Kanadalı Maden şirketi Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey’un Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yönelik değerlendirme yaptığı videoyu paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kanadalı CEO’nun sözlerini “Türkler taş taşımakta çok iyiler” şeklinde çeviriyle twitter’dan paylaşması sosyal medyada adeta ikiye böldü.
 
Çanakkale’de Kirazlı Maden Sahasına ilişkin tartışmalar, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in paylaşımıyla farklı bir boyut daha kazandı. Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su John McCluskey’in 2018 yılı Ağustos ayında Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri BNN Bloomberg televizyonunda değerlendirdiği İngilizce videoyu Türkçe altyazılı çeviri ile paylaşan CHP’li vekil twitter’dan; “Kazdağları'nda 195 bin ağaç kesen maden şirketi CEO'su diyor ki: Mütevazi bir yatırım yaptık. Üretime 2020 yılında başlayacağız ve 15 sene sürecek. TL'nin değer kaybetmesi maliyetleri düşürdü. Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler” notuyla paylaştı.
 
DESTEK VEREN DE OLDU, TEPKi GÖSTEREN DE
Tekin’in bu paylaşımına çok sayıda olumlu veya olumsuz yorum gelince sosyal medya adeta ikiye bölündü. Tekin’in Türkçe çeviriye göre iddia ettiği “Türkler taş taşımakta çok iyiler” sözüne takılanlar Ceo’ya, çevirinin yanlış olduğunu savunanlar da Tekin’e tepki gösterdi. Çevirinin yanlış yapıldığını ileri sürenler Tekin’in videosunun altına şu yorumları yaptılar;
-“Yahu sırf etkileşim almak için şöyle yanlış çevirilerle videolar yayınlamayın. Videoda Ceo ‘Türkler hafriyatta dünyanın en iyilerden’ diyor. Fenomenleri geçtik bir de sizin etkileşim telaşınız başladı sayın vekilim.”
-“Videoyu araştırıp, bulup, çevirip paylaşan ve gündeme sokanı da unutmayalım.”
-“1. Expat(Yabancı kalifiye eleman-profesyonel) çalıştırmıyoruz diyor 2. Taş taşımakta derken sırtında taşımak değil; harfiyat ve o enkazı taşımaktan bahsediyor… Diğer dediklerinizi teyit veya red edecek bilgim yok ama bu 2’si olayları çarpıttığınızın kanıtı… Ayıp…”
-“Makinelerle yapılan Hafriyat" işini "taş taşımak" olarak tercüme etmek yanlış. Hiç yabancı (expat) yok demek, yalnızca Türkler çalışıyor, [idareci ve mühendis dahil] yurt dışından eleman getirmiyoruz demektir. TL'nin değer kaybetmesi maliyetleri düşürdü, ama enflasyonu da unutmayın.”
 
 
CEO’SU MCCLUSKEY ASLINDA NE DEMİŞTİ?
Sosyal medyayı ikiye bölen olayda Alamos Gold’un 2018 yılında basın ile paylaştığı o videonun sesli haldeki Türkçe çevirisinde ise CEO John McCluskey’in CHP’li Tekin’in iddia ettiği gibi “Türkler taş taşımakta çok iyiler” değil, ““Türkler inşaat konusunda olağanüstü başarılılar. Bu konuda dünyada Türkler kadar yetkin ve becerikli bir ülke yok. Bu yüzden bu konuda kendimizi çok güvende hissediyoruz Türkiye’de” dediği belirtilmişti.
 
“TÜRKLER İNŞAAT KONUSUNDA OLAĞANÜSTÜ BAŞARILILAR”
Türkiye’de ve dünyanın bazı ülkelerinde yatırımları bulunan, Çanakkale’nin Kirazlı bölgesinde altın madeni yatırımı olan Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su John McCluskey, 2018 yılı Ağustos ayında katıldığı BNN Bloomberg televizyonundaki programda Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek, Türkiye ekonomisine güvendiklerini ve yatırımların süreceğini açıklamıştı. Son 9 yılda Türkiye’ye 100 milyon USD yatırımda bulunduklarını belirten CEO McCluskey, “İlk Projemize ilişkin inşaat iznimizi de daha yeni, bir iki hafta önce aldık. Şu anda üretimde değiliz, 2020 gibi üretim gerçekleştireceğimizi öngörüyorum. Vurgulamam gerekir ki madencilik sektöründe çok ama çok uzun vadeli bir yaklaşımınız olmalıdır. Çeyrek dönemdeki gelişmeler, iş planlarınızı etkilememelidir. Türkiye kalkınmakta olan, ekonomik gücü olan bir ülke. Uzun süredir parçası olduğu Avrupa Birliği ticaret mekanizması içerisinde en önemli 6’ncı ekonomi. Oradaki faaliyetlerde son derece entegre olmuş haldeler. Amerikalıların da elinde yüzlerce milyonluk değerde Türk varlıkları tahvilleri bulunuyor. Kesinlikle Türkiye'nin kötü bir durumda olmasını istemeyeceklerdir. Türkiye,  Kanada ekonomisinin yarısı kadar ekonomiye sahip bir ülke. Ancak nüfus 80 milyon olunca, Türkiye bugün nerede sorusundan ziyade, gelecekte nerede olacağı sorusu önem kazanıyor. Bir çok yorumcunun da son 10 yıldır söylediği gibi, Türk ekonomisi bugün olduğundan çok önemli bir ekonomi olacak. Amerika, uzun vadede Türkiye'yi bir dost olarak yanında görmek isteyecektir. Türkiye'nin Batı karşıtı bir noktaya sürüklenmesi, batının bu ülkeyi karşısına alması, batının çıkarına değil. Rusya veya Çin gibi Batı karşısında olmasını istemeyeceklerdir, buna izin vermeyeceklerdir” ifadelerini kullanmıştı.  
 
John McCluskey, kendilerini Türkiye’de güvende hissettiklerini de kaydederek, “Türkler inşaat konusunda olağanüstü başarılılar. Bu konuda dünyada Türkler kadar yetkin ve becerikli bir ülke yok. Bu yüzden bu konuda kendimizi çok güvende hissediyoruz Türkiye’de” diye konuşmuştu.