Çanakkale’de ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ etkinlikleri meydanda saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması ile başladı. Çelenk koyma töreni sonrasında ellerinde Türk bayrakları tutan ve 15 Temmuz tişörtleri giyen vatandaşlarla beraber il protokolü, Cumhuriyet Meydanı’ndan İskele ve Demokrasi Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Deniz taşıtlarının ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ selamlaması ile devam eden programda İskele Meydanı’nda kurulan platformda Mehteran+ Derneği gösterisi gerçekleşti. Etkinlik alanında ayrıca vatandaşlara yemek ikramında bulunuldu.
Saat 21.00’de başlayan gösteriler ilkokul öğrencileri tarafından Kurtuluş Savaşı ve 15 Temmuz gecesinde yaşananlar drama gösterisini sundular. Türkiye 2’ncisi Erva Kıran tarafından okunan şiir ise izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması da canlı olarak yayınlandı.  Kura-an’ı Kerim Tilaveti ve dua okunmasında program içerisinde gerçekleşti. Saatler 21.00’i gösterdiğinde ise program kum sanatı gösterimi ile devam etti. Gece boyunca tüm camilerde sela okundu.
 
“GÜN MİLLİ İRADEYE, HALKIN SEÇTİĞİ CUMHURBAŞKANINA SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR”
Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Vali Orhan Tavlı gerçekleştirdi. Tavlı, konuşmasında, “15 Temmuz 2016 günü FETÖ terör örgütü vatan hainlerine karşı iman ve vatan sevgisiyle dolu tertemiz yürekleriyle karşı koyarak meydanları dolduran, 15 Temmuz gecesi iskele Demokrasi Meydanı’na akın eden, bu meydanda günlerce demokrasi nöbetlerine katılarak dimdik ayakta duran, ‘gün milli iradeye, halkın seçtiği Cumhurbaşkanına sahip çıkma günüdür’ diyerek demokrasi nöbetlerinin yılmaz bekçisi olan çok saygı değer Çanakkaleliler, kahraman şehitlerimizin çok kıymetli, saygı değer yakınları, çok kıymetli ve saygı değer gazilerimiz hepinizi en derin saygı ve muhabbetle selamlıyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” ifadelerinde bulundu.
 
“ÇANAKKALE RUHUNUN DOĞDUĞU BU TOPRAKLARDAN SELAM OLSUN”
“Ölümüne vatan savunması için mücadele eden yüreği vatan, millet, bayrak sevgisiyle dolu kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diyen Tavlı, “15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ terör örgütü ve paralel yapılanması mensuplarınca yapılamak istenen darbe girişimine tüm vatandaşlarımız iradesine, demokrasisine, geleceğine sahip çıkmak için, aynı duyguyla, aynı heyecanla ve aynı kararlılıkla bir araya gelerek fırsat vermemiştir. Tek yürek, tek vücut olarak darbe teşebbüsüne karşı milli iradesine sahip çıkmış ve kendisini bu ülkenin ferdi, bir evladı olarak hisseden herkes bu darbe girişimine karşı yerine almıştır. Bu ülkeyi bölmek isteyen hain saldırılara karşı Çanakkale’de, Dumlupınar’da nasıl cevap verdiyse, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanını, gazi meclis de kabul eden ve demokrasimizi bugüne kadar yaşatan değerli mebuslarımızın demokrasi ve Cumhuriyet için şehit düşmüş, gazi olmuş tüm kahramanlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla ve hürmetle eğiliyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle bir kez daha aziz şehitlerimizi rahmetle minnetle yad ediyorum. Kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Emin olun söz veriyoruz ki aziz hatıralarınız sonsuza dek yaşayacak ve yaşatılacaktır. Cumhuriyetine ve demokrasiye sahip çıkan Türk milletinin saygı değer evlatlarına bir kez daha saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Bu kutlu yürüyüşte cenabı Allah’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve büyük Türk milletinin yar ve yardımcısı olsun diyorum. Çanakkale destanının yazıldığı Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklardan, Çanakkale’den bütün Türkiye’ye selam olsun diyorum” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN