Geçen seneye göre fiyatlarda yaşanan yüzde yüz artış hem esnafın hem de tarımla uğraşanların cebini yakıyor. Çanakkaleli tarım makinaları satan esnaflar, bu durumun sonucu olarak eski makinaların tamirine talep olduğunu belirtti.
 
Yüksek fiyat artışı sebebiyle çiftçinin girdi alamaması ve üretimin düşmesi, tarım makina ve ekipman sektöründeki satın alma gücünde büyük daralmaya neden oldu. Makina ve ekipman sektörünün ana girdisinde fiyatın dolar bazında çok yükselmesi, satışlardaki sürdürülebilirliği noktasında büyük durgunluğa sebep oldu. Tarım makine ve ekipman sektöründe çalışan esnaflar, durgunluk sebebiyle gelen makinelerin tamiratını yaparak geçimlerini sağladıklarını belirtti.
 
“HERKES TÜKETİYOR AMA ÜRETİM YOK”
Çanakkaleli esnaf Hikmet Doğan, ileride büyük tarım yapan çiftçinin ciddi paralar kazanacağının altını çizdi. Doğan, “Tarım makinalarına şu anda talep yok, sezonun ortasında olduğumuz için piyasa çok durgun. Mevsimine göre baharda ve sonbaharda talepler çoğalıyor. Zeytin zamanı ayrı, baharda dikim zamanı ayrı… Bunlara göre taleplerde artış oluyor ama fiyatlar orta düzeyin çok üstünde. Dolar, ithalattan dolayı fonun gelmesinden dolayı fiyatlar çok yükseldi. Yeni makine almak yerine tamir çoğaldı. Makinalar kullanılıyor tarım yapanlar yapıyor ama bana göre birkaç sene sonra tarıma devam eden ve büyük tarım yapan çok büyük paralar kazanacak diye düşünüyorum. Tüketim çok fazla, herkes tüketiyor ama üretim yok. Üretimi yapan çiftçi parayı kazanacak” şeklinde konuştu.
 
“200 TANE SATTIĞIM MAKİNADAN 80 TANE SATAMADIM”
Murat Günaydın, Türkiye’de üretilen malzemenin bile dolar üstünden satıldığını anlatarak, “Tarım makinalarına olan talepte aşırı düşüş var. Mesela geçen sene 200 tane sattığım makinadan bu sene 80 tane satamıyorum. Hem dolar ve Euro’dan dolayı hem de git gide hasatların düşmesinden dolayı bu hale geldi. Ürünlerde şu an aşırı şekilde düşüş var. Mesela çiçekler açılıyor, yağmurlar dökülüyor. İklimin değişmesinden dolayı çok etkileniyor. Mevsimsel satış yapıyoruz. Mesela şu an en çok satışı sulamadan yapıyoruz, kışın en çok satışı kesim motorundan yapıyoruz. Satışlarımız mevsimlik değişiyor. Hem de makinalar Euro ve dolar bazında geldiği için düşüş çok var. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde yüz artmış durumda. Geçen seneye bir liraya sattığım hortum bu sene üç lira. Makine 700 liraydı şimdi bin lira. Hasat makinası 7 bin liraydı şu an 9,5 bin lira. Hepsi arttı buna karşın da alım gücü düştü. Talep eksi yönde sürekli düşüyor. Dükkânda TL bazında aldığımız tek bir tane malzeme yok, hepsi Euro ve dolarla geliyor. Türkiye’de üretilen malzemenin bile ham maddesi dolar oluyor. Normal şartlarda Ağustostan önceki ayda satışlar çok hızlı olurdu, bu sene öyle bir şey olmadı. Geçen sene hızlıydı, ağustos ayında duracağını biliyorduk ama ağustosa kadar iş yapıyorduk. Bu sene öyle olmadı. Bu sene alım yerine tamir çok fazla” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN