Bu sene üçüncü yıldönümü olan Milli Birlik Günü, yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de şehitlerini anmak ve milletin bağımsızlık direnişini hatırlatmak amacıyla anma programları düzenlenecek.
 
Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullah Gülen’in önderliğinde olan FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü)’ye bağlı olan bir grup tarafından ülkelerde okul, meslek kuruluşu, STK, kültür merkezleri gibi kurumlara stratejik düzeyde yaklaşarak ülkeyi ele geçirmek amacıyla bir darbe girişimi düzenlenmişti. FETÖ’nün TSK içindeki mensupları öncülüğünde başlatılan bu askeri darbe girişimi, 240 kişinin hayatını kaybetmesine ve 1491 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Darbe girişimi, milletin korkusuzca direnmesi sonucu başarısızlığa uğratılmıştı.
 
2016 yılında gerçekleşen darbe girişimi bu sene üçüncü yıldönümüne girecek. Darbe girişiminden hemen ardından Milli Birlik Günü ilan edilen bu gün, tüm yurt genelinde üç yıldır olduğu gibi bu yıl da belirli etkinlikler kapsamında anma etkinlikleri düzenlenecek.
 
15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlik programında ise şunlar yer alıyor; Tarihi Yarımadadaki yapılacak etkinlikler 15 Temmuz Pazartesi günü Şehitler Abidesi’nde saat 11.30’da anma programı ila başlayacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı, Kur-an’ı Kerim Tilaveti ve Dua yapılması, sembolik şehitliklere karanfil bırakılmasının arından Şehitler Camii’nde Kur-an’ı Kerim Tilaveti, Mevlid-i Şerif Programı, dua okunması ve yemek ikramı saat 12.15’de gerçekleşecek.
 
İskele ve Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşecek olan etkinlikler ise, saat 20.00’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Yürüyüşü ile başlayacak. 20.30’da, Deniz Taşıtlarının 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Selamlaması, 21.00’da Çanakkale Mehteran Derneği Gösterisi, 21.25’te Saygı Duruşu-İstiklal Marşı, 21.30’da Kur-an’ı Kerim Tilaveti ve Dua Okunması, 21.40’da Vali Orhan Tavlı’nın Konuşmaları, 21.50’de Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi Oratoryosu ve Türkiye 2’ncisi Erva Kıran tarafından okunacak şiir gösterisi, 22.30’da Gazi Ortaokulu öğrencileri mehteran gösterisi, 22.40’da 15 Temmuz Belgeseli gösterimi, 22.50’de Kum Sanatı gösterimi saat 22.50’de, 23.15’te
Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından okunacak mektup ‘Şehidime Mektup Var’ , 23.25’te Cumhurbaşkanı Canlı Yayın Programı ve 00.35’te ise Çanakkale Türk Tasavvuf Musiki Korosu İlahi ve Kaside Programı gerçekleşecek.
Ayrıca il genelindeki tüm camilerde 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece yarısı saat 00.13’te sela okunacak.
 
Dilvin ALTIKARDEŞ