Geçtiğimiz aylara göre pazar fiyatlarındaki hareketlilik durağanlığa uğradı. Olağan üstü şekilde yükselen fiyatların beraberinde getirdiği düşüş hala değişiklik göstermedi.
 
Geçtiğimiz aylarda meydana gelen pazar fiyatlarındaki düşüş durağanlığını korumaya devam ediyor. Kimi pazar esnafı fiyatlardaki düşüşten memnun olmadığını dile getirirken, kimi de satışlar memnun olduğunu ifade etti. Cuma Pazarında görülen ortalama meyve-sebze fiyatlarında, domates 1,5 TL, salatalık 3 TL, barbunya 10 TL, biber 4 TL, fasulye 4-6 TL arası, yerli muz 10 TL, patlıcan 2 TL, havuç 2 TL, bamya 20 TL, kabak 2,5 TL, şeftali 5 TL, kara lahana 2 TL, kiraz 10 TL, armut 6 TL, kayısı 7 TL, patates 3 TL, soğan 3 TL, limon 10 TL, üzüm 4 TL, karpuz kilo 1 TL, çilek 10 TL, kavun 2 TL, elma 4 TL’den alıcıya ulaştı.
 
Pazar esnafından İsmail Dağlı, vatandaşın talebi olsa da alım gücü olmadığını belirtti. Kendini bildi bileli bu işi yaptığını söyleyen Dağlı, “Geçen seneye göre fiyatlar yüksek. Üretim kısıtlı olduğundan masraflar ağır. Fiyatlar bizi mağdur etti bu yüzden fiyatlar yüksek. Müşterinin talebi olsa da alım gücü yok. Piyasada para yok, durgun. Zor döndürüyoruz işi. Millet eskiden 2 kilo 3 kilo alıyordu şimdi yarım kilo alıyor, hatta taneyle alıyor. Satışlar cuma günleri iyi oluyor yine de, Pazar günü Salı günü biraz daha düşük. Cuma günleri hemen hemen mal bitiyor” şeklinde konuştu.
 
“HEM UCUZ HEM İYİ OLSUN İSTİYOR”
Baba ve oğul beraber 7 yıldır bu mesleği yapan Faruk ve Çağatay Kokaroğlu satışlardan para kazanamadıklarını vurguladı. Çağatay Kokaroğlu, “Domatesin fiyatı şu an iyi değil çünkü çiftçi para kazanmıyor. Domatesin en azından 2,5-3 TL’ye satılması lazım ki domatesten çiftçi kar etsin. Çünkü artık mazot 6-7 TL’ye çıkıyor. Günden güne gübre fiyatları artıyor. Maliyet çok yüksek ama domates hala aynı yerinde sayıyor. Şu an bu domates 3 TL’ye satılırsa en azından yarı yarıya bana karı kalır. 1,5 TL bana masrafı olur, 1,5 TL’ye de karı kalır ama şu an 2 TL’ye satılıyor. 1 liralık domatesten bana kalan kar 40, 50 kuruş. Geçen sene domates biraz para etti. Dikim yoktu, insanların üretim gücü yoktu artık o yüzden para etti. Diğer sene para ettiği için bu sene insanlar yüklendi, çiftçi domatese yüklendi. Şu anda da para etmiyor, çoğunun tarlada kalıyor. Zaten zirai mücadele olarak çok zor. Müşteri düzgün domates olsun ama ucuz olsun diyor, bu da imkânsız. Bundan 5 yıl önce domatesin maliyeti kilo başına 50 kuruştu, insanlar 1,5 TL’ye domates sattığında para kazanıyordu ama şu an hiçbir şekilde para kazanamıyoruz. Müşteri hem ucuz olsun istiyor ama iyi domates istiyor, iyi domates oluyor pahalı olduğunda da almıyor. Fiyatların artması için standart bir fiyat olması lazım, anlaşmalı olabilir veya iyi domatese göre fiyat belirlenebilir” şeklinde konuştu.
 
“DEVLET YETKİLİLERİ SORSUN BUNLARI NEDEN EKMİYORSUNUZ DİYE”
Faruk Kokaroğlu yükselen gübre ve mazot paralarından dolayı eskisi gibi üretim yapamadıklarını söyledi. Kokaroğlu, “Dolar bazı üzerinden geldikleri için dolar yüksek olunca fiyatlar da bize yansıyor. 5-10 kasa domates için tarlaya giremiyoruz çünkü mazot maliyeti çok. İki tane traktör sürmeye gidiyor tarlaya mesela, ikisini birbirinin zincirine bağlıyor öyle götürüyorlar mazot yakmamak için. Kimse gelip sormuyor bunu neden ekmiyorsunuz diye, devlet yetkilileri gelsin sorsun bunları neden ekmiyorsunuz diye. Merkez bankanı kur, sen ürün fiyatını ver biz de ona göre hareket edelim. Böyle olmuyor” ifadelerini kullandı.
 
İsmail ŞEN