üniversitemiz, ilimizin aynı zamanda bir ilim ve kültür kenti olması noktasındaki markalaşma hedefine de en büyük desteği veren kurumların başındadır. Ülkemizin geleceği için üniversitelerde verilen eğitimler çok önemlidir. Üniversiteler bulundukları şehri, bölgeyi çevresinde yer alan bütün kurum, kuruluş ve yerel insanıyla bütünleşerek sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan kalkındıran ve gelişimini sağlayan yapıların en başındadır.”
 
Konuşmaların ardından Vali Orhan Tavlı, Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü öğrencisi Tilbe Kaçmaz, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencisi Beste Candan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Japonca Öğretmenliği bölümü öğrencisi Emir Ateş'in kayıtlarını yaparak öğrenci kimlik kartlarını verdi.
 
Ersan KÜÇÜKKURU