Psikiyatri hastalarının kendilerini rahat, huzurlu ve mutlu hissetmeleri, panik ve kaygı bozukluğu yaşamadan hizmet almalarını sağlamak amacıyla yapılan bu değişimden hastaların memnun kaldığı söylendi.
 
Resim ve müziğin iyileştirici etkisini göz ardı etmeyerek, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin psikiyatri kliniği ferah bir ortama kavuştu. Kliniğin duvarları hastanenin merkezine bağlı olarak tedavisini sürdüren bir hasta tarafından boyanarak, huzur dolu haline kavuştu. Ayrıca klasik ve rahatlatıcı müzik yayının yapılması ile birlikte klinik koridorlarında samimi bir ortam oluştu.
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin Başhekimi Dr. Ufuk Tali, “Ruhsal bozuklukların tedavisinde resim ve müzik gibi sanatsal faaliyetlerin tedavi etkisi herkes tarafından biliniyor, kanıtlanmış. Psikiyatri hastalarımızın da kendilerini rahat ve mutlu hissetmeleri için, kaygı bozukluğu sağlamadan hizmet almaları amacıyla poliklinik katındaki duvarların yağlı boya ile süslenmesine izin verdik. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı bir hastamız boyamasını gerçekleştirdi. Aynı zamanda müzik yayını da yapılmaya başlandı. Resim ve müziğin iyileştirici etkisini göz ardı etmeden hastanemize uyarladık. Aldığımız geri dönüşler ise çok güzel. Bu tarz çalışmaların önünü açacağız ve her türlü desteği de vereceğiz hastalarımıza” şeklinde konuştu.    
 
Bu tarz tedavi yöntemlerinin Osmanlı döneminde ruhsal hastalıkların tedavisinde en fazla kullanılan yöntemlerdi olduğu yetkililer tarafından belirtildi. Bunun yanında sadece ruhsal değil felçlerde, kas hastalıklarında, Parkinson hastalığında, nörolojik ve psikolojik baş ağrıları ve vücut ağrılarında, şeker hastalığında, kalp-damar hastalıklarında, alerjik hastalıklarda, astım benzeri solunum sistemi hastalıklarında, psikosomatik hastalıklarda, motivasyonu, kendini iyi hissetme duygusunu, yaşama gücünü artırmada, bedeni ve beyni rahatlatmakta etkili olduğu bilgisi paylaşıldı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN