Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından üretilen Çanakkale Valiliği tarafından koordine edilen proje, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdare tarafından desteklenen  Zirai İlaç Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşüm / Geri Kazanım Projesi’ne Çanakkale Ziraat Odası’ndan tam destek geldi. Oda Başkanı İsmail Kaya, projenin tanıtımı noktasında oda olarak her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.
 
Zirai ilaç ambalaj atıklarının yönetimi konusunda,  Zirai mücadele ilaçları hastalıkları yok etmek amacıyla kullanılan zararlı kimyasal maddelerin, ilaç ambalaj atıklarının çevreye bırakılması sonucu önemli ölçüde çevre kirliliği oluşması nedeniyle, tarımsal verimliliğin, kalite ve sürdürülebilirliğin yanı sıra insan sağlığı ile doğal denge ve çevrenin korunması için Çanakkale’de zirai ilaç Toplanarak Geri Dönüşüm / Geri Kazanım Projesi’ne ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Bu proje ile ilgili olarak her türlü desteğe açık olduklarını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “İlimiz bir üretim, tarım ili. Üretim olan yerde hastalıklar mücadele hat safhada yapılıyor. İlimizde ve ilçelerimize beraber kimyasal ilaç, gübre kullanılıyor. Bu kullandığımız ürünlerin de kapları ne yazık ki doğada kalıyor. Doğada kalınca da çevreye, çevrede yaşayan canlılara zarar veriyor. Bu zararın önüne geçebilmek için doğada yaşayan canlıların ölmemesini sağlamak için, havanın bozulmaması için iyi niyetle geliştirilmiş ve destek verdiğimiz bir proje.  Önemli olan burada üreticilerimiz de bu projeye sahip çıkıp, proje hayata geçmesi ile beraber ilaç atıklarını, kimya atıklarını bu toplama merkezlerine getirip, geri dönüşüme kazandırarak çevreye zarar vermeden üretime devam ettirilmesi. Proje hayata geçmesi ile beraber, üreticilerimize ilimizde ve ilçemizde tanıtımlarını da yapacağız. Havamızın, toprağımızın bozulmaması için projeye elimizden gelen katkıyı sağlayacağız” dedi.
 
“ÜZERİMİZE DÜŞEN NE KADAR HASSASİYET VARSA YERİNE GETİRMEYİ PLANLIYORUZ”
“Ziraat Odası, bu projenin tanıtımı noktasında bölgesindeki yerlerde, köylerde tanıtımını yapar ve projenin nasıl çalışacağını anlatabilir” diyen Kaya, “Dolayısıyla bu projenin en önemli kesimlerinden biri. Bir proje üretebilirsiniz ama güzel anlatamadıktan sonra, tanıtamadıktan sonra, üreticiler tarafından kabul gördüremedikten sonra projeniz hiçbir işe yaramaz. Bu noktada bu projeyi güzel tanıtabilirsek, iyi niyetli olduğunu ve çevremize, doğamıza sahip çıkma adına üreticilerimize anlatabilirsek bu projenin en anlamlı yerini oluşturmuş olur. Bu manada üzerimize düşen ve bu konteynerlerin yerlerini belirleme noktasında üzerimize düşen ne kadar hassasiyet varsa yerine getirmeyi planlıyoruz. İnşallah proje başarılı olur” şeklinde konuştu.
 
“STK’LAR TAM DA BU NOKTADA ÖNEMLİ”
Kaya, “Sivil toplum örgütleri tam da burada devreye girmeleri beklenir. Çünkü sivil toplum örgütleri, üreticiyle devlet arasında köprü vazifesi görüyoruz. Tam manasıyla yerine getirebilmek için üreticilerimizin sorunlarını, basın ve gerekli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla dile getiriyoruz, üreticilerimizin bu sorunlarının çözülmesini talep ediyoruz. Ama bu tarzda projeleri de üreticilerimiz tarafından sahip çıkılması noktasında bilgilendirme yapıyoruz. STK’lar tam da bu noktada önemli işlevi olduğunu düşünüyorum. Bu projede ve bundan sonraki projelerde üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız. Bu zamana kadar yerine getirdik. Hem üreticilerimizin sorunları noktasında hem de bu tarzda projelerin tanıtımı ve geliştirilmesi noktasında maddi ve manevi her türlü desteğe hazırız” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRETİCİLERİMİZDEN TUTUN TÜKETİCİLERİ İLGİLENDİREN BİR KONU”
Bu projenin ilde yaşayan her kişiyi ilgilendirdiğini belirten Kaya şunları belirtti: “Bu ilde yaşayan insanların tamamını ilgilendiren, üreticilerimizden tutun tüketicileri ilgilendiren bir konu aslında. Üretici bu ürünü üretiyor, bu topraklarda üretiyor. Bu topraklarda bulunan hava, suyla üretiyor. Bu doğal düzen hepimizin düzeni. Bu topraklarda olan düzene sahip çıkmamız adına bu bölgede yaşayan insanlar olarak üzerimize düşen bir görev. Oda olarak da birey olarak da üzerimize düşen görevleri, bu bölgeye olan borcumuzu ödemek için görevlerimizi yerine getirmeye çalışmaya devam edeceğiz. “
 
Dilvin ALTIKARDEŞ