Cuma Pazarında bayram sonrası havaların ısınmasıyla beraber olağan fiyatının altında seyretmesi beklenen fiyatlarda göze çarpacak herhangi bir oynama meydana gelmedi. Cuma Pazarında domatesin fiyatı ortalama 2 TL’den alıcısını bulurken, kimi tezgahlarda limon 6 TL’ye kadar geriledi.
Pazar esnafı olan Çağatay Kokaroğlu, bayram sırasında toplanan malların yığılmasından dolayı kimi sebze ve meyvelerin fiyatında düşüş olduğunu vurgularken, kapya biberin fiyatının artmasının esnafı sevindirdiğini söyledi. Kokaroğlu, “Bayram sonrası bir hafta Pazar olmadı. Şimdi insanlar sebze meyve olarak alışverişi daha çok önemsiyor. Yine de ucuzluk istiyor insanlar, gerçekten kriz var. Bayram öncesi de normal satışlarımız normal seyrinde devam etti, çok bir talep olmadı. İnsanlar iyi mal olsun ama ucuz olsun istiyor. Böyle bir şey imkânsız. Domatesin fiyatı tarladan çıkaranlar için perişan durumda. Şu an kilosu için 80 kuruştan bahsediliyor. Bayram dolayısıyla ürünlerde de çeşitlilik daha fazla oldu. Beş gün domates toplandı, bu sefer mal yığıldı. O yüzden fiyatta da bir düşüş başladı. Şu an için yüzümüzü güldüren kapya biber. Fiyatı şu an 4 TL oldu. Tarladan çıkış fiyatı 3 TL. Geçen sene tezgâh fiyatı 2,5-3 TL’den satılıyordu. Şu an kapya biberde ihracat var, o yüzden fiyatı da arttı. Dışarıdan talep olduğu için fiyatı burada pahalı. Mesela İstanbul’da kapya biberin fiyatı 5-6 TL ama Çanakkale’de 3-4 TL, çünkü İstanbul’da yetişmiyor. İhtiyacı olan insan alıyor” şeklinde konuştu.
Cuma Pazarı’nda ortalama fiyatlar ise, üzüm 6 TL, taze fasulye 6 TL, çilek 10 TL, domates 2 TL, kabak 3 TL muz 12 TL, limon 5-6 TL, sivri biber 2,5 TL, şeftali, 4 TL, karpuz 1 TL, kapya biber 4 TL ortalamasında tüketiciye ulaştı.

Muammer KÜÇÜKKÖSEOĞLU