Gökçeada arısının geçtiğimiz aylarda tescillenmesinin ardından, arılarda ıslah projesi başladı. Morfolojik ve DNA ölçümleri ile ilgili arı örneklerinin alınması ile Gökçeada arılarının arasından performansı en yüksek arılar bir araya getirilecek.
 
Uygulana proje ile ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, “Gökçeada arısı tescil edildi ama şuanda ıslah projesi yapıyoruz. Türkiye’de ıslah edilmiş arılar, özellikle seçilmiş, kapasitesi yüksek arılar genellikle yok. Bir tek Kafkas arısıyla ilgili çalışma var. Bölgemizde de Gökçeada arısı ile ilgili çalışma yapıyoruz.  Bu projede tescil edilen arının en güzellerini, en iyilerini seçiyoruz” dedi.
 
“ÇEŞİTLİ TESTLER UYGULAYARAK SEÇİYORUZ”
Projenin amacını anlatan İleri, “Tescil edilen arıların en iyilerini, performansı en yüksek olanları, genellikle üretimi yüksek, hastalıklara dayanıklı olanları çeşitli testler uygulayarak seçiyoruz. O testlerin içerisinde ön tarafa çıkan arıları ayırıyoruz. Morfolojik ve DNA ölçümleri ile her aldığımız kovan Gökçeada arısı mı değil mi diyerek anlıyoruz. Sürüye uyuyor mu uymuyor mu diye bakarak, uymuyorsa sürüden çıkaracağız” şeklinde konuştu.
 
“HİJYEN PUANI YÜKSEK OLAN KRALİÇE ARILAR HASTALIKLARA DAHA DAYANIKLI OLUYOR”
Cahit İleri, projenin devamıyla ilgili bilgi vererek, şunları söyledi: “Biz 200 koloni oluşturduk. Bu arılara bu testin yanı sıra, hijyen testi dediğimiz temizlik testi denilen ayrı bir test daha uygulanıyor. Bu test ile kraliçenin hijyen davranışını ölçüyoruz. 100 üzerinden puanlama yapıyoruz. Hijyen puanı yüksek olan kraliçe arılar hastalıklara daha dayanıklı oluyor. Dolayısıyla, 200 kovandan 50 tanesini seçeceğiz 150 tanesini sürüden çıkaracağız. Performansı yüksek 50 tanesini alıyoruz gelecek sene için. O 50 kovandan 10’ar tane kraliçe üreteceğiz, kovanı temsil eden. Sonra o kovanı 400-500’e çıkaracağız. Onların içerisinde tekrar test uygulayacağız. O testlerle yine başarılı olanlardan 50 tane seçeceğiz. En iyi 50 kraliçeyi gelecek yıla hazırlıyoruz. Projenin çalışma stili bu.”
 
Dilvin ALTIKARDEŞ