Her sene vatandaşların ilgiyle takip ettiği ve çeşitli ülkelerin korolarını ağırlayan Çanakkale Belediyesi’nin sponsorluğunda düzenlenen Korolar Festivali, 5’nci kez konuklarını ağılıyor. 11 ülkeden 44 koronun katıldığı festivalin açılışı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da yer aldığı törende yapıldı.
Türkiye'nin ev sahipliğinde Bulgaristan, KKTC, Macaristan, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya Sırbistan, Ukrayna ve Yunanistan gibi birçok ülkenin katıldığı festival, müzik seveler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Uluslararası Koro Festivali'nin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Daha dün gibi hatırlıyorum 2011’de Cumhuriyet Meydanında korolarla beraber İstiklal Marşını söylemiştik.  Daha sonra hoca beni koro yönetmeye davet etti. Koruyu yönetirken bir anda detone oldular. Çünkü yönetmeyi bilmiyordum. Bu da benim için bir hatıra oldu. O günden bu yana her yıl gerçekleştirdiğimiz ve bu yıl beşincisini yaptığımız korolar festivalinin ilk yıl hedeflediğimiz yere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yani festivalimizi uluslararası boyuta getirdik.  Bu daha başlangıç ve bu başlangıca katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.  Burada, Barışın kentinde şu anda Barışı görüyorum.   Sanat, insanları bir arada barış içinde yaşaması için çok önemli bir unsur. Biz, eğer birbirimizi anlayabilirsek ve duyabilirsek elbette ki dünyada da Çanakkale’de olduğu gibi barış hakim olacaktır. Onun için böylesine eşsiz bir festivale öncülük eden başta Mete hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Dünyanın dört bir yanından konuklarımız gelen konuklarımız, sizlere de çok teşekkür ediyorum. Sizler bu etkinlik boyunca bize keyifli anlar yaşatacaksınız. Özellikle kordon konserlerini çok önemsiyorum. Yurt içinden ve yurt dışından gelen tüm misafirlerimize Barış’ın Kenti’ne hoş geldiniz diyorum.” Koro Şefi ve Akademisyen Mete Gökçe’nin Genel Sanat Yönetmeni olarak yer aldığı festivalde, dünya koro müziği alanında uzman, yabancı ve yerli jüri üyeleri, akademisyenler ve koro şefleri katılacak. Çeşitli kategorilerde seminer ve yarışmaların düzenleneceği festival, 6 Temmuz cumartesi günü gerçekleştirilecek ödül ve kapanış töreni ile son bulacak” ifadelerini kullandı.
Programın devamında festivale katılımları sebebiyle yerli ve yabancı koro şeflerine çiçek takdimi yapılmasının ardından, tüm korolar sahneye çıkıp performanslarını sergilediler. Katılım sağlayan korolar izleyicileri adeta mest ederken, herkese keyifli dakikalar yaşattı. Festival 6 Temmuz Cumartesi gününe kadar etkinliklerle kentin dört bir yanında sürecek.

Gülçin AKIN