Türk Kızılay Çanakkale Şube Başkanı Ergin Sezen, önümüzdeki Kurban Bayramı’nda Çanakkalelileri Kızılay’a kurban bağışında bulunmaya çağırdı.
 
Türk Kızılay Çanakkale Şube Başkanı Ergin Sezen, Kızılay faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme yaptı ve yaklaşan kurban bayramı öncesi açıklamalarda bulundu. Sezen yaptığı açıklamada, yurt içi kurban bağışlarının 850 TL, yurt dışı kurban bağışının değerinin ise 725 TL olarak belirlendiğini söyledi.
Kızılay’ın yönetiminde görev alan tüm personellerin gönüllülük esasına dayalı şekilde görev yaptıklarının altını çizen Ergin Sezen, “Burada kimse ben dahil hiçbir yönetimdeki arkadaşımız, çalışan personellerimiz hariç herhangi bir ücret vs. almıyoruz. Hatta bilakis birtakım şeyleri kendimiz karşılıyoruz yani bir yere gidiyorsak kendi arabamızla gidiyoruz vs. Yani bu bir gönüllülük işi” dedi.
 
Çanakkale Kızılay Şube Başkanı olan Ergin Sezen, Kızılay Vakfı’nın yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Sezen, “Çanakkale’de şimdi Kızılay’ın genel olarak bir takım misyonu var. Özellikle afet dönemlerindeki yardım faaliyetleri var. Özellikle son dönemde AFAD’ın kurulmasından sonra daha ziyade iş yiyecek, ilk anda ulaşıp oradaki beslenmeyi, gıdayı, suyu vs. teşvik etmek veya bunu sağlamak. Tabii bunun yanında eskiden gelen çadır kurmak, barınmayı, ısınmayı vs. sağlamak gibi birtakım şeyler de vardı. Bunlar da işte AFAD artık bu görevi üstlendi. Burada şu son dönemde çok şükür çok büyük bir şey yaşamadık ama Ayvacık depreminde en yakın zamanda Çanakkale’de yaşadığımız o afette, orada işte yine Kızılay gerçi biz o dönem görevde değildik ama tabii görevde olmasak da süreklilik var kurumsal faaliyetlerde. Orada da bu görüldü. Önceki başkanımız da bu konuda gayret sarf etti. Oraya işte en çok ulaşanlardan birisiydi. O zamanki genel başkan hala devam ediyor, Dr. Kerem Kınık. O da hemen sabahında burada olmak suretiyle hatta gecesinde oldu. Destek oldular oradaki faaliyetlere. Tabii bunun yanında bu afet yönetiminin haricinde bir takım yoksul, ihtiyaç sahibi, muhtaç olan vatandaşların birtakım ihtiyaçlarını giderme noktasında da faaliyetlerimiz var. Mesela ramazan ayında gıda kolisi bağış olarak alıyoruz ve bunu ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Onun haricinde pek nakdi yardımımız yok. Dışarıdan gelen daha doğrusu göçmen olarak gelenlere, Kızılaykart var. Tabii bu toplumda genel olarak hani devletin maaş bağladığı şeklinde algılanan bir hadise ama bu Avrupa Birliği’nin yardımının Kızılay vasıtasıyla dağıtılmasından ibaret bir işlem aslında ve sanıldığı kadar çok yüksek rakamlar değil. Çok cüzi rakamlar dağıtılıyor ama neticede işte az olsun herkese olsun şeklinde bir anlayış var” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’DE İYİ BİR DERECE YAKALADIK”
Sezen, Çanakkale’de Kızılay’a olan rağbetten memnun olduğunu ve vatandaşların duyarlı olduğundan memnun olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de geçtiğimiz ramazan ayında iyi bir derece yakaladık biz. Ramazan ayında 2019 şubeler ramazan kolisi bağışlarında 15-31 Mayıs tarihleri arasındaki sürede Çanakkale şubesi olarak biz 40’ncı sırada yer aldık. Toplam 535 gıda kolisi topladık. 24 bin 833 de değer olarak tekabül ediyordu. Bu iyi bir şeydi. Toplam 147 şube içinde iyi bir yerde tamamlamış olduk. Tabii vatandaşımız çok sağ olsunlar hepsi duyarlı. Kızılay olduğu zaman herkes canı gönülden koşuyor, katılıyor. Onun için biz tekrar vatandaşımıza teşekkür ediyoruz bize destekleri için. Kızılay’a olan rağbet Çanakkale’de memnun edici düzeyde olduğunu söyleyebilirim ama elbette her şeyin daha iyisi var. Az önce söylediğim rakamlar çerçevesi içerisinde baktığımızda Çanakkale’de Türkiye geneliyle mukayese ettiğinizde fena olmadığımızı görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BAZI ŞEYLERİ BERABER YÜRÜTÜYORUZ”
Sezen, kan bağışı ve yardım faaliyetlerinin birbirinden ayrı yürütüldüğünü fakat her zaman dayanışma ve yardımlaşma içinde olduklarını belirterek, “Kan ve yardımı ayırmak lazım. Kanda da iyiyiz aslında. Kan sanıldığının aksine doğrudan bizim bünyemizde yani Kızılay Kan Merkezi olarak geçmekle beraber Kızılay’ın kendi idari şeması içerisinde doğrudan bize bağlı olan bir birim değil. Yani Kızılay doğrudan bizim yönetimimizde olan bir bölüm değil. Onların kendi ayrı bir genel müdürlükleri var, bölge müdürlükleri var, idari olarak oraya bağlılar. Ama tabii burada birtakım işleri beraber paslaşarak yürütüyoruz. İşte bizim burada 15 Temmuz’daki gibi, ramazan ayındaki gibi birtakım çalışmalarımız olduğu zaman onlar bize destek oluyorlar sağ olsunlar hem biz onlara destek olmuş oluyoruz. Yani stant açıyoruz onlar da bu vesileyle orada kan bağışı, kök hücre bağışı almak üzere araçlarını getiriyorlar ve böylece birlikte hareket etmiş oluyoruz, paslaşıyoruz, bazı şeyleri beraber yürütüyoruz. Önlerini açmaya çalışıyoruz. Mesela araçlarını koymak için özellikle iskele meydanını tercih ediyorlar çünkü insanların daha kolay ulaştığı, hareketin daha fazla olduğu, akışın daha fazla olduğu bir yer. Ama tabii oraya koymak konusunda yerel yönetim konusunda bazı sıkıntıları bulunuyor. Onları çözmek için belki arıyoruz, görüşmeye çalışıyoruz falan, bu şekilde” diye konuştu.
 
“YURTİÇİ 850, YURT DIŞI 725 TL”
Sezen, bağışların hangi yollarla ulaştırılabileceğinin altını çizerek, “İnsanlar internetten bağış yapabiliyor, SMS yoluyla yapabiliyor, kendi uygulamaları var o şekilde yapabiliyor. Yani çok çeşitli vasıtalarla veya direk banka hesaplarından yapabiliyor. Yurtiçi ve yurt dışı kurban bağışı diye iki ayrı bölüm var. Yurtiçi kurban bağışları 850 TL, yurt dışı kurban bağışlarında da bedel veya hisse dediğimiz şey ise 725 TL. Şimdi bu parayı hangi vasıtalarla ulaştırabilir? 168’i arayarak çağrı merkezinden yapabilir, PTT’den yapabilir yani PTT şubelerinde Kızılaypostla çek hesaplarından gönderebilir, Kızılaymobil bağış uygulamasını indirip buradan yapabilir, yine bilgisayarlardan internetten Kızılay web sayfasına girmek suretiyle yapabilir, şubemize gelerek bağışta bulunabilir. Bunların hepsi hisse bedelinin ulaştırma yolları. Bunu ulaştırdığında tabii orada birtakım formlar var. Bunları doldurmak durumunda. Yani siz anneniz adına da götürüp verebilirsiniz ücreti ama bağışçı aslında annenizdir siz sadece aradaki vasıtayı sağlayan kişisiniz, parayı ulaştıran kişi oluyorsunuz. Burada bağışçının daha doğrusu vekalet verenin ismini sisteme girmesi gerekiyor. Dolayısıyla yarın öbür gün vekaleti o verdiği için orada İslami usullerle kesildiğinden bu kurbanlarda oradaki işte vekalet verme, kasapların işte hayvanları kesmesi vs. bu prosedürde oluyor ve kesildikten sonra da ilgilisine mesaj yoluyla kurbanının kesildiği bilgileri ulaştırıyoruz. Bunu genel merkez takip ediyor. Biz de sadece burada aslında aracıyız, biz de burada topladıklarımızı genel merkeze ulaştırıyoruz” dedi.
 
“DAYANIŞMAYI, YARDIMLAŞMAYI SAĞLAMAYA GAYRET EDİYORUZ”
“Genel olarak 2018 yılında yurtiçi yurt dışı toplam 154 bin 854 vekalet sahibi kurban kesilmiş ve bunlarda 4 milyon 500 bin ihtiyaç sahibine onların sofralarına konmak suretiyle ulaştırılıyor” diyen Sezen, ”Bu 40 ülkede yapılmış ve böylece büyük bir kitleye bu kurban bağışları ulaştırılmış oluyor. Tabii bu kurbanlar aslında kesildikten sonra kavurmalar konserve haline getiriliyor. Bunların hem muhafazası çok daha kolay. Bunlar genel merkezde toplandığı için genel merkez bize gönderiyor kavurmaları belli dönemlerde. Biz de burada ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya gayret ediyoruz. Hem taşıması, muhafazası, ulaştırması kolay. Daha uzun ömürlü, daha sağlıklı bir biçimde gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için böyle bir uygulama geliştirilmiş. İhtiyaç sahiplerinden bize ulaşanlar var, mesela bizim sadece bu yiyecek haricinde birtakım giyecek de veriyoruz aslında. Daha doğrusu bazı firmalar bize seri sonu tek kalmışları vs. belli dönemlerde ayakkabı olsun giyecek olsun ulaştırıyorlar. Bunların tabii sezon sonu veya bir önceki sezonun giyimi ayakkabısı vs. onlar için artık piyasa sürümü pek olmayan şeyler olabiliyor. Ama elbette bunlar hiç giyilmemiş hiç kullanılmamış, piyasada aslında gidip insanların yüzlerce liraya aldığı elbiseler, ayakkabılar oluyor. Biz bunları ihtiyaç sahiplerine geldiklerinde ulaştırmaya gayret ediyoruz. Bir de sosyal hizmetlerle tabii bu konuda paslaşıyoruz. Orada onlara ulaşanlar var, onlardan aldığımız listeler var. Onların yardım yaptığı birtakım kriterler var zaten, gelir düzeyine göre yaptıkları birtakım yardımlar var. O yardımlar çerçevesinde biz de onların aslında nakdi belki yardımlar yapıyorlar. Biz de onları bir şekilde başka yerden desteklemiş oluyoruz. Onlara ulaşmaya gayret ediyoruz. Böylece toplumsal barışı veya uzlaşı, dayanışmayı, yardımlaşmayı bu vesileyle sağlamaya gayret ediyoruz” şeklinde bilgi verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN