Troia Festivali’nin iptal edilmesinin kendisine sorulması üzerine değerlendirmelerde bulunan İsmet Güneşhan, festivalin ertelenmesinden ziyade buna sebep olan ekonomik krizin konuşulması gerektiğini öne sürdü.
 
Saadet Partisi İl Başkanlığında gerçekleşen ziyarette, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan’ı Saadet Partisi İl Başkanı Süleyman Saçıkara karşıladı. Ziyarette, açıklamada bulunan CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak 23 Haziran yenilenmiş İstanbul seçimlerinden sonra Türkiye’de demokrasinin gelişmesi, yerleşmesi ve parlamenter sisteme dönülmesi ile ilgili çalışmalarda bulunan, bizler gibi düşünen siyasi partilerimizi ziyaretimize devam ediyoruz. Daha önceden İYİ Parti ve HDP’yi ziyaret ettik. Bugün de Saadet Partisi’ni ziyaret ediyoruz” diyerek sözlerine başladı.
 
“HEPİMİZİN ORTAK BİR HEDEFİ VARDI”
“Saadet Partisi, 31 Mart seçimlerinden sonra özellikle İstanbul’daki seçim sonuçlarının son derece yasal olduğu, hiçbir şekilde problem olmadığı konusunda bizler gibi düşünen, halkın iradesine saygı gösterilmesini düşünen isteyen bir siyasi partimiz” diyen Güneşhan, “23 Haziran’da yapılan seçimlerde yine aynı anlayışla seçimlere girdiler kendi adayları ile birlikte. Son derece demokratik bir seçim süreci yaşadık. Hepimizin ortak bir hedefi vardı. O da şuydu; 31 Mart seçimlerinde gasp edilen halkın iradesinin tekrar sandıkta en iyi şekilde yansıması yönünde çalışmalar yapılmaktaydı. Bu yüzden ben sayın genel başkanları temel Karamanoğulları olmak üzere tüm üst düzey yöneticilerine il başkanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Güneşhan, “23 Haziran seçimleri İstanbul seçimlerinin ötesinde Türkiye seçimleri gibi oldu. Demokrasi mücadelesi şeklinde oldu. Burada da halkımız, 16 milyon İstanbullu kendilerine yapılan haksızlıkları sandıkta vererek açık ara tekrar 31 Mart’ta seçimleri kazanan Ekrem İmamoğlu’nu seçmiştir. Ben bu demokrasi mücadelesinde sunmuş oldukları katkılarından dolayı Saadet Partisi’ne il başkanlığı nezdinde tüm Saadet Partili arkadaşlarımıza, seçmenlerimize de teşekkür ediyorum. Bizi misafir ettiği için ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ŞUANDA ÇÖKÜYORUZ VE ÇÖKTÜKTEN SONRA DA SIÇRAMAYA GEÇECEĞİZ”
Ardından sözü alan Saadet Partisi Çanakkale İl Başkanı Süleyman Saçıkara, “Sayın il başkanımızın bizi ziyaretinden dolayı biz çok memnun olduk. Çanakkale’mizde ve Türkiye genelinde biz her zaman haklının yanındayız. Benim oğlum da, babam da haklıysa yanındayız haksızsa karşısındayız. Haksızlığın her zaman karşısındayız. Bu demokrasi savaşı diyelim bu bir savaştı, onun için her zaman haklının yanında olduğumuzu burada da gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. İnşallah bu ülkeyi hep beraber kurtaracağız. Bugünkü ziyareti çok önemsiyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum. Biz her zaman kendileri ile görüşüyoruz ve çalışıyoruz. Müslüman âlemi hiçbir zaman için çökmeden kalkmayı öğrenmemiştir. Burada çok önemli bir nüans var. Şuanda çöküyoruz ve çöktükten sonra da sıçramaya geçeceğiz. Biz buna inanıyoruz ve iman ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
“EKONOMİK KRİZİ KONUŞMAMIZ LAZIM”
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan il başkanları, Troia Festivali’nin iptali ile ilgili sorulan soruya cevap verdi. CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Troia Festivali Türkiye’nin en eski festivallerinden biri. 15 Temmuz’da da darbe girişiminde de yapılmamıştı. O dönemde de Türkiye ciddi bir krizden geçmişti, şimdi de çok ciddi bir ekonomik krizden geçiyor. Bugün Türkiye maalesef ekonomik olarak iflas etmiş durumda. İşsizlik had safhada... İnsanlar iş bulamadıkları için intihar ediyorlar, kendilerini yakıyorlar. Atanamayan binlerce öğretmenimiz var. Çanakkale’de bu krizden en yüksek düzeyde payını alan kentlerden bir tanesi. Çanakkale Belediyesi Troia Festivali’ni yaptığı zaman en iyi şekilde yapıyor ama inşaat sektöründeki ekonomik kriz Çanakkale’yi ve belediyeyi de çok etkiledi. Belediyenin gelirlerinde çok ciddi düşüşler oldu. Şuanda çok acil yapılması gereken işleri yapıyorlar. Dolayısıyla Çanakkale Belediyesi de geçmiş dönemde olduğu gibi festivale ara vermeyi uygun gördü. Bu mecliste de konuşuldu, biz kendi içimizde de konuştuk. Asıl sorgulanması gereken festivalin ertelenmesine neden olan ekonomik krizdir. Ekonomik krizi konuşmamız lazım. Türkiye neden bu hale geldi, niçin bugün ekonomik kriz yaşıyor? Bugün dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Çok bereketli topraklarımız var ama maalesef her şeyi dışarıdan ithal eder hale geldik. Festivalin ertelenmesini gerektiren konuların değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
“GÜNDEME OTURTTURABİLME ANLAMINDA YAPMAMAK DAHA DOĞRU OLAN BİR ŞEYDİ”
Bir başka basın mensubunun, ekonomik yetersizliklerden ötürü Troia Festivali’nin yapılamayacağı nedeniyle, daha düşük bütçe ve sponsorluklarla yapılabilme ihtimalini sorması üzerine ise Güneşhan, “Bence göstermelik yapmaktansa, Türkiye’nin yaşadığı gerçeği daha gündeme oturtturabilme anlamında yapmamak daha doğru olan bir şeydi. Yapılabilirdi, üç tane panelist getirilirdi, söyleşi yapılırdı. Küçük konser verilebilirdi ama Çanakkale’nin o geçmişine çok uygun olmazdı. Bence dediğim gibi Türkiye hani noktaya geldi bunun değerlendirmesini yapmamız lazım. Şunu da söyleyeyim daha da kötüye gidiyoruz. Bu iktidarın da bu ekonomik sorunların üstesinden gelebileceğini de inanmıyorum. Kimse de inanmıyor. Bunun da en somut örneğini de 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinde ortaya koydu. Sadece ekonomiyi kötü yönetmiyorlar. Hukukun üstünlüğü, hak ve özgürlükleri, sağlık, eğitim gibi birçok alanda Türkiye şuanda iflas etme noktasına gelmiştir. Yoksa yapılmaz diye bir şey yok. Çanakkale Belediyesi’nin sosyal ve kültürel programları devam ediyor. Şuanda Korolar Festivali devam ediyor. Aylık yapılması gereken etkinlikler devam ediyor ama sadece festivalle ilgili durum bu” dedi.
 
“PARTİ OLARAK TROİA FESTİVALİ’NİN BİRKAÇ SENE DAHA YAPILAMAYACAĞINI GÖRÜYORUZ”
Süleyman Saçıkara ise konuyla ilgili olarak düşüncelerini dile getirdi. 4 sene önce Troia Festivali ile ilgili açıklama yaptıklarını vurgulayan Saçıkara, “İleride bir gün ekmek alacak paramız olmayacak diye basına bir açıklama yapmıştık. Niye böyle söyledik; Çanakkale’mizde son 17 senede 12 tane fabrika satılıp, kapatıldı. Şuanda Çanakkale’yi konuşuyorum. Şimdi bize bu krizde kim yardımcı olacak? Fabrikalar ufak tefek tıkırdayacaktı ki biz krizden çıkıp Troia Festivali’ni yapacaktık. Şimdi gittik AVM yaptık. AVM’lerden ne kadar para geliyor bize? Sünger gibi sömürüyorlar, yurtdışına paramız kaçıyor.  Elimizde para kalmıyor. Ekonomik sorunu bunlar çözemezler. Ekmek var, un, su var ama maya yok. Burada fabrikalarımız çalışmış olsaydı biz bu krizi çok çabuk atlatırdık. Bu Troia Festivali’ni de istediğimiz gibi yapardık. Ama bu krizin derinleşerek gittiğini görüyoruz ve ileride çok büyük facialar geleceğiniz de görüyoruz. İnşallah biz yanılırız. İnşallah Troia Festivali’nin bir sonraki sene yapılması temenni ediyoruz. Ama Saadet Partisi olarak Troia Festivali’nin birkaç sene daha yapılamayacağını görüyoruz. İnsanlar modern köleleştiriliyor. Asgari ücrete insanları mahkûm ediyorlar. 8-9 saat çalıştırırken şimdi 10-12 saat çalıştırma yoluna doğru gidiyorlar” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN