Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, Troia Festivali’nin isminin devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgularken, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise festivalin devam etmesinin esnafa faydalı olacağını ama festivalin 10 yıl önce olduğu gibi yapılırsa daha yararlı olacağını belirtti.
 
TÜRSAB Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, Troia Festivali’nin bu sene yapılamaması ile ilgili verdiği görüşte, “Şehirde yıllardır süregelen en önemli sanatsal ve kültürel faaliyettir. Bu faaliyetin bu sene durması, açıkçası biz TÜRSAB üyesi acentalarımızın tamamını üzmüştür. Tabii bu konuda belediyenin aldığı karara saygı duymak gerekir. Çünkü bu konu ile ilgili tasarruf tedbirlerinden dolayı böyle bir karar aldık deniyor ki Türkiye’de tasarruf dönemine geçmemiz gereken her kurumun, her bireyin tasarruf etmesi gereken bir süreçteyiz. Ama en azından belki bütün olarak bütçe biraz etkinliklerin detaylanması konusunda revize edilebilir. 20 tane etkinlik varsa bu bünyede etkinlik sayısı 5’e düşürülür ama yine ismi var olur” şeklinde konuştu. 
 
“İSMİ KAYBETMEK ÇOK BÜYÜK ZARAR VERİR”
“Troia Festivali’nin isminin varlığı bile Çanakkale için çok büyük bir referanstır. Böyle bir referans kaynağını kaybetmemiz açıkçası bize eksi puan yazar” diyen Çelik, “Çünkü yıllardır çok eski turizmcilerin çok büyük özverilerle, çok büyük emeklerle başlattığı ve bugünlere kadar gelen çok önemli bir faaliyet ve etkinliktir. İçerisinde hem turizmi barındırıyor, hem sanatı barındırıyor, hem kültürü barındırıyor, hem sporu barındırıyor. Yani Çanakkale’nin aslında yurtiçindeki vitrinlerinden bir tanesi. Dolayısıyla siz vitrine eğer kepenkleri çekerseniz, içerideki satışımızla tanıtımımızla ilgili bir sekteye uğramış oluruz. Ben mutlaka saygı duyulmasını düşünüyorum ama yönetimden bu konu ile ilgili acaba bir kez daha artısı ve eksisi ile değerlendirilip ne yapabiliriz sorusuna cevap aramalarını beklerim. Çünkü ben biliyorum şehre Troia Festivali için gelen yüzlerce insan var ve şehir esnafı bu konuda gerçekten çok ciddi bir nema elde ediyor. Sadece turizmci bu işten nema sağlıyor dersek yanlış olur. Bir de biz artık sanata ve kültüre daha çok önem vermemiz gereken bir süreçte bir eksiğimiz olursa çok doğru olmayacağını şahsen düşünüyorum. Biz TÜRSAB olarak konunun bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini, belki bir çözüm bulunabileceğini ve çok kıymetli olan bu festivalin, Çanakkale’nin ismini tüm Türkiye’ye duyuran bu kıymetli etkinliğin bir kez daha Çanakkale şehrinin adını duyuracak şekilde yapılmasını temenni ederim. İsmi kaybetmek çok büyük zarar verir. Yine heyecanla, istek ve arzuyla süregelmesini, var olmasını ve gelecekte de devam etmesini arzu ederiz” dedi.
 
“TARIMINDAN TURİZMİNE KENDİNİ TANITTIĞI YERLER OLUŞTURARAK YAPILMASI TEMENNİMİZ”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise, Troia Festivali’nin iptali ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Kaya, “Festivalin yapılması taraftarıyız ama festival gibi yapılması taraftarıyız. Bundan 10-15 yıl önce Halk Bahçesi’nde festival olurdu ve orada kenti ilgilendiren bütün dallar orada olurdu. Herkesin istediğini görebileceği bir festival olurdu. Bu yıllar içerisinde değişti. Kentin alanlarına dağıtıldı. Düşündüğümüzün dışına taştı. Kent için, kentin esnafı için yapılsa tabi ki bir hareketlilik sağlayacaktır. Belli kesimdeki insanların belli şekilde bu hareketten fayda sağlayacaktır. Bu yüzden yapılması taraftarıyız ama altını çizerek vurguluyorum yapılacaksa bundan önceki yapıldığı gibi, her sektörden kişilerin mallarının, ürünlerinin tanıtıldığı, kentin tanıtıldığı, tarımından turizmine kendini tanıttığı yerler oluşturarak yapılması en büyük temennimiz” diye konuştu.
 
“AYNI KONSEPTTE DEVAM ETTİRİLMESİ ÇOK DAHA KIYMETLİ”
“Dünümüzü unutursak yarın yaşayanlar da bugünü unutur diye düşünüyorum” diyen Kaya, şunları söyledi: “Onun için dünümüzü unutmadan bazı geleneklerin devam ettirilmesi. Aynı şartlarda, aynı konseptte devam ettirilmesi bizim için çok daha kıymetli ve önemli olduğunu düşünüyorum.”
 
Dilvin ALTIKARDEŞ