Her yıl Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Çanakkale Savaşlarının yaşandığı, şehitlik, anıt ve mezarları bünyesinde barındıran Gelibolu Tarihi Alanı’nda  ‘Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergâhı’ hazırlığı deva ediyor. 104 yıl önce ecdadımızın büyük bir savunma ve ölüm kalım mücadelesi verdiği, 1915’ten günümüze kalan ve dünyanın en iyi korunmuş tarihi alanında, ziyaretçiler ve araştırmacılar artık muharebe alanlarını yakın perspektiften mevkilerden görecek.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, ziyaretlerin daha çok içselleştirmesini sağlamak hedefi ve ‘atalarımızın karış, karış savundukları toprakları adım, adım yürümek’ ilkesinden hareketle yürüyüş güzergahı projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında yaklaşık 7 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olarak ve yine yaklaşık 6,5-7,5 saatlik yürüyüş süresine sahip olan ‘Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergâhı’ bugüne kadar ilgili pek çok arşivden tespit edilmiş, belgelenmiş bilgiler ışığında muhtelif fotoğraflar, harita ve krokiler içeren bilgi ve yönlendirme tabelalarıyla da donatılacak. Güzergâh içerisinde ziyaretçilerin yürüyebilmelerine engel teşkil edecek nitelikte çok dik, eğimli ve engebeli bölgelerde, güvenli ve konforlu bir yürüyüşün sağlanabilmesi için silüeti bozmayacak nitelikte tamamen doğal ahşap malzemeler kullanılmak suretiyle basamaklama ve kot düzenleme çalışmaları, dere yataklarında ise ahşap geçiş platformu çalışmaları, riskli bölgelerde korkuluk ve uyarı levhaları çalışmaları devam ediyor.
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından önümüzdeki günlerde düzenlenecek basın toplantısı ile proje hakkında daha detaylı bilgiler verilecek. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Gelibolu Tarihi Alanı’nın ‘Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergâhı’ ile birlikte ziyaretçi sayısını daha da arttırması bekleniyor. Güzergâh uygulama aşamasında olduğu için ziyaretçi gruplarının alana girmesinin şimdilik güvenlik açısından riskli bulunuyor.

Dilvin ALTIKARDEŞ