Altın fiyatları son günlerde oldukça hareketli şekilde seyrediyordu. Dolar-TL kurunda yaşanan hareketlenmeye paralel olarak altın fiyatları da yükselişe geçti. Ülkemizde en çok tercih edilen altın türleri arasında yer alan çeyrek altının fiyatı 455 TL’ye ulaştı. Vatandaşların cebini yakan bu fiyatlar, kuyumcuların satışlarında da büyük oranda azalmaya sebep oldu. Esnaf altın fiyatlarının daha da yükseleceğini beklediklerini söylerken aynı zamanda da yatırım amaçlı kullanılmasının yararlı olacağının da altını çizdi.
 
“FAİZLER DÜŞTÜ, İNSANLAR ALTINA YATIRIM YAPTI”
Oğuz Canavar fiyatların artmasının esnafın da satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Canavar, “En çok çeyrek altın ve gram altına rağbet oluyor. Tabii yarım gram, çeyrek gram altın da var. Bunlar gidiyor şu an. Çeyrek altının fiyatı 455 TL’yi buldu. Bayramda yükselmeye başlamıştı. En somut yatırım altın, ben bunu hep söylüyorum. Mesela altın çıkarken dolar ve Euro düşüyor. Bazen beraber gider, bazen farklı gider tabii ki ama en somut yatırım altın. Dolar kuruyla genelde beraber yükselip iner altın ama şu ara dolar ve Euro düşüyor altın çıkıyor. İlginç bir durum. Düğün dernek olunca eğer ki insanlar daha önceden bir altın, takı götürdüyse bunu getirmek zorunda. Nakiti yoksa kartla alıyor, bir şekilde alıyor. Faizler düştü, düşünce de insanlar daha çok altına yatırım yapmaya çalıştı artık çünkü faizde parasını tutmuyor artık adam. %2’ye varan faizler vardı, şimdi geri alındı. Bu durum da bizim işleri arttıracak diye umuyoruz. Fiyatlar düşerse daha çok alım-satım sirkülasyonu olur. Sonuçta altın şu an en yüksek rakamında, biz de ne olacak bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
 
“İNSANLAR DAHA ÇOK ALTIN BOZDURMAYA YÖNELİYOR”
Onur Çelik, fiyatların yükselmesi sebebiyle vatandaşın elindeki altını bozdurmaya yöneldiğini söyledi. Çelik, “Banka faizlerinin düşmesi satışlara fayda sağladı. Hareketlilik arttı fakat altın fiyatlarının yükselmesi de satışları tabii ki olumsuz etkiliyor. İnsanlar daha çok bozdurmaya yöneliyor. Satışlar düşüyor ama fiyat oturduğunda tekrar hareketlenecektir. Düğün alışverişinde insanlar temel olarak alyans, set, söz bileziği gibi türlere yöneliyor. Çeyrek altın yerine gram altın satılıyor. Çeyrek 500 TL’ye yakın bir rakama ulaştı. Gram altın 250 TL civarında, bu yüzden daha çok tercih ediliyor. Yatırım amaçlı nakiti altına çevirmek isteyenler de var ama fiyat artışından sebep daha çok bozdurmayı tercih ediyor insanlar şu an. Yapılabilecek en iyi yatırım bence altın. Ons üzerinden işlem görüyor altın, bir şekilde dolara da bağlı. Doların inişi çıkışı altını etkiliyor” ifadelerini kullandı.
 
“EN MANTIKLI YATIRIM ALTIN”
Emirhan Halat, düğün sezonu açılmış olmasına rağmen insanların geçen seneye oranla alım güçlerinin düşük olduğundan bahsetti. Halat, “Faiz düştüğü zaman dolar yükselir. Çünkü etki tepki olur. Şu anda dolarda bir hareket var. Bu yüzden altının onsu yükselişe geçti. O yüzden altın da yükseliyor, daha da düşecek gibi durmuyor. Düğün sezonunun açılmasıyla da hareketlilik başladı ama insanlar 10 tane bilezik alacağına 4-5 tane alıyor. Az da olsa hareket tabii ki var. Çeyrek altın 455 TL olduğu için insanlar gram ve yarım gram altına yöneliyor. Bilezikte de en uygunu bile 1200 TL civarına denk geliyor bu yüzden daha düşük ayarlara yöneliyorlar. Altına kesinlikle yatırım yapılmalı. Çok uzun vadeye bakmaya gerek yok, geçen seneki altının gramıyla şu anki gram arasında uçurum var. Ki altın daha da yükselecek gibi görünüyor. En mantıklı ve makul seçim yatırım için her zaman altın” dedi.
 
“FİYATLARIN DÜZELMESİ BİR SÜREÇ ALACAKTIR”
Atanur Ülker, bu seneki fiyatların yükselmesinin düğün sezonuyla çakışmasının satışları olumsuz yönde etkilediği ve insanların daha minimal türlere yöneldiğinin altını çizdi. Ülker, “Aslında faizler düşmedi, sadece inşaat sektörüne bir ivme kazandırabilmek için konut kredilerinde devlet desteğinde faiz rakamları özel bir rakama getirildi. İnsanlar güvenli liman olarak altını tercih etmeye başladı. Körfezde yaşanan İran ve Amerika arasındaki gerginlik ve diğer ülkelerin de girmesinden dolayı da yine güvenli liman diye tabir ettiğimiz altına bir yönelim oldu. Bu zaman içinde çok çabuk düşecek beklentisi yok. Temennimiz çok fiyatların artmaması yönünde çünkü yatırımın haricinde fiyatların yükselmesi satışlarımızı düşürüyor. Özellikle de bu sene fiyatlardaki yükselmelerin tam düğün sezonuna denk gelmesi maalesef satışlarımıza eksi olarak yansıdı. Geçen seneye oranla fiyatlar arttı. 96 yılında bir asgari ücretle 23 adet çeyrek altın alınabiliyorken şu anda 5 tane dahi alamıyoruz. Bu da satın alma gücümüzün azaldığını gösteriyor. Ama alternatifler var. Artık düğün hediyesi olarak bir gram, yarım gram ve çeyrek gram altın mevcut. İnsanlar kesinlikle altına yatırım yapmalı. Çünkü bizim son zamanda yaşadığımız olaylar bu işin riskinin daha da fazla artacağını gösteriyor. Herkes kendi bütçesi doğrultusunda, ama bankalar aracılığıyla ama yatırım araçlarıyla mutlaka altın almalılar diye düşünüyorum. Çünkü bu fiyatların düzelmesi bir süreç alacaktır. Onun için yatırımcıların kesinlikle altın almalarını tavsiye ediyoruz. Altın alırken öncelikle herkesin kendi bütçesi doğrultusunda alışveriş yapmasını tavsiye ediyoruz. Sahte altın konusunda burada iyi bir derneğimiz var ve kontrol altında tutuyoruz. O yüzden Çanakkale Merkezden alınacak altın konusunda vatandaşlar çok sıkıntı yaşamayacaktır. Ama burada yine de vatandaşlar altın ayarlarına dikkat etmeliler. Şüpheye düştükleri yerde kesinlikle alışveriş yapmamaları gerekiyor. Çünkü en ufak çeyrek altında bile üzerinde çok küçük bir oynamayla 20-30 TL fazla para verme ihtimalleri var. Biz Çanakkale merkezdeki kuyumcular olarak buna çok dikkat etmeye çalışıyoruz. Pek bir sorun da yaşanmıyor. Evlenmek isteyen bir çift şu an bir kuyumcudan toplam ortalama 30.000 TL’ye de çıkabilir ama tek bir tane Trabzon burmayla 30-35.000 TL’ye de çıkabilirsiniz. Bu işin bir limiti yok. Hep söylüyoruz, kişiler bütçelerine göre alışveriş yapmalılar. Aslında geri dönüşü olduğu halde rakamlardan dolayı altına tercih azaldı. Düşünün ki bugün evlenirken yaptığınız hiçbir alışverişin geri dönüşü yoktur ama altının var. Zor gününüzde çok rahatlıkla bozdurup ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
 
Ersan KÜÇÜKKURU