Sıcak havalarda kan bağışı ile ilgili vatandaşların merak ettiği soruları cevaplayan Çanakkale Kızılay Kan Merkezi Müdürü olan Muammer Eçier, yaz aylarında kan bağışında bulunmanın bir zararı olmadığını belirtti.
 
Çanakkale Kızılay Kan Merkezi Müdürü olan Muammer Eçier, yaz aylarında kan bağışında bulunmanın herhangi bir zararı olmadığının altını çizerek, “Yaz aylarında kan bağışlarında bulunmak tehlikeli değil. Çünkü bizim kan alma ortamlarımız belli bir seviyede ısı açısından tutmaya çalışıyoruz. Gerek merkezimizde gerek otobüsümüzde gerek tırımızda belli sıcaklıkları sağlamaya çalışıyoruz. Onun için tehlikeli değil, bir de çalışma saatlerimizi herkesin daha rahat edeceği saatlere çekiyoruz mesela akşamı geceye çekiyoruz görüyorsunuz. Onun için bir zararlı olma diye bir şey söz konusu değil. Yaz aylarında, çok sıcaklarda, çok soğuklarda tabii ki kan bağışları diğer zamanlara göre düşüyor. Bu bir gerçek. Biz de bu etki eden faktörleri en aza indirmeye çalışıyoruz. İşte esnek çalışma saatlerini donörlerimiz daha rahat etsin diye akşama çekmeye çalışıyoruz. Gece çalışıyoruz. Çoğu çalışmamız yazın gece mesela. Yazın zorluğunu çekiyoruz açıkçası. Kan bağış sayısı düşüyor. Dediğim gibi bunu da normale çevirmek için diğer bazı şeylerden yararlanmaya çalışıyoruz. Duyurularımızı daha güzel yapmaya çalışıyoruz, gece çalışmaya çalışıyoruz, bunları yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“AYDA 2 BİN CİVARI KAN ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”
“Geçen hafta boyunca bildiğiniz gibi iskeledeydik, kordon boyundaydık. Ondan sonra Gelibolu, bugün Eceabat’tayız. Yarın öbür gün Küçükkuyu’dayız. Tatil beldesi, yine orada da gece çalışacağız. Küçükkuyu’da da orada küçük bir yer ama malum yaz, nüfusunun 3-5 katı misafirleri var. Biz de onlara ulaşmaya çalışacağız” diyen Eçier, “Ayda 2 bin civarı kan almaya çalışıyoruz. 2 binin çok altına düşmemeye çalışıyoruz. Çünkü belli bir sayıda gitmek lazım. Her gün ihtiyaç olan şey belli yani. Hastaları veya ihtiyacı olanları kansız bırakmamak adına biz de çalışmalarımızı ona göre yoğunlaştırıyoruz. Şimdi mesela 116 Jandarma Er Eğitim Alayımız var. Onlarla çok uyumlu çalışıyoruz, bize çok destek oluyorlar. Hemen hemen ayda bir, iki ayda bir acemi erlerimiz geliyor acemi eğitimlerini yapıyorlar burada. Onların da mutlaka ziyaret ederek gönüllülerden ve uygun olanlardan kan almaya çalışıyoruz. Çanakkale olarak böyle bir şansımız var. Alay komutanımız da sağ olsun bizi bu konuda son derece destekliyor. Zor zamanlarda da bize ilaç gibi geliyor yani öyle diyeyim. Onlara buradan bir teşekkür edelim. Haftaya yaklaşık on gün süreyle mesela hem onlarda çalışacağız. Ezine dahil olmak üzere bu Jandarma Er Eğitim Alayımızın bir parçası da bir taburu da Ezine’de. Onlara da gidiyoruz. Haftaya öyle bir programımız var. Artı tırlarımız geliyor. Yine Çanakkale’de iki gün çalışacağız” dedi.
 
“İLAÇLAR KAN VERMEMİZE ENGEL DEĞİL”
Diğer ilçelerimizi de aynı zamanda tırla ziyaret edeceğiz, bir program yaptık. 10 gün baya bir yoğun geçireceğiz. Böyle böyle arttırmaya çalışıyoruz biz de her şeyden önce haberdar olmak yani donörün haberdar olması lazım. Bunun için zaten mesaj çekiyoruz, daimî donörlerimize ayrıca bu şekilde gazeteden de duyurulursa, hiç kan vermemiş kişileri de bu işten haberdar etmiş oluruz. 18 ila 65 yaş arasında olması, kimliğinin yanında olması ve aç olmamak kaydıyla formumuzu samimi ve doğru biçimde dolduran bireyleri değerlendiriyoruz. İlaçlar bilinenin aksine çok fazla bizim kan vermemize engel değil bazı ilaçlar var çok önemli fakat genel olarak çoğu ilacın kan vermeye menfi bir etkisi yok, engel değil yani tabii ki ağır ve kronik bazı hastalıklar vermeye engel ama çoğu hastalık da engel değil mesela bir tansiyon, hipertansiyon, diyabet yani şeker hastalığı kan veremeyeceğini zannediyor halbuki verebilir. İnsülin kullanmamak şartıyla tedavisinde iğne kullanmamak şartıyla şeker hastalığında kullanılan ilaçlar kan vermeye engel değil. Şeker hastalığı da engel değil ki çok dengesiz bir şeker hastalığı değilse tabi tansiyon hastalığında da kontrol altındaysa hiçbir sıkıntı olmaksızın kan verebilir. Kan vermeye engel durumlardan en önemlileri şüpheli cinsel ilişkiler, uyuşturucu kullanımı gibi şeyler başta olmak üzere bazı önemli hastalıklar ameliyat geçirmek, cerrahi girişim geçirmek bir yıl süreyle kan vermeye engel durumlar. Endoskopi, kolonoskopi gibi durumlarda bir yıl süreyle engel durumdur. Bunları karşılıklı görüşüp, konuşup engel bir durum var mı varsa bu durum ne kadar geçerli mesela kan değerini de ölçüyoruz o da önemli, kadınlar da özellikle kan değeri düşüklüğüne sık rastlıyoruz. Tabii ki kan değeri düşüklüğü olanlardan almıyoruz. Bizim belli bir sınırlarımız var, o sınırlar içindeyse onu hemen ölçerek anlayabiliyoruz yani tansiyonunu ölçüyoruz. Küçük bir check-up gibi oluyor. Ayrıca 50 kilo sınırımız var, bütün bunları değerlendirdikten sonra beraber karar veriyoruz. Kalp hastalığı geçirmiş, stend takılmış, bypass olmuş gibi hastalarımız kan veremez diye sisteme işliyoruz. Onlardan kan alamıyoruz” bilgisini paylaştı.
 
Müdür Eçier, ilçe bölgelerde de kan bağışlarını toplamak için otobüs ve tırlarının gezeceği bir program oluşturduklarını söyleyerek listeyi şu şekilde aktardı; 23 Temmuz Ezine’de, 24-25 Temmuz Çanakkale’de, 26-27-28 Temmuz Biga’da, 29-30 Çan’da, 31 Temmuz olmak üzere saat 16.00-23.00 Yenice’de.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN