Denizlerde 15 Nisan’da başlayan balık av yasağı, 1 Eylül’de sona erecek. Avlanma yasağının kalkmasına az zaman kala balıkçılar son hazırlıklarına tamamlamak üzere çalışmalarına hız verdi. 1 Eylül’de ‘Vira Bismillah’ diyecek balıkçılar tekne hazırlıklarını tamamlamak üzere ve yeni sezondan umutluyken balık hali esnafı da yasağın kalkmasını iple çekiyor.
Çanakkale Balık hali esnaflarından Tuncay Dinç, balıkçıların kış ayının gelmesini dört gözle beklediklerini söyledi. Kış ayında vatandaşın balığa olan ilgisinin daha fazla olduğunu bu yüzden de satışların esnafın yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Dinç, “Yasağın kalkmasına iki hafta kaldı. İnşallah balık artacak, çeşitler gelecek. Bu sene palamutu bekliyoruz, eylülün sonlarına doğru iyice artacak. Ekimde daha çok artar. Çinekop, istavrit, hamsi gelecek. Şu an çeşit az. Sardalya en çok rağbeti görüyor hala, fiyatı 20 TL normal. Şu sıralar çipuraya da yoğun ilgi var. Kışın mesela mezgite, çinekopa, hamsiye, palamuta yöneliyor insanlar. O zaman kültür balığı zayıf gidiyor. Mesela çinkeop, palamut, istavrit olduğu zaman kültür balığına, sardalyaya bakan olmuyor. Çinekop, hamsi, palamut, istavrit yoğun olduğu zaman işler artıyor. Umuyoruz ki bu sene de ucuz olur. İnşallah millet yesin. Sadece biz değil vatandaş da av yasağının kalkmasını bekliyor. Biz satışlarımızın artması için istiyoruz ki millet ucuz, kaliteli balık yesin.  Gırgırlar bir hafta sonra tayfasını, ağını toplamaya başlar, sonra denize açılacaklar. Bütün balıkçıların bayramı kış. Biz kışa alışkınız, satış, rağbet, tüketim daha fazla oluyor” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR DÜŞECEK, ÇEŞİT ARTACAK”

Balıkçılık yapan Murat Sevinç, sardalyaya hala rağbet olduğunu vurgularken, eylül ayının gelip yasağın kalkmasını beklediklerine değindi. Sevinç, “Av yasağının kalkmasıyla çeşitlerimiz artacak. Palamut, sarı kanat, çinekop, lüfer, levrek, istavrit gelecek. Yani bunun iki katı çeşit olacak. Kışın bolluk olursa tezgâhta palamuttan başka balık görülmez. Nadir olarak levrek çipura olur tezgâhta. İnsanlar da palamutu seviyor. Eylülde yasak kalktığı zaman hem vatandaşın hem balıkçıların bayramı olacak. Fiyatlar düşecek, çeşit artacak. Palamutun ilk etapta fiyatı 20 TL civarı olsa da bir iki hafta sonra çiftini 15-20 TL’ye alır vatandaşlar. Şu anda sardalyaya rağbet sürüyor. Fiyatı 20 TL. Tezgâhta en pahalı balık deniz levreği ve çipurası. Somon geldiği zaman en pahalı balık o olur, 90 TL’den satıyoruz” ifadelerini kullandı.
Balık Hali'nde ortalama fiyatlar ise şu şekilde; sardalya 20 TL, mezgit 20 TL, deniz levrek ve çipurası 50 TL, istavrit 25 TL, karides 45 TL, sarpa 20 TL, kupa 15 TL.

Gülçin AKIN