Her sene temmuz ayının ikinci haftası gerçekleştirilen Mavi Kurdele Çocuk İstismarı ile Mücadele ve Farkındalık Haftası Ekinlikleri kapsamında Golf Aile Çay Bahçesi’nde stant çalışması yapıldı. Açılan stantlarda vatandaşlara farkındalık yaratmak ve toplumu bilgilendirmek amaçlı mavi kurdele dağıtıldı.
Geçtiğimiz sene Ağrı’da kaybolan ve 18 gün sonra ölü bulunan 4 yaşındaki Leyla bebeğin ardından UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan ve Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan tarafından Mavi Kurdele Kampanyası başlatılmıştı.
Çocuk istismarı, çocuk kayıp ve ölümleri gibi konulara tepki olarak başlatılan Mavi Kurdele kampanyası, çocuk istismarı ile mücadele ihtisas mahkemeleri kurulması, çocuk koruma eğitiminin milli eğitim müfredata eklenmesi, suçlu takip sistemi oluşturulması ve yargıda çocuğun üstün faydası ilkesinin daha etkili bir şekilde işlenmesi hususlarına değinerek dikkat çekiyor. Sosyal medyada da #CocuklarİcinMaviKurdeleTak etiketi ile beraber destek toplayan UCİM, kampanya kapsamında seslerinin daha çok duyulmasını amaçlıyor.
 
Çanakkale’de Golf Çay Bahçesi’nde düzenlenen stant çalışmasına Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Belediyesi Başkanvekili Egemen Ergun ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İsmet Güneşhan katıldı. Yapılan etkinlik ile ilgili basın açıklamasını Çanakkale UCİM Sorumlusu Şehpal Ovalı yaptı. Ovalı, kampanyaya Türkiye genelinde desteğin gitgide arttığını belirterek, “UCİM Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneğinin, ülkemizin en nemli sorunlarından biri olan çocuk istismarı ile mücadelede, farkındalık oluşturmak amacı ile başlattığı çocuklar için mavi kurdele kampanyasına Türkiye genelinde destek giderek büyüyor. Her yıl temmuz ayının ikinci haftasında tekrarlanan Mavi Kurdele kampanyası, UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan’ın ve Genel Başkan Yardımcımız Yücel Ceylan’ın geçtiğimiz yıl Ağrı’da kaybettiğimiz çocuğumuz Leyla’nın ailesini taziye ziyareti sonrasında çocuk ölümlerine, kayıplarına ve istismarına dikkat çekmek üzere başlattığı, bir talep ve farkındalık niteliği taşıyan önemli bir çağrıdır.  Bu kampanya ile Çocuk istismarı ile mücadelede, ihtisas mahkemelerinin kurulması, suçlu takip sisteminin oluşturulması, istismarcıların tutuklu yargılanması, çocuk koruma eğitiminin Milli Eğitim Müfredatına eklenmesi, yargının üstün çocuğun faydası ilkesinin etkili bir şekilde işlenmesi hususuna dikkat çekilmektedir” ifadelerini kullandı.
 
“ÇOCUKLAR İÇİN MÜCADELEMİZ HİÇ BİTMEYECEK”
Konuşmasının devamında gerçekleştirilen etkinlik hakkında da bilgi veren  Çanakkale UCİM Sorumlusu Şehpal Ovalı “İzmir’in Menderes İlçesinde 6 çocuğun okul müdürleri tarafından  istismar edilmesi ile verdiği hukuk savaşı ile Türkiye’nin öğretmeni haline gelen Saadet Öğretmen, ülkenin genelinde var olan  çocuk ölümleri,  ihmal ve istismar olaylarına kayıtsız kalınamayacağını ve artık bunun bir vatan savunması  olduğunu belirterek, Yücel Ceylan ile birlikte, UCİM çatısı altında  binlerce insanı bir araya topladı.  Bugün de binlerce insan İstismara hayır diyerek, çocuklar için verilen bu mücadeleye destek vermektedir.  Mavi Kurdele kampanyası da bu mücadelenin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Türkiye Genelinde temsilcilikleri olan UCİM, eş zamanlı olarak tüm illerdeki gönüllüleri ile birlikte, ‘Çocuklar için Mavi Kurdele tak’ çağrısını yaptıkları etiketlerle ses getirmektedir.  Mavi kurdele kampanyası ile tüm Türkiye’de çocuklar için mücadele mesajı yaymayı amaçlıyoruz.  Çocuk istismarına karşı farkındalığın artması ve istismar ile mücadelenin hız kazanması için Mavi Kurdele Farkındalık Haftası’nda kampanyamıza toplumun her kesiminden desteklerini bekliyoruz.  Sosyal Medya üzerinden de destek olabileceğiniz kampanyamıza, sol bileğinize taktığınız mavi kurdele ile çektiğiniz fotoğrafınızı ‘Çocuklar için Mavi kurdele tak’ etiketi ile paylaşarak, sesimizin daha çok yaymasını sağlayabilirsiniz.  Bugün gökyüzüne bırakacağımız mavi balonlar, ihmal ve istismardan kaybettiğimiz, sadece basına yansıyanlarını bildiğimiz çocuklarımız, Mertcan, Leyla, Özge, Ceylin, Ceylan, Alperen, Sedanu, Gizem, Eylül, Uğur ve diğerleri için. Aynı zamanda bu balonlar umudumuzu, mücadelemizi temsil etmektedir.  Çocuklar için mücadelemiz hiç bitmeyecek ve UCİM hep yanlarında olacak” şeklinde konuştu.
“HER ZAMAN DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”
Basın açıklamasına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av Muharrem Erkek de açıklamasında, UCİM’e her zaman destek verdilerini söyleyerek, “Çocuklarını koruyamayan bir toplum, her alanda geri kalmış demektir. Dolayısı ile biz, çocuklarımızı korumak zorundayız. Bu ülkenin çocuklarının geleceği için UCİM Derneği Saadet öğretmen önderliğinde yaklaşık iki yıl önce kuruldu.  İki yılda önemli çalışmalar yaptılar. Biz de Saadet Öğretmen olsun, onun yardımcı Yücel Bey ile de sık sık Ankara’da da görüşüyoruz ve her türlü desteğimizi veriyoruz. Bugün de Belediye Başkan Vekilimizle, İl Başkanımıza ve Meclis üyelerimiz ile buradayız.  Mavi kurdeleyi da sol bileğimize taktık ki biliyorsunuz bunu UCİM her temmuz ayının ikinci haftasında bu etkinliği yapıyor.  Çocuk istismarları, çocuklara yönelik taciz iddiaları özellikle son dönemlerde çok arttı.  Bu tabi ki üzüntü verici. Bir de adliyeye yansıyanlar var, yansımayan var. Bu konuda eğitim öğretim müfredatının mutlaka çocukların korunması konusunda, ailelerin eğitimi ile ilgili bazı çalışmalar yapması gerekiyor.  En başta anne baba ve hepimizin bilinçlenmesi gerekiyor.  Çocukların hakları olduğu birer birey oluklarını unutmayacağız” dedi.
 
“HUKUK DEVLETİ TEMELİNDEN SARSILDI”
Mecliste görüşülen yeni yargı reformuna da değinen ve reformun tamamlanmadan meclisin tatile girebileceğini de hatırlatan Av. Muharrem Erkek, vatandaşların beklenti içerisinde olduğunu bunun için Meclisin tatile girmemesi gerektiğinin altını çizerek, yeni yargı reformunda özellikle çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismar yaptırımlarının ağır olması gerektiğini söyledi. Erkek “Yeni yargı reformunda çocuklara yönelik yapılan istismarlar konusunda yapılacak her türlü çalışmalarda desteğe hazırız, katkılarımızı da veriyoruz. Yargı reformu ertelenmemeli mesela, meclis bu yargı reform paketini görüşmeden tatile girmemeli. Ama her halde maalesef ekime kadar ertelenecek gibi duruyor. Biz de ertelenmemesini istiyoruz.  Gerçek anlamda bir reform olmasa da sözler verildi bazı kesimlere, mahkum aileleri beklenti içerisinde haklı olarak, cezaevleri doldu taştı, yaşanan çok mağduriyet var şu anda Türkiye’de. Akademisyenler, Gazeteciler ve birçok masum insan ceza evinde KHK ile ihraç edilip Mahkemede aklandığı halde görevi iade edilmeyen binlerce kişi var.  Bunu bir şekilde çözerek hukuk devleti olmamız lazım.  Maalesef hukuk devleti temelinden sarsıldı son dönemlerde. Özellikle çocuk tacizleri ve istismarlarına yönelik yeni yaptırımlar ağır olmalı” diye belirtti.
 
“ÇOCUKLARINI KORUMAYAN BİR ÜLKE NASIL GELECEK ELDE EDECEK”
Belediye başkan vekili Egemen Ergun da bu konu hakkındaki görüşlerini, “Arkadaşlarımızın bu çağrısına destek vermek istedik biz de belediye olarak. Genel başkan yardımcımız, bizimle beraber il başkanımız, belediye meclis üyelerimiz de bizimle beraber. Çocuklarını koruyamayan bir ülke nasıl gelecek elde edecek sorusu var. Şu andaki mevcut hükümetin çocuk istismarı ile ilgili çok böyle çözüme kavuşturucu çalışmalar yaptığını düşünmüyorum açıkçası. Türkiye’de şu anda cezai olarak uygulanan yasaların çok caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Bununa ilgili siyasi partilerin bir araya gelip daha sert önlemler alması taraftarıyım. Çocuk istismarı ile sadece cinsel istismarın anlaşılmamasından düşünüyorum. Çünkü çocuklarımıza konuşma dilimizi, ses tonumuzu bile iyi ayarlamamız gerekiyor. Buradan bile ebeveynlerin bile farkında olmadan çocuk istismarına sebebiyet verebileceğini, çocukların kalbinin kırılmasının bile onların bir istismar nedeni olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunun için de UCİM ve benzeri derneklerin, toplulukların sosyal hizmetlerle beraber ebeveynleri eğitici önlemler toplantılar yapması güzel şeyler. Biz de destek olmaya çalıştık. Umarım bu coğrafyada yaşadığımız artan çocuk istismarını minimum seviyeye hep beraber indiririz diye düşünüyorum” diyerek bildirdi.
Yapılan açıklamaların ardından umutlarını temsil eden mavi balonlar, katılımcılarla birlikte havaya bırakıldı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN