Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın kendisini ziyareti sırasında yaptığı açıklama ile bu paylaşımını açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın 23 Haziran seçimlerinin arından Saadet Partisi’ni ziyaret etti.  Aynı zamanda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan başkanlar, görüşlerini dile getirdi.  Saadet Partisi İl Başkanı Süleyman Saçıkara’nın kendi sosyal medya profilinden ‘ülkede boşa maaş verilenler; muhtarlar, zabıtalar, imamlar, milletvekilleri, cumhurbaşkanı danışmanları’ paylaşımının kendisine sorulması üzerine açıklamada bulundu. Saçıkara, “Şuanda bu saymış olduğumuz mesleklerde çalışan arkadaşların hiçbir hükmü yok. Bir kişi ne derse o oluyor. 600 tane milletvekili şimdi ne yapıyor? Ben size soruyorum.  Muhtarlar ne yapıyor? Hiçbir şey yapmıyorlar, sadece saraya gidiyorlar. Saray emrediyor bazılarına, onların emirlerini yapıyorlar. Başka yaptıkları bir şey yok. Danışmanlar var ama ekonomi, eğitim, dış politika, iç politika tarım politikası kötüye gidiyor. Biz harman zamanı ekinlerin biçilme zamanı hala bir şeyleri ithal etme peşindeyiz. O zaman danışmanlara para vermenin ne anlamı var? Danışman ne demek, başkanının önünü açan insan demek” şeklinde yorumunu açıkladı.
 
“DÜNYANIN GELİŞMİŞ ÜLKELERE BAKIN HEPSİNDE PARLAMENTER SİSTEM VARDIR”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ise konuyla ilgili olarak, “Türkiye'nin yönetim yapısını değişmesinden kaynaklanıyor. Tek adam rejimi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen sistem muhtarları işlevsiz hale getiriyor. Parlamento tamamen işlevsiz hale getirildi. Tüm yetkiler bir kişide toplandı. O kişi ne karar alıyorsa o kararı uygulanıyor. Onun sonucunda zaten Türkiye bu hale geldi. Onlar da bunun yanlış olduğunun farkına vardılar. Bizim temennimiz, bu sağduyu sahibi olan herkesle birlikte bu ülke tekrar parlamenter demokratik sisteme bir an önce dönmesi. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi tüm yetkilerin parlamentoda toplanması. Bizim arzumuz demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığı ilkesi, yürütmenin, yasamanın, yargının tamamen birbirinden bağımsız ayrı bir şekilde ama belli ilkeler çerçevesinde birbirlerini kontrol ederek birbirlerini denetleyerek bir sisteme kavuşması. O sisteme kavuşulduğu zaman muhtarlar da etkin olacaklardır, diğer birimler de daha etkin olacaklardır. O zaman hepimizin istediği arzuladığı yönetim şekli ortaya çıkmış olacaktır ki dünyanın gelişmiş ülkelere bakın hepsinde parlamenter sistem vardır. Ancak birkaç tanesinde başkanlık sistemi vardır. O başkanlık sisteminde de örnek Amerika'da olsun demokrasi çok güçlü. Yargı çok güçlü, kuvvetler ayrılığı ilkesi hassas bir şekilde korunuyor. Adalet en üst düzeyde” şeklinde konuştu.
 
İsmail ŞEN