Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonunun organize ettiği 56’ncı Yılında Truva Festivali kapsamında, Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi’nin açılışı görkemli törende gerçekleştirildi.
 
Çanakkale Savaşları üzerine yazdığı kitaplar ve anlatımlarla Çanakkale’nin tanıtılmasını büyük katkı Sunan merhum Araştırmacı yazar ve Tarihçi Mehmet İhsan Gençcan’ın adı, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu tarafından oluşturulan kütüphanede yaşatılıyor. Gençcan’ın adını taşıyan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi, derneğin organize ettiği 56’ncı Yılında Truva Festivali etkinlikleri kapsamında hizmete açıldı. Açılışa; AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, merhum araştırmacı yazar Gençcan’ın ailesi ve yakınları ile çok sayıda davetli katıldı. 
 
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, açılışta yaptığı konuşmada şu anda Çanakkale’yi 2 milyon kişi ziyaret ediyorsa bunun en az bir milyon kişisini sağlayanın Mehmet İhsan Gençcan olduğunu ifade ederek; “Çanakkale böyle bir değeri Haziran ayının 13’ünde kaybetmiş oldu. Biz onun için ne yapabiliriz diye düşündük ve Çanakkale ile ilgili  böyle bir kütüphanenin yapılmasını hedefledik. Bu süreçte bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz. Çanakkale savaşları ile ilgili 2 bin 200 kitap var. Bunlardan yaklaşık 450 tanesini tedarik ettik. Bundan sonraki süreçte de dünyada Çanakkale savaşları ile ilgili çıkarılan tüm kitapları burada okuyucu ile buluşturmak için gayret sarf ediyoruz. Çünkü yurt dışında bazı arkadaşlarımızla bu temasları sağladık. Zaman içinde bunları getirmiş olacağız. Kütüphane çok önemli bir şey. İlk defa bir cemiyet, fertler Türkiye’de ilk defa bir alanda kütüphane oluşturuyor. Bizi bu önemli günde yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim. Biz Çanakkale’nin hadimiyiz. Çanakkale’de güzel şeylerin olması için gönülden istiyoruz” dedi.
 
“NE KADAR BİLGİSAYAR, TELEFON OLURSA OLSUN, KÜTÜPHANE BAMBAŞKA”
Çok anlamlı bir açılış için bir arada olduklarını ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise; “Mehmet İhsan Gençcan Ağabey’imizin  Çanakkale’mize yaşattığı önemli hatıralardan bir tanesine eşlik etmek için bir aradayız. Bu güzel derneğimiz bir vefa örneği göstererek, bu önemli ismin yaşatılmasına katkı sağlamış oldu. Hepimiz biliyoruz ki kendisinin Çanakkale’mizim şehitleri için tarihi için, gazilerimizin hatıraları için çok büyük emeklerinin olduğu. Gazeteciliği, şairliği, hikaye yazarlığı, hepsi ile beraber baktığımızda çok kıymetli bir hatıratı var. Şehrimizin tanıtılmasında bu tarihi hatırlanmasında çok büyük bir kıymet ortaya koydu. Derneğimiz de Çanakkale savaşları başta olmak üzere tarihi kitapların yolcusu olduğu, bu güzel kütüphaneyi açarak, hem Çanakkale’ye olan borcumuzu ödemek için bir adım atmış oldu. Hem de kıymetli yazarımızın hatıratının yaşaması için çok kıymetli bir adım atmış oldu. Bilgi ve teknoloji çağındayız, her kes kendi evinde telefonunu açtığı zaman tüm bilgilere ulaşma imkanına sahip. Her türlü doğru ya da yanlış bilgiye ulaşma imkanına sahip. Fakat kitap bambaşka. Kitabın kokusu olmadan, kitabın sayfasını açıp o hatırayı yaşamadan o bilgiye ulaşmanın da çok kıymeti olmadığını düşünüyorum. Ne kadar bilgisayar, telefon olursa olsun, kütüphane bambaşka.  Kaldı ki dünyaya yön veren devletler, kadim medeniyetler hep kütüphaneye, tarihe özel kıymet vermiştir. Müzelere özel kıymet vermişler. O yüzden ben, yapılan bu çalışmayı her hangi bir adım olarak değil, her ne kadar yer olarak  böyle mütevazi bir konumda da olsa da çok kıymetli işler yapacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
 
Daha sonra kurdele kesilerek kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi. Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka kütüphaneyi davetlilere gezdirerek bilgiler verdi.
 
Gülçin AKIN